Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oběd na neděli: Jak připravit nejlepší lasagne s boloňskou omáčkou? Chce to dodržet postup!
Zdroj: Pixabay, RitaE

Taky milujete těstoviny? Lasagně patří mezi nejoblíbenější, ale zároveň mezi nejpracnější. Právě proto jsou ideální na neděli. Uvařte si kafe, vyhrňte si rukávy a pusťte se do práce. Rodina vás bude vychvalovat do nebes!

Tři kroky přípravy

Stejně jako u jiných jídel, i lasagne se dají udělat méně či více poctivě. Jestli ale chcete famózní výsledek, tak se bez poctivosti neobejdete. Co to v tomto případě přesně znamená? Konkrétně tři věci: uvařit poctivé boloňské ragú, udělat skvělou bešamelovou omáčku a nakonec krátce blanšírovat lasagne. Dobrou zprávou je, že si můžete jeden až dva kroky připravit dopředu, třeba v sobotu večer. Zatímco se budete koukat na film, může na sporáku probublávat skvělé ragú z mletého masa a zeleniny. Přípravou ragú je ostatně nutné začít, protože to trvá nejdelší dobu.

Jak na boloňské ragú

Slavná italská boloňská omáčka (italsky ragù alla bolognese, ragù bolognese nebo jednoduše ragù) z mletého masa, zeleniny, vína a koření se v zemi svého původu tradičně používá ve spojení s těstovinami tagliatelle anebo právě s lasagnemi. Ve světě je ale často servírována se špagetami, přestože jídlo s názvem „boloňské špagety“ italská kuchyně vůbec  nezná. Každopádně, asi i díky tomu je omáčka velmi proslavená a jen málokdo neví, jak chutná. Připravit správné boloňské ragú není těžké, ale vyžaduje to čas. Nelze maso jen krátce osmahnout a podusit. Aby vznikla skutečně omáčka, je nutné, aby se všechny ingredience společně dusily nejméně hodinku až dvě. Na boloňské ragú potřebujete olivový olej, cibuli, slaninu, mleté hovězí maso, mrkev, řapíkatý celer, česnek, rajský protlak a rajčata, sůl, pepř, bobkový list, případně i tymián a červené víno. Jak u všech podobných jídel, chuti rozhodně prospěje, když budete opečené maso zalévat vývarem, nikoli vodou. Přesný poměr surovin i postup krok za krokem najdete v našem videu:

Bešamelový základ

Dokonalá bešamelová omáčka, bez které se skvělé lasagne neobjedou, potřebuje jen několik ingrediencí. Stačí 2 lžíce másla, 3 lžíce mouky, 2 šálky mléka, ¼ lžičky soli, muškátový oříšek a bílý pepř. Jak na to? Do hrnce dejte máslo a nechte je rozpustit. Přisypte mouku a za stálého míchání ji opražte, dokud se obě suroviny nespojí. Trvá to asi dvě minutky. Pozor, jíška nesmí zhnědnout! Jakmile je máslo s moukou spojené, odstavte hrnec z plotny, počkejte, až jíška přestane bublat a najednou vlijte horké mléko se solí. Pak okamžitě rychlými pohyby pomocí drátěné metličky omáčku rozmíchejte. Poté hrnec vraťte na sporák a za stálého míchání přiveďte směs k varu a krátce provařte. Dle chuti vmíchejte sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku.

Předvaření lasagní

Máte uvařené ragú, máte hotový bešamel, je na čase krátce blanšírovat lasagne. Tento krok je sice možné vynechat a dát omáčku rovnou na suché těstoviny, ale věřte, že lepšího výsledku dosáhnete, když lasagne po částech krátce povaříte. Postupujte tak, že do vroucí osolené vody, zjemněné trochou olivového oleje, vkládejte plátky lasagní, vždy po 2-3 kusech, ne více! Nechte opravdu krátce povařit, asi tak minutku, a ihned lasagne vyndejte a vložte do mísy s ledovou vodou. Potřebujete totiž, aby lasagne změkly, ale ne moc. Ledovou vodou se proces vaření zastaví. Takto připravené lasagne už můžete, lehce okapané, vkládat do pekáče. Výhodou tohoto kroku navíc je, že těstoviny budou po zapečení na všech částech krásně měkké a navíc je můžete do formy nakrájet přesně tak, jak potřebujete, dle velikosti formy. To se suchými těstovinami nejde.

Skládání „lega“ dohromady

Jakmile máte hotovo všechno, můžete se pustit do skládání. Na dno vymazané formy dejte nejdříve trochu boloňského ragú, na to dejte plátky předvařených lasagní a potřete je částí bešamelu. Na bešamel přijde opět ragú, pak zase lasagne a tak dále. Poslední vrstvu musí tvořit bešamelová omáčka. Vrstvy omáček můžete ještě doplnit strouhaným parmazánem a parmazánem určitě zasypete také celé navrstvené lasagne. Pak formu přikryjte poklicí nebo alobalem a vše pečte v předehřáté troubě asi 45 minut. Poté poklici nebo alobal sejměte a nechte zapéct dozlatova. Hotové lasagne nechte ve formě asi deset minut odpočinout a až poté je krájejte, půjde to lépe. Na talíři můžete pokrm ještě lehce pokapat olivovým olejem a dozdobit parmazánem, ale není to nutné. Přejeme k nedělnímu obědu dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku