Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Je řeřicha nejzdravější rostlinou světa? Vypěstujete ji ve vatě za pár dní
Zdroj: Wikimedia Commons, Rainer Zenz - z německé Wikipedie, Rainer Zenz, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=592995

S přicházejícím jarem všichni potřebujeme tak trochu nakopnout organismus, očistit tělo a celkově se nastartovat po dlouhé zimě. Jednou z neocenitelných pomocnic je přitom řeřicha – a možná je dokonce tou vůbec nejlepší! Proč ji začít pěstovat a jíst?

Zázrak jménem řeřicha?

Možná si vzpomenete, že jste jako děti měli ve škole za úkol vypěstovat ji v namočené vatě - přesně tak snadno totiž řeřicha dokáže člověku dát nálož důležitých vitamínů a minerálů, a to od vitamínu C přes betakaroten, vitamíny A, B6, E a K až po draslík, železo, riboflavin, nasycené mastné kyseliny a vlákninu. Stačí semínka této rostlinky položit na vodou nacucanou vatu (ale poslouží dokonce i jen mokrý kuchyňský ubrousek) a nechat ji 2 až 3 dny na okně. Za tu dobu stihne naklíčit a po 6 dnech je možno ji sklízet.

Existuje několik desítek druhů řeřichy, všechny ale mají stejně pikantní chuť. Jako koření se řeřicha využívala již ve starověku, hodně oblíbená byla v antickém Římě. Kuchařům nahrazovala hořčici, ale uznávali ji tam rovněž jako léčivku. Vůbec nejlepším a nejzdravějším druhem řeřichy je řeřicha potoční, která je dnes už ale známá spíše pod názvem potočnice lékařská. Podle starořeckého filozofa Xenofóna ji vojáci perského vládce Kýra jedli předtím, než vyrazili do bitvy a osobně si ji velmi oblíbil také Napoleon Bonaparte, který se zasloužil o rozvoj cíleného pěstování rostliny.

Co říká věda

Profesorka Jennifer Di Noia z Univerzity Williama Patersona v New Jersey se před několika lety zabývala konkrétnější definicí toho, co se vlastně přesně skrývá pod oním ovocem a zeleninou, které nám lékaři a výživoví poradci doporučují konzumovat, abychom snížili riziko chornických onemocnění. Di Noia nakonec přišla s tím, že jde o potraviny, které dokážou tělu ve 100 gramech dodat v průměru 10 a více procent denní dávky sedmnácti důležitých látek, kterými jsou draslík, vláknina, bílkoviny, vápník, železo, vitamíny B1, B2 a B3, kyselina listová, zinek a vitamíny A, B6, B12, C, D, E a K. Profesorka sestavila seznam 41 potravin, které tyto požadavky na základě jejího výzkumu splnily a právě řeřicha je na prvním místě v seznamu, a to dokonce se 100% výsledkem. Na druhém místě skončilo čínské zelí, dále stojí mangold, a pak výčet pokračuje například špenátem, čekankou nebo petrželí.

Jak řeřichu konzumovat?

Chuť řeřichy ze všeho nejvíc připomíná ředkvičky, proto je nejlepší přidávat ji syrovou do salátů, nebo s ní dozdobovat obložené talíře či zdravé chlebíčky a jednohubky. Hodí se ale také do pomazánek, polévek nebo jí můžete jen tak posypat čerstvý chléb s máslem. Pozor! Řeřichu nevařte ani jinak tepelně neupravujte. Tím by totiž ztratila nejen několik vitamínů v čele s důležitým céčkem, ale také svou typickou chuť.

Mohlo by vás zajímat

Marie