Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny místo antidepresiv. Náladu vám vylepší kešu oříšky, zelenina i čokoláda!
Zdroj: zdroj: Freepik, bearfotos

Napadlo vás někdy, že správným jídlem si můžete zlepšit náladu? Některé potraviny prostě fungují lépe než pilulky na deprese. A hlavně jsou pro náš organismus přirozenější a zdravější.

Čím zahnat chmury?

Serotoninu se říká hormon štěstí. To je podle Domácího lékaře chemická látka, která se mimo jiné podílí na přenosu nervových impulsů mezi buňkami. A jak uvádí vitalia.cz, serotonin podporuje pocit dobré nálady, zabraňuje depresím a pozitivně ovlivňuje spánek, bolest i chuť k jídlu. Tolik suchá teorie, teď  chutná praxe. Co bychom měli jíst pro dobrou náladu? Pokud nám nějaké potraviny pomáhají a ještě chutnají, přináší nám to dvojnásobně dobou náladu. Co nám vyžene chmury z tváře? Určitě oříšky kešu! Obsahují vitaminy B₆, hořčík, niacin. Už dvě hrsti těchto oříšků podle hher.com zlepší náladu! Podobnou službu udělají šťavnaté fíky nebo datle. Ty obsahují tryptofan, který se v těle přemění právě na serotonin. Hořká čokoláda, to je silné „antidepresivum“. Podle stránek weekend.at čokoláda zvyšuje průtok krve do mozku, což má vliv na lepší koncentraci paměti. Půl tabulky této pochoutky denně pomáhá zlepšovat paměť. Vysoký obsah kakaa v ní pomáhá odbourávat stres.

Minerály a vitaminy

Náladu zlepšuje také stopový prvek selen. Najdete ho mimo jiné v zelenině, libovém mase, v různých druzích ořechů, semenech a celozrnných výrobcích. Vitaminy posilují obranyschopnost organismu a zejména vitamin B₁₂ a kyselina listová zabraňují výkyvům nálad. Vitamin B₁₂ najdete v rybách, vejcích, mase a mléčných výrobcích, zatímco kyselina listová je obsažena v mnoha druzích zeleniny, jakými jsou špenát, brokolice a rajčata. K dobré náladě prokazatelně pomáhá slunce, díky kterému si tělo vytváří vitamin D. V zimě si ho ale musíme opatřit z potravy. To znamená, že potřebujeme více mléčných výrobků, tedy mléko, tvaroh, sýr a jogurt. Vitamin D se nachází také ve slepičích vejcích a v rybách. S lososem či úhořem máme na talíři navíc i omega-3 mastné kyseliny, které posilují obranyschopnost. Dostatek ovoce a zeleniny udělá radost nepřímo, protože podporuje imunitní systém. Když jsme zdraví, cítíme dobře. A pohoda těla má přímý vliv na psychiku!

Mrkvový salát pro dobrou náladu

Tento salát se připravuje s pomerančem a podává se s piniovými oříšky. Na 4 porce si připravte 2 pomeranče, 500 g mrkve, 2 stroužky česneku, 3 lžíce octa, sherry, 4 lžíce olivového oleje, 1 polévkovou lžíce oregana, sůl, bílý pepř, mletý kmín,  ½ lžičky mleté papriky, 1 malou cibuli a 2 lžíce piniových oříšků. Pomeranče omyjte pod horkou vodou, osušte a nastrouhejte kůru. Vymačkejte oba pomeranče. Do hrnce nalijte pomerančovou šťávu a nastrouhanou kůru. Mrkev omyjte, oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pomerančovou šťávu a kůru přiveďte k varu, přidejte mrkev, přikryjte a vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud nebude al dente. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a česnek. Smíchejte ocet se solí, olivovým olejem, česnekem a kořením. Mrkev nechte okapat a ještě teplou ji smíchejte s dresinkem. Salát nechte asi 1 hodinu odležet. Piniové oříšky opražte na pánvi bez tuku a poté jimi posypte salát.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie