Domácí bylinková sůl

Suroviny

mořská hrubozrnná sůl
bylinky - použila jsem:
rozmarýn
oregano
tymián
majoránka
poměr soli a bylinek 1:1

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a dobře osušené bylinky oddělíme od hrubých stonků. Na otrhané lístky použijeme hmoždíř nebo mixér. Začneme bylinkami a nasekáme je na jemno.

  2. Přidáme sůl a společně vše rozmělníme. Použila jsem mixér a nechala jen asi 2 krát protočit, aby sůl zůstala trochu hrubší.

  3. Poté to rozložíme a necháme v pokojové teplotě proschnout. Skladujeme v uzavíratelné sklenici. Vydrží i několik měsíců.

  4. Na maso – černý, bílý a barevný pepř, majoránka, tymián, oregano (dobromysl), estragon, rozmarýn, česnek

    Na ryby – tymián, kůra z citrónu nebo limetky, máta

    Do polévek a omáček – libeček, petrželka, celerová nať, majoránka, bobkový list, saturejka, estragon, šalvěj, máta, hořčičné semínko, černý, bílý a barevný pepř, česnek

    Do salátů a na zeleninu – oregano, saturejka, estragon, bazalka, rozmarýn, tymián, máta

    Na brambory – rozmarýn, majoránka, oregano, česnek

Poznámka od kuchařky

Můžete smíchat už sušené bylinky se solí, ale ta sůl je pojme po delší době. Když je společně rozmělníme, tak sice trochu sůl změní barvu, ale lépe bylinky nasákne.

Zdroj: Odpovědník

Komentáře k receptu Domácí bylinková sůl

  • mika59 mika59 (autorka receptu)

    Merylas: Díky za bezva fotky..:-K:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas (moderátorka)

    Jelikož tady už recept je, tak si dovolím přidat jen foto. Dělala jsem pouze z libečku, na přípravu jsem použila sekáček potravin. Nemám ale poměr 1:1, libečku bylo méně. Tak třeba zase příště. :-):-K

    Odpovědět

  • BlaV. BlaV.

    loni jsem začala poprvé "experimentovat" - jednodruhové soli (použila jsem hrubou, ale letos zkusím jemnou - protože třeba na chléb s máslem jsou kousky soli moc velké) - libeček, celerová nať, petrželová nať, pálivý kozí roh (tu si oblíbil manžel), ze zbytku zimního póru - zelené části, teď se chystám zkusit pažitkovou - jsou opravdu vynikající

    Odpovědět

  • prokle prokle(neregistrovaný)

    Také podobnou dělám na zimu. V létě dělám raději bylinkové máslo.:-) Snažím se té soli dávat méně něž je v receptu.

    Odpovědět

  • Ivace64 Ivace64

  • Lenunka Lenunka (moderátorka)

    moc pěkné, taky si míchám, jen používám himalájskou sůl:-):yes:

    Odpovědět

  • Wikki Wikki

    To se mi líbí.:yes:

    Odpovědět

  • jemmy jemmy(neregistrovaný)

    Taky si delam bylinkove koreni sama.:-K:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: domácí bylinková sůl bylinková sůl bylinkova sul recept bylinkove soli bylinky v soli bilinková sůl celerová sůl recept na domácí bylinkovou sůl bylinkova sul domaci domaci bylinkove soli domácí celerová sůl domácí bylinkvá sůl recept na bylinkovou sůl bylinkova sul rozmaryn recept sušené bylinky v soli celerová sůl recept recepty bylinkova sul recept bylinková sůl domácí bylinky bylinkova sul vyroba