Dobrá tlačenka

Suroviny

1 velké masité vepřové zadní koleno s kůží
0,5 kg plecka
1 vepřový jazyk
1 vepřové srdce
2 vepřové nožky
1 cibule
10 stroužků česneku
nové koření
mletý pepř
1 velká mrkev
střední petržel
0,5 středního celeru
sůl
majoránka

Postup přípravy receptu

  1. Vepřové nožky řádně očistíme a dáme spolu s vepřovým kolenem vařit do hrnce. Přidáme 2 lžičky soli. Vaříme pomalým varem do měkka.

  2. Do druhého hrnce dáme vařit zbytek, tj. plecko, srdce, jazyk, mrkev, petržel, celer, oloupaný česnek vcelku 3 ks, oloupanou cibuli, 7 zrnek nového koření a dvě lžičky mletého pepře. Pozor, maso nesmí být rozvařené, aby šlo pěkně krájet na kostky.

  3. Až budou nožky s kolenem v prvním hrnci měkké, tak vytáhneme, nožky obereme a spolu s kůží z kolene a se sedmi stroužky česneku pomeleme na masovém mlýnku. Tuto pomletou směs dáme do větší nádoby.

  4. Z druhého hrnce vyjmeme jazyk, který zchladíme pod tekoucí vodou a oloupeme. S ostatním masem (plecko, srdce, vepřové koleno bez kůže - tu už jsme pomleli s nožkama) pokrájíme na větší kousky, cca 2,5x2,5 cm. Pokrájené přidáme k pomletým nožkám s kůží z kolene. Rozemneme lžíci majoránky a přidáme menší polévkovou lžíci pepře nebo 1 a půl kávové lžičky.

  5. Do toho všeho přilijeme vývar z kůží, cca 3-4 naběračky a zředíme vývarem (polévkou) z druhé hrnce. Nesmí to být příliš řídké a bílé. To znamená, že tam máte moc vývaru z kůží a bylo by to zakalené a tuhé. Přidejte soli, pepře, majoránky.

  6. Tato směs musí být po ochutnání přesolená a překořeněná. Jinak by tlačenka po ztuhnutí byla bez chuti. Maso si totiž hodně soli a koření natáhne do sebe.

  7. Toto rovnoměrně promícháme a plníme do tlačenkových střev. Nejlepší jsou střední, ne úplně ty velké. Necháme v chladu ztuhnout do druhého dne. Sem tam otočíme a s napětím čekáme, jak se povedla.

  8. Ze zbylého vývaru máte skvělou polívku. Zavařte do ní třeba kroupy a to bude teprve bašta.

Poznámka od kuchařky

Inspirovala jsem se na netu z různých receptů a tento nám vyhovuje.

Komentáře k receptu Dobrá tlačenka

  • Benni Benni(neregistrovaný)

    ups.. tak ještě jednou tu URL: www.benni.cz/hanacka-domaci-tlacenka

    Odpovědět

  • BENNI BENNI(neregistrovaný)

    no dělám tlačenku trošku jinak, zde je návod: http://www.benni.cz/hanacka-domaci-tlacenka/

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    benet: já děkuji za důvěru ;-):-K

    Odpovědět

  • benet benet

    Vyborny recept, tlacenka se mi diky nemu hned poprve povedla. Dekuji.

    Odpovědět

  • josef hruska josef hruska

    Tak se už taky dělá po x let a vždy byla výborná já přidávám smaženou cibulku a trochu n.koření:-p:-))

    Odpovědět

  • Yvulka Yvulka

    Ivčo, tláča vypadá božsky :yes: a vůbec nepochybuji o tom, že chutná ještě víc :-) :-) Vše je v hrnci a už se to vaří!! Jen jsme k tomu všemu přidali i hlavu, uvidíme!!;-) :-O

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    BILKOVAI: Ja som sa bála, že mi to potom nestuhne - spomienka na huspeninu z detstva. Mamka ju viac osolila a akosi to nechcelo stuhnúť.;-) neboj, najbližšie pridám aj viac kože, príp. paprčiek.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Magdalenko, tlačenka se ti moc povedla:-O. S tou solí je to tak, jak píšu v receptu. Ta tlačenková směs musí být přesolená, aby ve výsledku byla tak akorát. Takže příště přesolit:-D;-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    BILKOVAI: Pridala som sľúbené foto. Tlačenka je výborná (trochu menej slaná, ale to som ja zle odhadla). Už v noci začalo z nej záhadne ubúdať. Ja som si dala na raňajky, fakt mi chutila! Díky za rec.!

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Magdalenko, my jsme ji dělali zrovna minulý týden.:-D Chtěla jsem přidat foto přípravy, ale říkala jsem si, že už by to bylo moc:-)):-8 No, my jsme si nezatančili, jak v minulém roce, ale jinak vše proběhlo krásně, romanticky:-* a tlačka se povedla:yes: Vždyť láska prochází žaludkem:-));-) Doufám, že se tlačenka povedla a bude chutnat. Jsem moc ráda, že jsi si vybrala právě můj recept. Děkuji:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Ivetka, už sa chladí, už tuhne. U nás to bolo síce bez tej romantiky, ale tlačenka vyzerá napriek tomu dobre.:-)) Teším sa, až ráno ochutnám. Bod dávam, ráno prierez nafotím, OK?

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tak ta se ti teda povedla!!:yes:

    Odpovědět

  • Alena Alena (neregistrovaný)

    Krása!!!!!'n:-DÚ9

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI(autor receptu)

    Clumpi, máš ji výstavní:-O:-O:-O To mi udělalo velkou radost, že se povedla:-)) Sakriš, už jsem na ni dostala chuť, že by jsme si s manželem udělali druhé kolo;-)?

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Kladné hodnocení jsem už předem udělil. Teď přidávám závěr z mé výroby. Je opravdu excelentní!!! Všichni, kdo ji ochutnali hlásili, že v životě nejedli tak dobrou tlačenku. A já s nimi souhlasím!!!:yes::yes::yes:
    Fotky jsem přidal do alba Mňamky.
    http://www.toprecepty.cz/album.php?id=1424

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: výroba tlačenky tlacenka výroba tlačenky recept bílá tlačenka recept na tlačenku tlačenka z kolene recept na dobrou tlačenku vyborná tlačenka tlačenka vyroba co se zakalenou polévkou domácí výroba tlačenky jak dlouho tuhne tlačenka dobra domaci tlacenka výborná domácí tlačenka tlačenka recept jak vyrobit tlačenku jak udelat dobrou tlacenku co se zakaleným vývarem domácí bílá tlačenka přesolená tlačenka