Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchyňské váhy dokážou vypočítat i nutriční hodnoty jídla. Jak vybrat tu nejlepší?
Zdroj: oficiální stránky prodejce Bella Rose

Ať už jste v kuchyni začátečník nebo jste nesčetněkrát zvládli připravit spoustu výborných pochutin, těžko přesně odhadnete množství potřebných surovin. Tam, kde výsledek závisí na přesném poměru použitých ingrediencí, se prostě bez kuchyňské váhy neobejdete. Poradíme vám, s kterou vám půjde vážení jako na drátku.

Mechanické vážení je klasika

Jednou z možností, kterou můžete zvolit při nákupu kuchyňské váhy, je váha mechanická. Určitě jste se s ní už mnohokrát setkali. Hlavním vybavením přístroje je stupnice s mechanickou ručičkou, která vám ukáže, kolik váží potravina, již jste vložili na važicí misku. Jedná se o jednoduchý princip, který nevyžaduje žádný zdroj energie, a to ani v podobě tužkových baterií. Nevýhodou mechanické váhy je, že jsou oproti váhám digitálním větší a těžší. Vážení na této není vždycky úplně přesné, zvláště pokud potřebujete dosáhnout maximální přesnosti v gramech.

Přesnost vážení zaručí váhy digitální

Digitální váhy jsou menší a lehčí než váhy mechanické, takže se s nimi snadno manipuluje. Co je však ještě důležitější, je skutečnost, že při vážení dochází jen k nepatrné odchylce. Navíc si na displeji snadno změníte jednotky, v nichž chcete, aby se vám zobrazoval výsledek vážení. Jejich jedinou nevýhodou je, že k chodu potřebují baterie, které je potřeba v závislosti na frekvenci měření vyměnit.

Je lepší závěsná, hladká nebo s miskou?

Rozhodnout se, zda si koupíte váhu mechanickou nebo digitální, nestačí. Je dobré si také ujasnit, jaký typ vám bude vyhovovat, co se týká vzhledu. Praktické jsou váhy závěsné, které vám nezabírají místo na pracovní desce. Když potřebujete něco zvážit, tak je jen odklopíte a můžete s nimi pracovat. Pokud však nemáte na stěně místo, nebude problém používat ani váhu s hladkou plochou. Zabere málo místa, takže ji snadno kamkoli uschováte, a jelikož je i velmi lehká, tak s ní bez potíží můžete manipulovat. Nevýhodou je, že když potřebujete zvážit něco sypkého, třeba mouku, musíte ji vážit v misce, kterou si odvážíte předem, a váhu pak znovu anulujete. Třetí variantou je váha s odnímatelnou miskou. Pokud často pečete moučníky, jako jsou například velikonoční jidáše, je pro vás tato váha asi nevhodnější. V misce vše potřebné navážíte a vysypete do mísy třeba od kuchyňského robota.

Plast, sklo i nerez

Životnost váhy hodně ovlivňuje materiál, z něhož je vyrobená. Většinou se setkáte s kombinací plastu, nerezu a skla, z něhož bývá zhotovená rovná plocha u ploché váhy, ale třeba i vážicí miska. Váhy, které jsou vyrobeny převážně z plastu, nejsou žádným designovým doplňkem ani v kuchyni ve skandinávském stylu, ale jsou nejlevnější. Životnost přístroje prodlužují prvky z nerezové oceli. Ale pokud si potrpíte na stylové prvky, určitě oceníte misku nebo plochu ze skla.

Jakou by měla mít nosnost?

Důležitou otázkou, na kterou byste si měli odpovědět už před nákupem váhy, je její nosnost. Při běžném používání si vystačíte s nosností do 3 až 5 kilogramů. Pokud však víte, že občas potřebujete zvážit větší množství, můžete si pořídit váhu na 10 nebo dokonce 15 kilogramů.

Váží přesně?

Nemůžete předpokládat, že kuchyňské váhy budou stejně přesné jako váhy laboratorní. A o to v kuchyni ostatně ani nejde. Přesto ale relativně přesné vážení od své váhy určitě očekáváte. Přesnější jsou váhy digitální, u nichž bývá odchylka menší než 0,5 gramu. U mechanických vah může dosahovat až 25 gramů.  

Někdy se hodí pár chytrých vychytávek

K dalším výhodám digitálních vah patří také různé funkce. Mezi ty nejčastější patří:

  • Na digitálních váhách nechybí dotykový displej, na němž se zobrazují naměřené hodnoty, jednotky i další údaje.
  • Na displeji můžete jedním dotykem měnit jednotky, v nichž potřebujete vážit.
  • Díky funkci TARE si můžete předem zvážit nádobu, v níž ingredience připravujete, a váhu anulovat. Praktické na tom je, že vám to umožní průběžně přidávat a postupně vážit další ingredience.
  • Na váze vybavené funkcí Aquatronic lze vážit také tekutiny.
  • Speciální váhy vám umožní sledovat i nutriční složení připravovaného jídla, takže vám třeba před přípravou menu v halogenovém hrnci vypočítají jeho výživovou hodnotu pomocí aplikace v chytrém telefonu.
  • Digitální váhy disponují indikátorem slabé baterie, takže snadno poznáte, kdy je potřeba vyměnit baterie.
  • Výhodou je, že digitální váhy se samy vypnou, takže na to nemusíte po skončení vážení myslet a nemusíte mít strach, že se zbytečně vybije baterie.

S pětistovkou dobře nakoupíte

Pokud vám jde jen o občasné zvážení potravin, nemusíte do váhy nijak investovat. K tomuto účelu pořídíte mechanické i digitální váhy už za tři stovky. Lepší modely s delší životností pořídíte od pětistovky výše. Chytré a designové váhy se pohybují v cenové kategorii nad 1000 korun.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více