Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Queen Mother’s Cake: Vláčný čokoládový dort královny matky Alžběty ozdobí každou oslavu. Upéct jej není vůbec těžké!
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons, H.M._The_Queen_Mother_Allan_Warren.jpg: Allan warren derivative work: Sodacan (talk) - H.M._The_Queen_Mother_Allan_Warren.jpg, Unsplash, pure julia

Zajímavé je, že matce současné britské panovnice dort zachutnal v 50. letech v Austrálii, kam ho z Rakouska přivezl polský klavírista. Alžběta požádala o recept a kuchaři ho okamžitě museli zařadit do jejího jídelníčku. V kuchařských knihách ho najdete pod názvem Queen Mother’s Cake.

Z Rakouska přes Austrálii do Británie

Alžběta překvapovala lidi svou přirozeností. Po celý život byla světoběžnicí a ráda zkoušela nové věci. A to platilo i o různých pokrmech. Měla mlsný jazýček a na rozdíl od své dcery Alžběty II. i vnuka Charlese si jídlo uměla užít a vychutnat. Jak se dočteme na inthevintagekitchen.com, od dětství milovala dorty a vysloužila si přezdívku „Cake“ (dort). Podle foodsofengland.co.uk při jednom ze svých pobytů v Austrálii Alžběta přijala pozvání na návštěvu k slavnému klavíristovi Janu Smeterlinovi. Ten pocházel z polské Haliče a studoval hudbu ve Vídni. Právě tam si oblíbil lehký čokoládový dort. Jan byl kromě nadaného klavíristy také talentovaným kuchařem. Jeho největším koníčkem Smeterlina bylo sbírání receptů a příprava různých pokrmů. Jakmile Alžběta na návštěvě u Smeterlina ochutnala dort připravovaný bez mouky, pouze z čokolády a nasekaných mandlí, okamžitě ho požádala o recept, který předala svému personálu. Dort královny matky (Queen Mother’s Cake) se stal dezertem, který Alžběta ráda nabízela hostům.

Co budete potřebovat na Queen Mother’s Cake?

Díky lesklé čokoládové polevě, jednoduchým ingrediencím a nadýchané, vláčné konzistenci je snadné pochopit, proč se tento dort stal oblíbeným nejen u královny a Jana Smeterlina, ale také v celé Anglii i Austrálii. A co budete potřebovat na jeho přípravu? Připravte si 170 g spařených oloupaných mandlí, 170 g nasekané polosladké čokolády s obsahem kakaa nejméně 50 procent, 150 g cukru, 170 g másla, 6 vajec (oddělte žloutky a bílky), špetku soli, 5 ml citronové šťávy, 30 g moučkového cukru na posypání.

A jak na to?

Mandle opečte v jedné vrstvě na mělké pánvi v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 12 až 15 minut, několikrát s pánví zatřeste. Odstavte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 190 ℃. Dno a boky dortové formy o vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem vystřiženým na míru. Papír vymažte máslem. Připravenou formu dejte stranou. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni – nad teplou vodu na mírném ohni. Přikryjte ji, dokud se částečně nerozpustí, pak ji odkryjte a míchejte, dokud se nerozpustí a nezůstane hladká. Vložte mandle a  ⅓ připraveného cukru (zbývající cukr si ponechte) do kuchyňského robotu vybaveného kovovým sekacím nožem. Velmi dobře je zpracujte, až jsou jemné a sypké. Mleté mandle dejte stranou. Ve velké míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo do měkka. Přidejte další ⅓ připraveného cukru a šlehejte, aby se vše promíchalo. Po jednom přidávejte žloutky a podle potřeby šlehejte a seškrabujte stěny mísy, dokud nevznikne hladká hmota. Při nízkých otáčkách přidejte čokoládu a šlehejte, dokud se vše nespojí. Poté přidejte mleté mandle a šlehejte, dokud se směs nespojí.

Ušlehejte bílky se solí a citronovou šťávou, začněte na nízkých otáčkách a postupně je zvyšujte. Když bílky trochu zhoustnou, snižte rychlost a postupně přidejte zbývající cukr. Poté pokračujte ve šlehání při vysokých otáčkách, dokud z bílků nevyšleháte hustý sníh. Vmíchejte velkou lžíci bílků do čokoládové směsi, aby trochu změkla. Poté ve třech dávkách vmíchejte zbývající bílky.  Směs nalijte do připravené formy a pomocí nože těsto jemně zarovnejte. Pečte 20 minut při teplotě 190 ℃ a poté snižte teplotu na 180 ℃ a pečte dalších 50 minut, celkem tedy 1 hodinu a 10 minut. Dort by měl zůstat uprostřed měkký a vlhký a nahoře může trochu popraskat, což je naprosto v pořádku. Vyjměte dortovou formu z trouby a položte ji na mokrou utěrku. Nechte stát, dokud nebude dort vlažný, 50 až 60 minut. Uvolněte a odstraňte boky formy, ale neřežte kolem boků nožem, protože by se tím okraj dortu znečistil. Nechte ho stát, dokud zcela nevychladne. Dort se uprostřed trochu propadne a boky tak budou o něco vyšší. Přes dort položte mřížku nebo malé prkénko a opatrně jej vyklopte. Odstraňte dno formy a papírovou výstelku a vyklopte dort na servírovací talíř. Pomocí sítka jemně poprašte horní část dortu moučkovým cukrem. Můžete podávat s kopečkem šlehačky.

Zdroje informací:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více