Zavináče

Jitka a Vlastik Kuchař: Jitka a Vlastik

Ryby 22 názorů

Suroviny

1 kg malých plevelných rybiček
sůl
ocet
cukr
cibule
kořenová zelenina
bobkový list
nové koření
celý černý pepř
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Z ryb odstraníme šupiny, vykucháme a důkladně opláchneme vodou. Hlavy a ploutve zatím ponecháme, odstraníme je později.

  2. Potom ryby nasolíme. Solíme o něco málo víc, než při kuchyňské úpravě. Nasolené ryby vložíme do plastové dózy, uzavřeme a necháme v chladnu proležet 3 - 4 dny.

  3. Po odležení ryby důkladně opláchneme ve studené vodě. Odstraníme tím nečistoty, které uvolnila sůl.

  4. Nyní ryby zalijeme silným, čistým 6% octovým nálevem, který získáme tak, že do 1 litru 8% octa přidáme 0,5 l vody.

  5. Ryby v nálevu necháme v chladnu ležet opět 3 - 4 dny. Potom je vyndáme a vypereme ve vodě.

  6. Nyní odstraníme z ryb hlavy, ploutve a páteř. Jde to lehce. Ploutve nekladou téměř žádný odpor.

  7. Na závěr marinované ryby začneme po vrstvách vkládat do sklenice.

  8. Prokládáme nakrájenou čerstvou cibulí (nešetříme), kořenovou zeleninou a kořením. Vše zalijeme nálevem*, který jsme si předem připravili.

  9. Přidáme asi 4 ks bobkového listu, 20 kuliček pepře a 10 kuliček nového koření. Zeleninu můžeme použít i sterilovanou (např. moravanka, okurky).

  10. !!! Pokud použijeme kořenovou zeleninu čerstvou, je potřeba ji předem uvařit a důkladně zchladit. !!!

  11. Ryby necháme ještě 1 - 2 dny v chladnu a potom máme konečně hotovo.

Poznámka

* Nálev připravíme asi z 1/2 l octa, 1/2 l vody a 6 lžic cukru, který dobře rozmícháme. Podle chuti přidáme ještě ocet nebo cukr. Nálev by měl být chuťově podobný jako na okurky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 40 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zavináče

  • Miilan Miilan

    casino: Já taky ne. Ale ta cibule byla i po týdnu jako dráty, tak jsem to zkusil. Kdybych to někomu neřekl, tak to nepozná :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    Miilan:
    Váš koment se mi líbí... :yes:
    ...ale avšak, STERILOVANÉ zavináče jsem doposud nepotkal :-O:-)

    Odpovědět

  • Miilan Miilan

    Recept jsem vyzkoušel a mohu říci, že postup čištění ryb nasolením a v láku je moc dobrý. Krásně se to povedlo. Po týdenním odpočinku ve finish nálevu mohu říci, že nálev je až příliš sladký a cibule je tvrdá jako sláma. Při druhém pokusu jsem dal o dvě lžíce méně cukru a rovnou při prvotním nasolení ryb, jsem si na velmi jemné plátky nakrájel 1/2 kg cibule, vložil do zavařovací sklenice a jemně posolil. Po týdnu cibule 1x zmenší svůj objem a zkřehne. Po finálním zalití do láku, jsem sklenici zavíčkoval a 35 minut sterilizoval na 75°C. Po týdenním uložení v chladu konečně ten správný výsledek a sterilizací se s rybou vůbec nic nestalo.

    Odpovědět

  • MIOS MIOS(neregistrovaný)

    TED JSEM DOJEL Z RYB TAK SE SCHVALNĚ DIVAM CO MAM UDELAT S60 CEJNEM DIK ZA RADY MIOS:-?

    Odpovědět

  • KaKamil KaKamil(neregistrovaný)

    111pepa: No, na talířku leží plotice, tak je to v poho...

    Odpovědět

  • Edy Edy(neregistrovaný)

    Když jsem udělal plotice podle návodu a pak je vyndal z nálevu maso bylo pěkně tuhé ale pak jsem je podle receptu dal se zeleninou a zalil studeným lákem a za 2 dny bylo maso jako blato,neví někdo kde se stala chyba nebo jak to vylepšit?Děkuji.

    Odpovědět

  • Jiri Jiri(neregistrovaný)

  • Peťa z Brna Peťa z Brna(neregistrovaná)

    Recept výborný, jen bych poupravil nálev, do kterého se zavináče nakonec naloží společně s moravankou. Rodinný recept na nálev na okurky je 1 a1/4 l vody, 1/2 l octu, 20dkg cukru, 7 dkg soli, 6 zrnek pepře, nového koření, 3 bobkové listy. Na 4-5 cejnů stačí poloviční množství octa a vody. Dobrou chut :yes:

    Odpovědět

  • 111pepa 111pepa(neregistrovaná)

    Jsem rabář a nějak bych to tady chtěl uvést na pravou míru, plevelné ryby jsou takové ryby, které se zpravidla množí sami a je jich hodně... nemají zákonem stanovenou míru ani hájení... cejn, plotice, perlín. Mřenka je zákonem chráněná stejně jako vranka či losos !!!!

    Odpovědět

  • vohrada vohrada(neregistrovaná)

    jsem zrobil ze pstruhů-fantazie:-))

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    Tak foták v pořádku,přidávám slíbené foto:-K

    Odpovědět

  • petrzelka petrzelka

    tak dnes jsem je vytáhla na košt a už jsou krásně rozležené.Dělala jsem poprvé,vybrala jsem si tento postup a udělala jsem dobře.Jsou vynikající.Fotečku bohužel nemám,pokazil se mi foták,musí do opravny,měsíc po záruce,no nemám smůlu!?;-(:yes:

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Udělala jsm je ze sleďů. Fantazie. Příště je udělám z dvojnásobné dávky znova.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bohužel jsem fakt nechtěně zaměnila chudáka cejna za candáta - ani jedna rybka si to nezaslouží. No jo, to je tak, když selže kontrola a člověk, omlouvám se. :-(:-8

    Odpovědět

  • chacha chacha(neregistrovaná)

    DEN, KDY SE NEZASMĚJU, POKLÁDÁM ZA ZTRACENÝ, A PROTO SRANDA MUSÍ BÝT * Dobrou noc, ale candát opravdu není cejnek, nebo cejn :-D:-)):-)

    Odpovědět

1 2

TIP dne na email

Tématické fráze: zavinace z cejnu zavinace z cejna domácí zavináče jak se dělá zavináč ryby zavinace recept na domácí zavináče recept na domácí zavináče z cejnů nalev na zavinace cejn recepty zavinac ryba zavináč ryba cejn zavinace zavináče recept z cejnu zavináče z kapra zavináč z cejna plevelné rybky zavinace s cejnu jak udělat nejlepší domácí zavináče tolstobik tolstobik

Zapomněl/a jsem heslo