Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup
Zdroj: Unsplash, Yoksel Zok, Unsplash licence

Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné jehličí. Nekorunovaným králem mezi jehličnany je smrk. My vám prozradíme, co si z jeho výhonků můžete připravit doma a proč byste to měli zkusit.


Komu se nelení…

…tomu se zelení, můžete si říkat při návštěvě lesa a přitom opatrně trhat smrkové špičky, nové, čerstvé, světle zelené výhonky, které na stromech vyrůstají právě v tomto období. Smrk je rod stromů z čeledi borovicovitých. Patří do něj 33 až 40 druhů rostoucích v chladných a mírných oblastech severní polokoule. Mnoho z nás se se smrkem setkává doma každoročně v podobě vánočního stromečku. Ovšem není potřeba čekat tak dlouho; své nejlepší dary vám tenhle strom může nadělit už teď.

Zdravé smrkové výhonky

Silice, kterou jehličnany obsahují, dobře působí na rozpouštění hlenů. Pomáhají při virózách, kašli, únavě a také podporují očistu těla. Mají vynikající účinky na prokrvení svalů. Dokážou odvádět z těla toxiny a podporují tok lymfy,“ vyjmenovává léčivé vlastnosti smrku pro Toprecepty.cz bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová. Smrk a různé výrobky z něj jsou v poslední době skutečně mimořádně oblíbené. V obchodech se zdravou výživou, v trendy kavárnách i speciálních eshopech s delikatesami si můžete pořídit lahodné smrkové želé, smrkové výhonky sušené mrazem, smrkové slazení, smrkový džem nebo smrkový sirup. Ale připravit si voňavou a zdravou dobrotu lze snadno i doma. Jen musíte předem nasbírat smrkové výhonky.

Jak je sbírat?

Ze smrku se sbírají vždy jen světle zelené výhonky na konci větví, které kromě barvy poznáte i podle toho, že mají ještě jemné a nepichlavé jehličí. „Ideální je sbírat výhonky na více stromech, abychom u jediného nesklidili všechny,“ radí Mahelová. Případné nečistoty z nasbíraných výhonků vytřeste a poté výhonky propláchněte studenou vodou. Máte-li smrk přímo na zahradě, můžete jej osprchovat, nechat oschnout a pak sbírat už čisté výhonky.

A co s nimi v kuchyni? Udělejte si třeba smrkový sirup, nebo smrkový med. „Smrkový sirup vám v zimě pomůže při virózách, nachlazení, zahlenění i dýchacích potížích. Jeho vůně vám navíc bude připomínat jaro a tím vás povzbudí i na mysli,“ říká Mahelová, autorka stránky Provoněný den, a dodává, že čerstvé výhonky se mohou bez jakýchkoliv úprav použít také rovnou do jídel. Hodí se třeba jako kořeněná posypka na zeleninový salát, nebo jako netradiční ozdoba na dort. Nádherně voní a v chuti připomínají citron. Tak už na nic nečekejte a vyrazte ke stromům! Výhonky se obvykle sklízejí přibližně do 15. května, ale letos máte štěstí - kvůli chladnému počasí se příroda probouzí pomaleji, takže na smrk ještě máte čas.

Sdílet článek

Přečtěte si