Boloňská omáčka (ragú alla bolognese)

zizala Kuchařka: zizala

Omáčky 8 názorů

Suroviny

olivový olej
1 pěkná cibule
500 g mletého masa mix (melu 200 g vepřové plece a 300 g předního hovězího bez kosti) - takže kompromis
1 velká mrkev
asi 3 řapíky celeru (ne, bulvový opravdu nedávejte, to vám řekne většina Italů, oni bulvový celer téměř nepoužívají - jen v podhůří Alp, ale to jsou spíš potomci Němců)
2 dl dobrého červeného vína
asi 3 dl rajčatové passaty - pasírovaných rajčat
podle potřeby sterilovaná loupaná rajčata - 1 plechovka
sůl
pepř
popřípadě vývar
Recept si zatím oblíbilo 25 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji zvolna smažíme nakrájenou cibuli, nesmí růžovět. Jakmile vypadá, že už už začne chytat barvu, přidáme k ní nastrouhanou mrkev a drobně nakrájený celer, zvyšíme trochu plamen a zeleninu opékáme, dokud nezačne trochu karamelizovat. V tom okamžiku přidáme maso a prudce opékáme, pokud se malinko - ne moc! - připeče, bude lepší výsledná chuť (ověřeno )

  2. Oddělujeme při opékání maso od sebe, aby nevznikaly hrudky, pilně mícháme. Když maso ztratí růžovou barvu, zalijeme ho vínem a necháme prudce odpařit. Tím se vyvaří alkohol, ale víno předá to, co je v něm nejlepší. Pak přijde passata, sůl a pepř.

  3. Dusíme na mírném plameni 1-2 hodiny, pokud je málo tekutin, přidáme konzervu loupaných rajčat. Můžete naředit i dobrým domácím vývarem.

    Během toho dušení chutě zesílí, pokrm zredukuje a výsledek bude výborný.

  4. Boloňská omáčka se podává s těstovinami - Italové tvrdí, že se nehodí na špagety. Nejčastěji ji kombinují s lasagnemi a nebo širokými nudlemi - tagliatelle.

Poznámka

Hotové ragú jsem zkusila zavařit do sklenic jako polotovar. Vařila jsem hodinu při 100°C a druhý den opět hodinu při stejné teplotě. Z tohoto množství jsou 3 sklenice o obsahu 0,3 l.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 629 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boloňská omáčka (ragú alla bolognese)

Tématické fráze: ragů bolognese boloňské ragu boloňská omáčka podle itala ragú boloněse špagety bolognese vino odparit ragú na špagety ragu omacka bolognese recept špagety ala bolognese špagety boloneze spagety alla bolognese špagety ala bolonesa ragu na špagety recept špagety s bolonskou om omačka boloneze bolonese omáčka recept omacka ragu boloněze omačka omacka bolonese boloneze

Zapomněl/a jsem heslo