Zavináče

Jitka a Vlastik Kuchař:

Ryby 19 názorů

54

Suroviny

1 kg malých plevelných rybiček
sůl
ocet
cukr
cibule
kořenová zelenina
bobkový list
nové koření
celý černý pepř
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.

  2. Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3 - 4 dny.

  3. Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.

  4. Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.

  5. Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3 - 4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.

  6. Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.

  7. Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do sklenice.

  8. Prokládáme nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem*, který jsme si předem připravili.

  9. Přidáme asi 4 ks bobkového listu, 20 kuliček pepře a 10 kuliček nového koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. moravanka, okurky).

  10. !!! Pokud použijeme kořenovou zeleninu čerstvou, je potřeba ji předem uvařit a důkladně zchladit. !!!

  11. Ryby necháme ještě 1 - 2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.

Poznámka

* Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 24 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zavináče

  • MIOS MIOS(neregistrovaný)

    TED JSEM DOJEL Z RYB TAK SE SCHVALNĚ DIVAM CO MAM UDELAT S60 CEJNEM DIK ZA RADY MIOS:-?

    Odpovědět

  • KaKamil KaKamil(neregistrovaný)

    111pepa: No, na talířku leží plotice, tak je to v poho...

    Odpovědět

  • Edy Edy(neregistrovaný)

    Když jsem udělal plotice podle návodu a pak je vyndal z nálevu maso bylo pěkně tuhé ale pak jsem je podle receptu dal se zeleninou a zalil studeným lákem a za 2 dny bylo maso jako blato,neví někdo kde se stala chyba nebo jak to vylepšit?Děkuji.

    Odpovědět

  • Jiri Jiri(neregistrovaný)

  • Peťa z Brna Peťa z Brna(neregistrovaná)

    Recept výborný, jen bych poupravil nálev, do kterého se zavináče nakonec naloží společně s moravankou. Rodinný recept na nálev na okurky je 1 a1/4 l vody, 1/2 l octu, 20dkg cukru, 7 dkg soli, 6 zrnek pepře, nového koření, 3 bobkové listy. Na 4-5 cejnů stačí poloviční množství octa a vody. Dobrou chut :yes:

    Odpovědět

  • 111pepa 111pepa(neregistrovaná)

    Jsem rabář a nějak bych to tady chtěl uvést na pravou míru, plevelné ryby jsou takové ryby, které se zpravidla množí sami a je jich hodně... nemají zákonem stanovenou míru ani hájení... cejn, plotice, perlín. Mřenka je zákonem chráněná stejně jako vranka či losos !!!!

    Odpovědět

  • vohrada vohrada(neregistrovaná)

    jsem zrobil ze pstruhů-fantazie:-))

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Tak foták v pořádku,přidávám slíbené foto:-K

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    tak dnes jsem je vytáhla na košt a už jsou krásně rozležené.Dělala jsem poprvé,vybrala jsem si tento postup a udělala jsem dobře.Jsou vynikající.Fotečku bohužel nemám,pokazil se mi foták,musí do opravny,měsíc po záruce,no nemám smůlu!?;-(:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Udělala jsm je ze sleďů. Fantazie. Příště je udělám z dvojnásobné dávky znova.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bohužel jsem fakt nechtěně zaměnila chudáka cejna za candáta - ani jedna rybka si to nezaslouží. No jo, to je tak, když selže kontrola a člověk, omlouvám se. :-(:-8

    Odpovědět

  • chacha chacha(neregistrovaná)

    DEN, KDY SE NEZASMĚJU, POKLÁDÁM ZA ZTRACENÝ, A PROTO SRANDA MUSÍ BÝT * Dobrou noc, ale candát opravdu není cejnek, nebo cejn :-D:-)):-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    http://rybifarma.blog.cz/0803/plevelne-ryby - já si to nevymyslela, mrkněte na tyhle stránky. Pak je blb ten, který to tam napsal. Dobrou noc

    Odpovědět

  • korcka korcka

    candát je jedna z našich nejcennějších ryb a je to dravec. A pěěěkně drahej!!!;-)

    Odpovědět

  • Amadeus Amadeus

    Kdo tvrdí, že candát je plevelná ryba je úplný blb. Jak vidím od autora spagetka potom o rybách nemá ponětí.

    Odpovědět

1 2

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zavinace z cejnu zavinace z cejna jak se dělá zavináč domácí zavináče ryby zavinace nalev na zavinace cejn recepty zavináč ryba zavinac ryba recept na domácí zavináče z cejnů zavináče recept z cejnu plevelné rybky tolstobik tolstobik cejn zavinace zavinace s cejnu recept na zavinace z cejna domácí zavináče z cejna plotice recept zavináč z cejna

Zapomněl/a jsem heslo