Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ty nejlepší knedlíky: Jak na bavorský preclíkový nebo jihotyrolský špenátový?
Zdroj: zdroj: Toprecepty, mika59

Ačkoli ho vzhledem k tradiční české trilogii knedlo-vepřo-zelo pokládáme za ryze český, knedlík je součástí rakouské kuchyně, své místo má na stole na Slovensku, v Německu i Itálii. Ty nejstarší ale zřejmě pocházejí z Číny.

Světová knedlíková tradice

Podle history.com různé knedlíky a knedlíčky milují lidé po celém světě, a to od italských raviol a noků (gnochci) přes polské pirohy až po čínské taštičky. Je to skutečně univerzální jídlo a jen těžko byste hledali kuchyni, která by neměla knedlíky –  ať už plněné, nebo vařené. Ghaňané připravují fufu z mleté maniokové mouky, Nepálci si pochutnávají na momo a Brazilci jedí empanadas. Recepty na knedlíky se objevují v římských textech, ale je jisté, že čínské knedlíky jsou ještě starší. Stejně jako chléb i knedlíky pravděpodobně vznikly nezávisle na sobě v několika kuchyních. A pravděpodobně hlavně proto, aby nastavily maso a nasytilo se více lidí.

Co chutná v Evropě?

My se ale podíváme na zoubek knedlíkům středo- a západoevropským. Německý web donaukurier.de píše, že předchůdci knedlíků se ve středověku připravovali z mouky, vody a masa a přidávaly se i malé kousky chleba. Protože maso bylo v těchto dobách pro velkou část obyvatelstva velkým luxusem, podíl chleba se stále zvyšoval, až nakonec vznikl čistě houskový knedlík. Když španělští dobyvatelé v 16. století přivezli do Evropy brambory, časem se také staly důležitou surovinou pro výrobu knedlíků. Na českých stolech se nejčastěji objevují právě knedlíky houskové a knedlíky bramborové, občas špekové nebo karlovarské. Přitom je spousta dalších zajímavých variant!

Preclíkový knedlík

Pochází z Bavorska podobá se karlovarskému knedlíku. A aby opravdu chutnal tak, jak má, je potřeba mít ty správné ingredience. Potřebovat budete především 4 pravé německé preclíky (koupit se dají v různých pekařstvích i na e-shopech s jídlem), 200 ml mléka, 4 vejce, lžičku soli, 50 g na kostičky nakrájeného špeku, 1 menší cibuli, 2 lžíce nasekané petrželky, 150 g polohrubé mouky. A jak na to? Vejce rozklepněte do větší misky, přidejte mléko a sůl, prošlehejte a přidejte na plátky nakrájené preclíky. Na rozpálenou pánev vsypte nakrájený špek a opečte. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Pak přidejte petrželku a asi minutu míchejte. Obsah pánve přendejte do misky s namočenými preclíky, promíchejte a po částech přidávejte mouku. Těsto by mělo být řídké, ale ne tekuté. Rozdělte ho na dvě části a z každé z nich vytvořte šišku, kterou pečlivě zabalte do potravinářské fólie, a to pro jistotu i dvakrát. Vložte do vroucí vody a vařte asi půl hodiny.  

Tyrolské špenátové knedlíky

Ty jsou skvělé jako samostatné jídlo! Potřebovat budete 300 g staršího bílého chleba, 250 ml mléka, 800 g čerstvého špenátu, 30 g másla, 1 malou cibuli, sůl a pepř, 1 polévkovou lžíci polohrubé mouky, 2 polévkové lžíce strouhanky, čerstvě nastrouhaný parmezán, stroužek česneku a muškátový oříšek. A jak na to? Nakrájený bílý chléb přelijte mlékem. Špenát uvařte v osolené vodě, vymačkejte a sceďte. V hrnci rozpusťte máslo, osmahněte na něm nadrobno nakrájený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte špenát a restujte 5 minut, poté nechte mírně vychladnout. Přidejte vejce, dobře promíchejte, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem. Přidejte mouku a strouhanku a ze směsi vytvarujte malé knedlíčky (cca 12 kusů). Asi 15 minut je mírně povařte v osolené vodě. Posypte čerstvě nastrouhaným parmazánem, přelijte rozpuštěným máslem. Podávejte s čerstvým salátem.

Slezské bramborové knedlíky

Na jejich přípravu je třeba víc času, ale výsledek stojí zato! Budete potřebovat 1 ½ kg den předem ve slupce vařených moučných brambor, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 350 g bramborového škrobu, sůl, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek. Jak na to? Uvařené a vychladlé brambory prolisujte nebo nastrouhejte. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, muškátový oříšek a škrob a na pracovní ploše posypané škrobem pečlivě prohněťte, až se vytvoří hladké těsto, a uložte na 1 den do chladničky. Druhý den vytvořte knedlíky požadované velikosti a lehce je poprašte bramborovým škrobem, aby se neslepily. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, nechte knedlíky postupně sklouznout do vody a vařit. Nevařte jich příliš mnoho najednou, voda při vaření příliš vychladne. Podávejte s cibulkou osmaženou na slanině.

Zdroje informací:
history com: Delightful, Delicious Dumplings
donaukurier.de: Die Geschichte des Knödels

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více