Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Také vás okouzlil skandinávský styl svými čistými liniemi a dokonalou jednoduchostí? Pak není důvod, proč byste si ho nemohli dopřát i v kuchyni. Přinášíme vám několik jednoduchých tipů, jak toho docílíte bez větších investic a úprav.

Na prvním místě je harmonie

Pro skandinávský styl jsou typické čisté linie, jednoduchost, funkčnost a minimalismus. Neznamená to však, že místnosti zařízené v tomto stylu jsou chladné a nudné. Právě naopak. Pomocí příjemného osvětlení a doplňků ze dřeva, proutí či jiného přírodního materiálu působí tyto prostory harmonickým a útulným dojmem.

Hlavní roli hraje bílá barva

Nejjednodušší a zároveň nejjistější způsob, jak dodat kuchyni nádech skandinávského stylu, je vsadit na bílou barvu. Je to pochopitelné. Bílá barva působí čistým a zároveň klidným dojmem, takže se do kuchyně rozhodně hodí. Navíc její výhodou je, že prosvětlí i ty nejmenší kuchyňky, které její zásluhou budou doslova zářit.

Přidejte dřevo

Bílá kuchyň by však sama o sobě připomínala spíše nemocniční pokoj a asi těžko bychom mohli mluvit o její útulnosti. O tom však skandinávský styl není. Jeho cílem je, abyste se cítili příjemně, a proto klade důraz na vhodné akcenty. Mezi ty nejdůležitější patří dřevo. Přidejte k bílé lince dřevěnou pracovní desku, nebo třeba jen dřevěné úchytky na dvířka a šuplíky. Nebo stačí kuchyň doplnit dřevěnými poličkami, opřít o zeď několik dřevěných prkének na krájení nebo dát na stůl dřevěnou mísu na ovoce.

Zavěste svítidla hodně nízko

Všimli jste si někdy, že svítidlo umístěné vysoko u stropu působí sice pompézně, ale místnost příliš nezútulní? To bude asi také důvod, proč skandinávský styl preferuje dlouhá závěsná svítidla, ideálně různých délek, díky nimž je v místnosti dost světla, ale to se “rozlévá“ z různých stran. Jinak Skandinávci si na pěkné a dostatečné nasvícení místnosti skutečně potrpí, a to také kvůli krátkým dnům, které u nich převažují většinu roku.

Nesmí chybět pořádný stůl

Skandinávci vyznávají tradiční hodnoty, a proto je pro ně důležité, aby se u stolu sešla celá rodina. V kuchyni nesmí tedy chybět bytelný dřevěný jídelní stůl. A pokud se vám tam nevejde, tak zvolte alespoň barový stolek, u něhož společně třeba posnídáte. Zároveň si tady můžete pohrát s texturami a barvami a pořídit lněné nebo proutěné prostírání, přidat čalouněné židle či barové stoličky a na škodu není ani rohož či koberec.

Praktické je mít všechno po ruce

Asi se shodneme na tom, že předměty, které při přípravě jídla používáte každý den, je dobré mít vždycky po ruce, či ještě lépe – na očích. A právě na to pamatují zásady skandinávského stylu, neboť je kladen důraz na praktické řešení úložných prostor. Navíc díky poličkám a závěsným stojanům udržíte pracovní desku čistou a nebude ani zbytečně přeplněná. Police samozřejmě využijete i na ukládání předmětů, jako jsou například dózy s cukrem, moukou apod. Pánve, hrnečky, prkénka na krájení, naběračky a jiné pomůcky zas zavěste na tyč nad pracovní plochu.

Využijte kouzlo měděných doplňků

Přestože je měď kov, do kuchyň neuvěřitelně proteplí a navíc jí dodá neskutečný šmrnc. V měděném odstínu může být nádobí, například forma na bábovku, příbory, kuchyňský dřez, baterie nebo třeba svítidla. Škála možností je opravdu velmi široká.

Do kuchyně patří i pokojovky

Pokojové rostliny a bylinky v květináči jsou dalším skvělým způsobem, jak zjemnit strohost a přísnou funkčnost prostoru ve skandinávském stylu. Nebojte se kuchyň vybavit texturovaným prostíráním nebo nástěnnými tapetami. Ale k tomu všemu je potřeba přidat ještě trochu přírody, ať již několika květináči s pokojovkami či bylinkovou minizahrádkou, která se vám bude hodit při dochucování jídel.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více