Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdroj: Pixabay.com, Difotolife
Zdroj: Pixabay.com, Difotolife

Svatý Valentýn kdysi dávno tajně pomáhal zamilovaným do svazku manželského a skončil za to popravou zřejmě právě 14. února, kdy si jeho činy dodnes připomíná řada párů v různých koutech světa, některé i u nás. Pokud k nim patříte, udělejte si dnes se svou drahou polovičkou hezký večer. K takovému jistě patří dobré víno a hlavně dobré jídlo. Přinášíme vám inspiraci na jednoduché, přesto efektní valentýnské menu.

Předkrm: Pečené švestky ve slanině

Naprosto jednoduchý, přesto lahodný předkrm, který dokonale kombinuje sladkou a slanou chuť a navnadí na další hodování.

Co budeme potřebovat:

  • sušené a vypeckované švestky (počet záleží na vás)
  • k tomu adekvátní počet loupaných mandlí (jimi budeme švestky plnit)
  • plátkovou slaninu

Postup: Švestky spaříme horkou vodou, necháme je okapat a každou z nich naplníme jednou oloupanou mandlí. Pak jednotlivé švestičky zabalíme do plátku slaniny jako do županu, který přichytíme párátkem. Takto "oblečené" ovoce vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme na 180°C asi 10 minut.

Hlavní jídlo: Steak s grilovanou zeleninou a pepřovou omáčkou

Romantický večer většinou končívá nějakými těmi intimnostmi, při nichž byste určitě neuvítali, kdyby vám bylo těžko. Proto tomu přizpůsobte hlavní chod večeře. Steak doplněný lehkou, tepelně upravenou zeleninou, která nenafoukne, je to pravé.

Grilovanou zeleninu nejlépe připravíte pod grilem v troubě. Co se týče druhů zeleniny, záleží to na vaší chuti, ale ve směsi by měly být papriky, cibule, hodí se také cuketa a lilek, dále rajčata. Papriky je dobré nechat pod grilem upéct do černa, aby byly dostatečně měkké a před podáváním je oloupat. Ostatní zeleninu můžete připravovat i na grilovací pánvi, je potřeba ji ale okořenit. V jednoduchosti je krása, proto postačí olivový olej s pepřem a utřeným česnekem. Můžete přidat trochu chilli.

Pikantní pepřová omáčka dodá masu říz! Co na ni budeme potřebovat?

  • 250 ml tučné smetany na vaření
  • 4 lžíce celých kuliček pepře, nejlepší je 50/50 mix černého a zeleného
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml červeného vína
  • lžíci hladké mouky (na zahuštění)

Postup: V kastrůlku rozehřejeme máslo a k němu přisypeme pepř, necháme asi 20 vteřin restovat. Pak přilijeme víno a vaříme 5 minut, aby se zredukoval alkohol. Pak přidáme smetanu, zamícháme a vaříme dalších 5 minut. Na konec si důkladně rozmícháme lžíci mouky v troše vody a směsí omáčku zahustíme. 

A jak dál? Maso na steak volte podle chuti, ty nejlepší jsou z vysoké roštěné. Tento typ stačí z každé strany péct 2 až 3 minuty nejlépe na litinové pánvi rozpálené na teplotu 300°C. Nezapomeňte také, že steaky se dosolují až na talíři!

Dezert: Valentýnské banánky v čokoládě

Dezert maximálně zjednodušte, aby sloužil opravdu jen jako sladké tečka.

Co budeme potřebovat:

  • 4 střední banány nebo 300 gramů jahod
  • tabulku kvalitní hořké čokolády
  • špejle
  • růžové cukrářské sypání (volitelné)

Postup: Banány oloupeme a překrájíme na poloviny. Pokud pracujeme s jahodami, odstraníme zelené lístky a očistíme je. Do každé jahody/poloviny banánu zapíchneme špejli. V kastrolu rozpustíme čokoládu a ovoce do ní postupně namáčíme. Pro valentýnský efekt můžeme, ale nemusíme ovoce v čokoládě posypat růžovým sypáním (předtím, než čokoláda zaschne). Pokládáme na mřížku a necháme zatuhnout v lednici.

Témata: Valentýn, recepty, švestky, slanina, čokoláda, čokoládový dort, steak, zelenina, pepřová omáčka, grilovaná zelenina, maso

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář


Související obsah

			Jahody

Jahody

Hodnocení 0x

Jahody jsou velmi oblíbené ovoce. Kromě přimé konzumace mají velké využití v gastronomii. Líbí se nám jejich červená barva, mají příjemnou chuť a… Číst více

			Koroptev polní

Koroptev polní

Hodnocení 0x

Koroptev je malý hrabavý polní pták z čeledi bažantovitých. U nás hnízdí na většině území. Nicméně stavy koroptví se výrazně snížily, a to kvůli… Číst více

			Quinoa

Quinoa

Hodnocení 0x

Quinoa je pseudoobilovina, kterou už měli v jídelníčku Inkové. Merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Má velkou nutriční hodnotu v… Číst více

			Jáhly

Jáhly

Hodnocení 0x

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo… Číst více

			Jitrnice

Jitrnice

Hodnocení 0x

Jitrnice je masný výrobek z vepřového masa a patří k typickým produktům při zabíjačce. Na Moravě jsou jitrnice známé pod názvem jaternice, protože se… Číst více

			Ječné kroupy

Ječné kroupy

Hodnocení 0x

Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více

			Karamel

Karamel

Hodnocení 0x

Karamel je potravina jantarové až hnědé barvy a sladké chuti, která vzniká karamelizací cukru. Z cukru se vyrábí zahřátím na přibližně 170 °C … Číst více

			Kdoule

Kdoule

Hodnocení 0x

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže,… Číst více

Kernotto, kernoto

Hodnocení 0x

Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více

			Kroupy

Kroupy

Hodnocení 0x

Zrna obilovin - pšenice, ječmene a ovsa - zbavená obalu, to jsou kroupy. Kroupy mohou být i z pohanky. Jsou celozrnné, protože je v nich klíček, a… Číst více

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům