Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak by měly jíst ženy po čtyřicítce? Hlavně nezapomínat na tyto zásadní živiny
Zdroj: Pixabay.com, InstagramFOTOGRAFIN / 385 images, Pixabay License

Čtyřicítka fuč, klimakterium na krku a tělo nemá sebemenší chuť dělat kompromisy a odpouštět různé stravovací prohřešky. Jestli jste si až do teď, milé dámy, nezvykly na fit stravování, začněte co nejdříve, jinak se na vás začnou kila doslova lepit, a to nechce žádná z nás. Jde ale o víc než štíhlou postavu - o vaše zdravý.

Chce to řád

Ať se vám to líbí, nebo ne, po čtyřicítce je doslova nezbytný pravidelný stravovací řád a pohyb. Důvod toho se jmenuje metabolismus. Ten totiž s přibývajícím věkem zpomaluje a nezvládá zpracovávat to, co ještě před pár lety hravě zvládnul. Výsledkem pak často bývá nehezké a hlavně nezdravé přibývání na váze. Proto je nutné začít přistupovat k jídlu jinak. Především rozumně plánovat a vybírat kvalitní suroviny, jež nám poskytnou vlákninu, vitamíny, minerály a další živiny v přirozené podobě.

Jezte více, ale méně

To zní sice na první pohled divně, ale rozhodně to neznamená jíst jedno jídlo denně. Naopak; chce to častější porce, které ovšem budou mít méně kalorií. Proto stravování 3x denně klidně můžete přerozdělit na 5 jídel za den, samozřejmě bez navýšení energetického příjmu. Do jídelníčku zařaďte komplexní sacharidy, tedy luštěniny a celozrnné pečivo, přidejte zeleninu a ovoce. Ovoce je ovšem nutné jíst hlavně v dopoledních hodinách, protože je přirozeně sladké a poskytuje tělu další energii.

Nezbytné bílkoviny

Jestli vám až dosud nic neříkaly jogurty, tvrdé sýry, tvaroh nebo ryby, začněte si zvykat. Po čtyřicítce je totiž třeba doplňovat bílkoviny, které představují důležitý prvek pro stavbu svalové hmoty, a ta přirozeně ubývá. Vápník je nezbytný kvůli osteoporóze, která v tomto věku už klepe na dveře. Možná vás to překvapí, ale kromě mléčných výrobků ho najdete třeba v máku, a ne zrovna málo. Vhodným zdrojem jsou i vejce nebo luštěniny.

Není tuk jako tuk

Pečený bůček je sice velká dobrota, ale obsahuje živočišné tuky, což je v tomto věku nežádoucí. A to samé platí i o uzeninách. Nic se nestane, pokud si je dáte jednou za čas a pouze v porci malé chuťovky, ale z běžného jídelníčku by živočišné tuky rozhodně měly zmizet. Nahraďte je rostlinnými, zejména olivovým nebo řepkovým olejem. Zdravé tuky se skrývají i v mořských rybách jako je tuňák, losos nebo makrela. A velkou zásobárnou jsou i ořechy a semínka.

Nezapomínejte na pitný režim

Kromě stravování je třeba věnovat pozornost i pitnému režimu. Ten je totiž velmi důležitý například pro správné trávení, které bývá v tomto věku již zpomalené. Doporučují se přibližně dva litry tekutin denně. Z toho by měla tvořit dvě třetiny čistá neperlivá voda, zbytek bylinkové čaje a minerálky.

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více