Jak by měly jíst ženy po čtyřicítce? Hlavně nezapomínat na tyto zásadní živiny
8. 3. 2021 Životní styl
Čtyřicítka fuč, klimakterium na krku a tělo nemá sebemenší chuť dělat kompromisy a odpouštět různé stravovací prohřešky. Jestli jste si až do teď, milé dámy, nezvykly na fit stravování, začněte co nejdříve, jinak se na vás začnou kila doslova lepit, a to nechce žádná z nás. Jde ale o víc než štíhlou postavu - o vaše zdravý.
Chce to řád
Ať se vám to líbí, nebo ne, po čtyřicítce je doslova nezbytný pravidelný stravovací řád a pohyb. Důvod toho se jmenuje metabolismus. Ten totiž s přibývajícím věkem zpomaluje a nezvládá zpracovávat to, co ještě před pár lety hravě zvládnul. Výsledkem pak často bývá nehezké a hlavně nezdravé přibývání na váze. Proto je nutné začít přistupovat k jídlu jinak. Především rozumně plánovat a vybírat kvalitní suroviny, jež nám poskytnou vlákninu, vitamíny, minerály a další živiny v přirozené podobě.
Jezte více, ale méně
To zní sice na první pohled divně, ale rozhodně to neznamená jíst jedno jídlo denně. Naopak; chce to častější porce, které ovšem budou mít méně kalorií. Proto stravování 3x denně klidně můžete přerozdělit na 5 jídel za den, samozřejmě bez navýšení energetického příjmu. Do jídelníčku zařaďte komplexní sacharidy, tedy luštěniny a celozrnné pečivo, přidejte zeleninu a ovoce. Ovoce je ovšem nutné jíst hlavně v dopoledních hodinách, protože je přirozeně sladké a poskytuje tělu další energii.
Mohlo by vás zajímat
Nezbytné bílkoviny
Jestli vám až dosud nic neříkaly jogurty, tvrdé sýry, tvaroh nebo ryby, začněte si zvykat. Po čtyřicítce je totiž třeba doplňovat bílkoviny, které představují důležitý prvek pro stavbu svalové hmoty, a ta přirozeně ubývá. Vápník je nezbytný kvůli osteoporóze, která v tomto věku už klepe na dveře. Možná vás to překvapí, ale kromě mléčných výrobků ho najdete třeba v máku, a ne zrovna málo. Vhodným zdrojem jsou i vejce nebo luštěniny.
Mohlo by vás zajímat
Není tuk jako tuk
Pečený bůček je sice velká dobrota, ale obsahuje živočišné tuky, což je v tomto věku nežádoucí. A to samé platí i o uzeninách. Nic se nestane, pokud si je dáte jednou za čas a pouze v porci malé chuťovky, ale z běžného jídelníčku by živočišné tuky rozhodně měly zmizet. Nahraďte je rostlinnými, zejména olivovým nebo řepkovým olejem. Zdravé tuky se skrývají i v mořských rybách jako je tuňák, losos nebo makrela. A velkou zásobárnou jsou i ořechy a semínka.
Mohlo by vás zajímat
Nezapomínejte na pitný režim
Kromě stravování je třeba věnovat pozornost i pitnému režimu. Ten je totiž velmi důležitý například pro správné trávení, které bývá v tomto věku již zpomalené. Doporučují se přibližně dva litry tekutin denně. Z toho by měla tvořit dvě třetiny čistá neperlivá voda, zbytek bylinkové čaje a minerálky.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Brusinky až z Ameriky. Dělá se z nich omáčka ke krocanovi a hodí se i do moučníků
Když se řekne brusinky, asi si představíte jen ty… Číst více
Brusinky: Zázračné malé bobulky, které pravidelně zachraňují mnoho žen a dívek
Umíte si představit svíčkovou servírovanou bez… Číst více
Jak zpracovat borůvky a připravit je na zimu. Jsou zdravé a chutné
Borůvky patří k oblíbenému letnímu ovoci, dozrávajícímu uprostřed léta, najdeme je v jehličnatých lesích. Tím, jak ubývá kvalitních jehličnatých lesů… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma rybíz. Jak ho nejlépe zpracovat a na co všechno se dá využít
Jaké jsou druhy rybízu? Jak sklízet (obrat) rybíz? Co dělat s rybízem? Jak vypeckovat rybíz? Jak odstopkovat rybíz? Jak odšťavnit rybíz? Jak… Číst více
Byliny v kuchyni: Léčivá skořice urychluje hubnutí a ničí bakterie
Skořicový šnek, jablkový závin se skořicí, ale i… Číst více
Bílý povlak na jazyku: Co může signalizovat a jak se ho zbavit přírodní cestou?
Může se to stát ze dne na den - váš růžový… Číst více
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Během růstu jsou na stromech obaleny do ochranné vrstvy, ve které postupně dozrávají. Zpočátku je tato… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Jablečný koláč s pudinkem a piškoty: Šťavnatý a vláčný moučník s drobenkou fantasticky chutná, přitom je tak snadný
Jak často krmit kvásek: Za dobrou péči se vám odmění nadýchanými chleby
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 8 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 10 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 18 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 19 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09