

Zavináče
Suroviny
- 1 kg malých plevelných rybiček
- sůl
- ocet
- cukr
- cibule
- kořenová zelenina
- bobkový list
- nové koření
- celý černý pepř
Postup přípravy receptu
Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.
Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3 - 4 dny.
Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.
Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.
Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3 - 4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.
Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.
Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do sklenice.
Prokládáme nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem*, který jsme si předem připravili.
Přidáme asi 4 ks bobkového listu, 20 kuliček pepře a 10 kuliček nového koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. moravanka, okurky).
!!! Pokud použijeme kořenovou zeleninu čerstvou, je potřeba ji předem uvařit a důkladně zchladit. !!!
Ryby necháme ještě 1 - 2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.
Poznámka od kuchařky
* Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zavináče
-
casino: Já taky ne. Ale ta cibule byla i po týdnu jako dráty, tak jsem to zkusil. Kdybych to někomu neřekl, tak to nepozná
-
Miilan:
Váš koment se mi líbí...
...ale avšak, STERILOVANÉ zavináče jsem doposud nepotkal -
Recept jsem vyzkoušel a mohu říci, že postup čištění ryb nasolením a v láku je moc dobrý. Krásně se to povedlo. Po týdenním odpočinku ve finish nálevu mohu říci, že nálev je až příliš sladký a cibule je tvrdá jako sláma. Při druhém pokusu jsem dal o dvě lžíce méně cukru a rovnou při prvotním nasolení ryb, jsem si na velmi jemné plátky nakrájel 1/2 kg cibule, vložil do zavařovací sklenice a jemně posolil. Po týdnu cibule 1x zmenší svůj objem a zkřehne. Po finálním zalití do láku, jsem sklenici zavíčkoval a 35 minut sterilizoval na 75°C. Po týdenním uložení v chladu konečně ten správný výsledek a sterilizací se s rybou vůbec nic nestalo.
-
TED JSEM DOJEL Z RYB TAK SE SCHVALNĚ DIVAM CO MAM UDELAT S60 CEJNEM DIK ZA RADY MIOS
-
111pepa: No, na talířku leží plotice, tak je to v poho...
-
Když jsem udělal plotice podle návodu a pak je vyndal z nálevu maso bylo pěkně tuhé ale pak jsem je podle receptu dal se zeleninou a zalil studeným lákem a za 2 dny bylo maso jako blato,neví někdo kde se stala chyba nebo jak to vylepšit?Děkuji.
-
-
Recept výborný, jen bych poupravil nálev, do kterého se zavináče nakonec naloží společně s moravankou. Rodinný recept na nálev na okurky je 1 a1/4 l vody, 1/2 l octu, 20dkg cukru, 7 dkg soli, 6 zrnek pepře, nového koření, 3 bobkové listy. Na 4-5 cejnů stačí poloviční množství octa a vody. Dobrou chut
-
Jsem rabář a nějak bych to tady chtěl uvést na pravou míru, plevelné ryby jsou takové ryby, které se zpravidla množí sami a je jich hodně... nemají zákonem stanovenou míru ani hájení... cejn, plotice, perlín. Mřenka je zákonem chráněná stejně jako vranka či losos !!!!
-
jsem zrobil ze pstruhů-fantazie
-
Tak foták v pořádku,přidávám slíbené foto
-
tak dnes jsem je vytáhla na košt a už jsou krásně rozležené.Dělala jsem poprvé,vybrala jsem si tento postup a udělala jsem dobře.Jsou vynikající.Fotečku bohužel nemám,pokazil se mi foták,musí do opravny,měsíc po záruce,no nemám smůlu!?
-
Udělala jsm je ze sleďů. Fantazie. Příště je udělám z dvojnásobné dávky znova.
-
Bohužel jsem fakt nechtěně zaměnila chudáka cejna za candáta - ani jedna rybka si to nezaslouží. No jo, to je tak, když selže kontrola a člověk, omlouvám se.
-
DEN, KDY SE NEZASMĚJU, POKLÁDÁM ZA ZTRACENÝ, A PROTO SRANDA MUSÍ BÝT * Dobrou noc, ale candát opravdu není cejnek, nebo cejn