Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Posílí vlasy, urychlí hubnutí a osvěží tělo: Vyrobte si zázračný kopřivový sirup!
Zdroj: Pixabay, Klimkin, Pixabay License

Ačkoliv setkání s ní může být nepříjemné, kopřiva patří k našim nejcennějším léčivým bylinkám. Pro velký obsah vitamínů a minerálů pomáhá - inu, skoro na všechno. Zajistí krásné vlasy, urychluje metabolismus, tím pádem urychluje i hubnutí, a také posiluje imunitu. Nejlepší je vyrobit si z ní sirup. Jak na to?

Kopřivový sirup - jarní všelék

Pokud fandíte přírodním léčivým prostředkům a rádi vyrábíte věci doma, využijte zbytku kopřivové sezóny a připravte si z kopřivy skvělý sirup. Využijete jej nejen pro výrobu limonády, ale také třeba při pečení moučníků, na ochucení bílého jogurtu či obilné kaše a hodí se také do směsi na domácí ovocnou zmrzlinu. Proč na kopřivový sirup vsadit? Dokáže totiž tělu předat prospěšné látky této byliny pěkně zevnitř, a to je vždy nejlepší.

Jak ho vyrobit? Je to snadné a s naším návodem to hravě zvládnete. Budete potřebovat velkou dávku kopřiv. Chce to vršky, tedy tak dvě až tři patra lístků odshora. Kopřivy by měly být čerstvé. Nejlepší je sbírat ty na vlastní zahrádce, anebo je alespoň otrhat někde dál od cesty či silnice. Vezměte si na to zahradnické nůžky a tlusté rukavice. Pokud nemáte, postačí kuchyňský nožík a chňapky.

Na výrobu sirupu dále budete potřebovat velkou, nejlépe skleněnou nádobu, vyvařenou a dobře vysušenou. K tomu cca 4 litry vody, 4 citrony, nejlépe v bio kvalitě a bez postřiků, 6 lžiček kyseliny citronové a 3 kila cukru. Nejlepší je třtinový, ale může být i klasický krystal. 

Postup já následující; citrony omyjte a nakrájejte na kolečka. Svařte je ve čtyřech litrech čisté vody a nechte vychladnout. Až poté přidejte kopřivy a hrnec dejte na 24 hodin na tmavé místo, aby se bylinka mohla v klidu vylouhovat. Pak je třeba směs přecedit přes plátno. Do tekutiny nasypte cukr a kyselinu citronovou a obojí dobře rozmíchejte. Když jsou sypké suroviny zcela rozpuštěné, je možné sirup přelít do menších lahví. Skladujte jej v chladu a temnu a vydrží vám třeba celý rok.

Žahavá zásobárna vitamínů

Co tak dobrého vlastně kopřiva obsahuje? Jsou to především vitamíny K a B2, ale najdeme v ní rovněž vitamín C. Díky tomu dokáže posílit naši obranyschopnost. Z minerálů je nejdůležitější obsah draslíku, hořčíku a železa. Kromě nakopnutí metabolismu umí kopřiva pročistit celý organismus, takže je výborná ne detoxikační kůru. Při konzumaci dodává živiny také vlasům a působí blahodárně na močové ústrojí. Podrobnější informace o schopnostech této květinky i důvod, proč nás vlastně při doteku pálí, se dovzíte v tomto článku:

Kromě kopřivového sirupu je možné kopřivy naložit do medu a vyrobit si zdravý bylinný med. Také se vyrábí kopřivové pivo a víno, léčivou klasikou je kopřivový odvar, který se ale kromě vnitřního užívání dá použít také místo kondicionéru po mytí vlasů. Dodá jim lesk, zamezí jejich vypadávání a pokožce hlavy pomůže od lupů. Nebojte se ani kopřivové polévky. Možná to zní divně, ale v jarním počasí vás skvěle osvěží.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více