Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavináče

Hodnocení receptu je 4,0 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Náročný

Oblíbenou kyselou rybí pochoutku si s tímto receptem můžete snadno připravit i doma. Očištěné ryby naložíme nejprve do octového nálevu, poté je řádně vykucháme a spolu s cibulí, kořením, zeleninou a dalším nálevem naložíme na hotovo.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 551 kJ /
3 000 kcal
Bílkoviny120,00 g
Tuky200,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 300 mg
Sodík 10,04 g
Sůl25,00 g
Sacharidy180,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy, páteře a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později. Krok 2: Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3-4 dny. Krok 3: Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl. Krok 4: Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody. Krok 5: Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3-4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě. Krok 6: Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor. Krok 7: Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do čisté a umyté sklenice. Krok 8: Mezitím připravíme nálev na konečné zalití. Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky. Krok 9: Prokládáme je nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), uvařenou a řádně vychladlou kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem, který jsme si předem připravili. Krok 10: Přidáme bobkový list, pepř a nové koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. Moravanka, okurky). Krok 11: Ryby necháme ještě 1-2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.

TIP: Ryby v naší kuchyni - recepty z kapra, pstruha nebo lososa? Stačí si vybrat

Zveřejněno 27. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavináče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w1J

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavináče

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/w1J

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (22)

casino: Já taky ne. Ale ta cibule byla i po týdnu jako dráty, tak jsem to zkusil. Kdybych to někomu neřekl, tak to nepozná :-D

Miilan:
Váš koment se mi líbí... :yes:
...ale avšak, STERILOVANÉ zavináče jsem doposud nepotkal :-O:-)

Recept jsem vyzkoušel a mohu říci, že postup čištění ryb nasolením a v láku je moc dobrý. Krásně se to povedlo. Po týdenním odpočinku ve finish nálevu mohu říci, že nálev je až příliš sladký a cibule je tvrdá jako sláma. Při druhém pokusu jsem dal o dvě lžíce méně cukru a rovnou při prvotním nasolení ryb, jsem si na velmi jemné plátky nakrájel 1/2 kg cibule, vložil do zavařovací sklenice a jemně posolil. Po týdnu cibule 1x zmenší svůj objem a zkřehne. Po finálním zalití do láku, jsem sklenici zavíčkoval a 35 minut sterilizoval na 75°C. Po týdenním uložení v chladu konečně ten správný výsledek a sterilizací se s rybou vůbec nic nestalo.

TED JSEM DOJEL Z RYB TAK SE SCHVALNĚ DIVAM CO MAM UDELAT S60 CEJNEM DIK ZA RADY MIOS:-?

111pepa: No, na talířku leží plotice, tak je to v poho...

Když jsem udělal plotice podle návodu a pak je vyndal z nálevu maso bylo pěkně tuhé ale pak jsem je podle receptu dal se zeleninou a zalil studeným lákem a za 2 dny bylo maso jako blato,neví někdo kde se stala chyba nebo jak to vylepšit?Děkuji.

:-)):yes:

Peťa z Brna 18. 6. 2012 10:43
Recept výborný, jen bych poupravil nálev, do kterého se zavináče nakonec naloží společně s moravankou. Rodinný recept na nálev na okurky je 1 a1/4 l vody, 1/2 l octu, 20dkg cukru, 7 dkg soli, 6 zrnek pepře, nového koření, 3 bobkové listy. Na 4-5 cejnů stačí poloviční množství octa a vody. Dobrou chut :yes:

Jsem rabář a nějak bych to tady chtěl uvést na pravou míru, plevelné ryby jsou takové ryby, které se zpravidla množí sami a je jich hodně... nemají zákonem stanovenou míru ani hájení... cejn, plotice, perlín. Mřenka je zákonem chráněná stejně jako vranka či losos !!!!

jsem zrobil ze pstruhů-fantazie:-))

Tak foták v pořádku,přidávám slíbené foto:-K

tak dnes jsem je vytáhla na košt a už jsou krásně rozležené.Dělala jsem poprvé,vybrala jsem si tento postup a udělala jsem dobře.Jsou vynikající.Fotečku bohužel nemám,pokazil se mi foták,musí do opravny,měsíc po záruce,no nemám smůlu!?;-(:yes:

Udělala jsm je ze sleďů. Fantazie. Příště je udělám z dvojnásobné dávky znova.

Bohužel jsem fakt nechtěně zaměnila chudáka cejna za candáta - ani jedna rybka si to nezaslouží. No jo, to je tak, když selže kontrola a člověk, omlouvám se. :-(:-8

DEN, KDY SE NEZASMĚJU, POKLÁDÁM ZA ZTRACENÝ, A PROTO SRANDA MUSÍ BÝT * Dobrou noc, ale candát opravdu není cejnek, nebo cejn :-D:-)):-)

Načíst další komentáře (7)

Tématické fráze:
zavinace z cejnu, zavinace z cejna, domácí zavináče, jak se dělá zavináč, ryby zavinace, recept na domácí zavináče, recept na domácí zavináče z cejnů, nalev na zavinace, cejn recepty, zavinac ryba, zavináč ryba, cejn zavinace, zavináč z cejna, zavináče recept z cejnu, zavináče z kapra, plevelné rybky, zavinace s cejnu, jak udělat nejlepší domácí zavináče, recept na zavinace z cejna, tolstobik

Suroviny:
rybičky, sůl, ocet, voda, cukr, cibule, zelenina kořenová, bobkový list, koření nové koření, pepř černý

Přidat fotografie receptu