Valentýnské menu: Připravte romantické dobroty, kterými potěšíte drahou polovičku
14. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Svatý Valentýn kdysi dávno tajně pomáhal zamilovaným do svazku manželského a skončil za to popravou zřejmě právě 14. února, kdy si jeho činy dodnes připomíná řada párů v různých koutech světa, některé i u nás. Pokud k nim patříte, udělejte si dnes se svou drahou polovičkou hezký večer. K takovému jistě patří dobré víno a hlavně dobré jídlo. Přinášíme vám inspiraci na jednoduché, přesto efektní valentýnské menu.
Předkrm: Pečené švestky ve slanině
Naprosto jednoduchý, přesto lahodný předkrm, který dokonale kombinuje sladkou a slanou chuť a navnadí na další hodování.
Co budeme potřebovat:
- sušené a vypeckované švestky (počet záleží na vás)
- k tomu adekvátní počet loupaných mandlí (jimi budeme švestky plnit)
- plátkovou slaninu
Postup: Švestky spaříme horkou vodou, necháme je okapat a každou z nich naplníme jednou oloupanou mandlí. Pak jednotlivé švestičky zabalíme do plátku slaniny jako do županu, který přichytíme párátkem. Takto "oblečené" ovoce vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 10 minut.
Mohlo by vás zajímat
Hlavní jídlo: Steak s grilovanou zeleninou a pepřovou omáčkou
Romantický večer většinou končívá nějakými těmi intimnostmi, při nichž byste určitě neuvítali, kdyby vám bylo těžko. Proto tomu přizpůsobte hlavní chod večeře. Steak doplněný lehkou, tepelně upravenou zeleninou, která nenafoukne, je to pravé.
Grilovanou zeleninu nejlépe připravíte pod grilem v troubě. Co se týče druhů zeleniny, záleží to na vaší chuti, ale ve směsi by měly být papriky, cibule, hodí se také cuketa a lilek, dále rajčata. Papriky je dobré nechat pod grilem upéct do černa, aby byly dostatečně měkké a před podáváním je oloupat. Ostatní zeleninu můžete připravovat i na grilovací pánvi, je potřeba ji ale okořenit. V jednoduchosti je krása, proto postačí olivový olej s pepřem a utřeným česnekem. Můžete přidat trochu chilli.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní pepřová omáčka dodá masu říz! Co na ni budeme potřebovat?
- 250 ml tučné smetany na vaření
- 4 lžíce celých kuliček pepře, nejlepší je 50/50 mix černého a zeleného
- 2 lžíce másla
- 100 ml červeného vína
- lžíci hladké mouky (na zahuštění)
Postup: V kastrůlku rozehřejeme máslo a k němu přisypeme pepř, necháme asi 20 vteřin restovat. Pak přilijeme víno a vaříme 5 minut, aby se zredukoval alkohol. Pak přidáme smetanu, zamícháme a vaříme dalších 5 minut. Na konec si důkladně rozmícháme lžíci mouky v troše vody a směsí omáčku zahustíme.
A jak dál? Maso na steak volte podle chuti, ty nejlepší jsou z vysoké roštěné. Tento typ stačí z každé strany péct 2 až 3 minuty nejlépe na litinové pánvi rozpálené na teplotu 300°C. Nezapomeňte také, že steaky se dosolují až na talíři!
Mohlo by vás zajímat
Dezert: Valentýnské banánky v čokoládě
Dezert maximálně zjednodušte, aby sloužil opravdu jen jako sladké tečka.
Co budeme potřebovat:
- 4 střední banány nebo 300 gramů jahod
- tabulku kvalitní hořké čokolády
- špejle
- růžové cukrářské sypání (volitelné)
Postup: Banány oloupeme a překrájíme na poloviny. Pokud pracujeme s jahodami, odstraníme zelené lístky a očistíme je. Do každé jahody/poloviny banánu zapíchneme špejli. V kastrolu rozpustíme čokoládu a ovoce do ní postupně namáčíme. Pro valentýnský efekt můžeme, ale nemusíme ovoce v čokoládě posypat růžovým sypáním (předtím, než čokoláda zaschne). Pokládáme na mřížku a necháme zatuhnout v lednici.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Uvařte si doma vietnamskou polévku Pho jako profík. Stačí znát tyhle triky!
Kdo by neznal silný kořeněný hovězí vývar s… Číst více
Fritátové nudle
Fritátové nudle se v kuchařkách objevily na přelomu 19. a 20. století. Někdy jsou známé pod názvem svítkové nudličky. Jsou to v základu palačinky z… Číst více
Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou… Číst více
Nejlepší podzimní polévka, která ani polévkou není. Seznamte se s japonským ramen
Představíte si při zmínce o japonské kuchyni jen… Číst více
Prostřeno vietnamskou notou: Co se bude vařit a co nám prozradila Vietnamka Lien Quan o zásadách stolování?
V pátečním Prostřeno nás čeká vietnamské menu.… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Pasta a basta! Jak uvařit těstoviny jako Ital? Fíglem je dát je do vody ve správný okamžik a pak ihned zamíchat. Co ještě nepodcenit?
Těstoviny jsou u nás oblíbenou přílohou, pro… Číst více
Jak na domácí těstoviny. Připravit můžeme široké, polévkové, celozrnné i špenátové
Jak připravit domácí těstoviny Na těsto potřebujeme pouze vajíčka a mouku. Použitá mouka se recept od receptu liší - vhodná je hladká, polohrubá i… Číst více
Přirozeně bezlepkové nudle nebo špagety ze zeleniny si získávají popularitu. Skvěle chutnají z cuket. Poradíme, jak je připravit
Právě z mladých cuket lze nudle nebo špagety vyrobit velmi snadno (a zvládnou to i začátečníci), protože mají rovný tvar, jsou dostatečně dlouhé a… Číst více
Slovenské nudle párance bývaly jídlem dřevorubců: S brynzou, rozmačkanými bramborami a slaninou chutnají skvěle
Podávají se podobně jako halušky, párance jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více