Michael Jackson: Miloval pikantní jídla, smažené kuře i pekanové sušenky podle tohoto receptu
19. 3. 2022 Historie a zajímavosti
Dlouhá léta byl král popu vegetariánem, který ale neměl rád zeleninu a těstoviny. Miloval sladké, nesnášel však cukr a čokoládu. Čím se tedy vlastně živil?
Omezený jídelníček
O svérázných stravovacích návycích krále popu pro people.com vyprávěl Mani Niall, bývalý osobní kuchař Michaela Jacksona. Původně majitel pekárny Sweet Bar v Oaklandu se s Jacksonem seznámil v roce 1982 a později s ním vyrazil na turné Victory. A zatímco svět Jacksona vnímal jako popový fenomén a obrovskou hvězdu, Niall ho poznal lidštějším způsobem – a to prostřednictvím jídla. „Byl to typ člověka, který mohl prostě být hodiny bez jídla a pak dostal hlad,“ říká Niall. A když taková chvíle přišla, najít to správné jídlo, které by ho nasytilo, nebylo vždy jednoduché. Jackson měl dost omezený jídelníček a navíc byl vegetarián, který neměl rád zeleninu. Miloval pizzu, ale nemusel těstoviny. Měl velkou chuť na sladké, ale nejedl cukr a neměl rád čokoládu. Byl také milovníkem sójových výrobků a biopotravin. Co tedy kuchař Jacksonovi připravoval?
Mohlo by vás zajímat
Hity kuchyně v Neverlandu
Niall však našel několik jídel, která byla domácím hitem. Mexická jídla jako pikantní enchiladas s chilli byla základem a zpěvák si také oblíbil grilovaný tofu kebab s kuskusem a marockou omáčkou. A jak píše answerstoall.com, miloval cornflakes s mlékem a popkorn, sýrovou quesadillu, pizzu s houbami shiitake a lilkem. Na jeho jídelníčku se objevovaly také ryby a občas zašel na jídlo do indické restaurace Chakra v Beverly Hills. Michael Jackson měl rád i vegetariánské lasagne, brokolici vařenou v páře, čerstvé ovoce a tofu. Sladkou tečkou často byly sušenky vyrobené z pekanových ořechů a slazené javorovým sirupem, nikoliv cukrem. Občas si ale dopřál zmrzlinu, donuty nebo, banánový koláč. Z nápojů podle food.ndtv.com preferoval minerální vody Evian a Perrier, často si dal pomerančový a mrkvový džus, chutnalo mu i ovocné smoothie nebo mandlové mléko.
Svérázný konec vegetariánství
Jako správný „jižan“ měl Michael od dětství rád smažené kuře. Příklon k vegetariánství a snaha o zdravou stravu chutě na kuře na nějakou dobu potlačily. Rozhodně ne natrvalo. Michael Jackson doslova „ujížděl“ na smaženém kuřeti z fastfoodového řetězce KFC! Prázdné kbelíky od oblíbené pochoutky se prý válely po celém domě. A napadlo vás, co je tajemstvím chuti toho správného jihoamerického smaženého kuřete? Web seriouseats.com prozrazuje, že obyčejné podmáslí! Kousky kuřete se totiž nejprve nechávají marinovat v podmáslí, proto je kuře tak jemné a křehké.
Pekanové sušenky
Moučník, který Michael Jackson vyžadoval, byly pekanové sušenky. Jde o jednoduchý recept, Jacksonův kuchyňský personál v něm jen místo cukru používal javorový sirup. Co na tyto sušenky potřebujete? Připravte si ½ šálku (110 g) nesoleného másla v pokojové teplotě, ⅓ šálku cukru (nebo javorového sirupu), 1 lžička vanilkového extraktu, špetku soli, 1 šálek (140 g) polohrubé mouky, ¾ hrnku (80 g) nasekaných pekanových ořechů. A jak na to? Máslo šlehejte elektrickým mixérem asi minutu. Přidejte cukr a šlehejte další minutu, dokud směs nezhoustne. Vmíchejte vanilku, sůl a mouku a míchejte, dokud se těsto nespojí. Přidejte pekanové ořechy. Těsto rozdělte na 12 dílů; vytvarujte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Umístěte na plech, kam jste dali pečicí papír, a nechte mezi nimi prostor minimálně 7 cm. Pomocí dna sklenice jemně zploštěte každou sušenku. V případě potřeby upravte boky. Pečte při teplotě 180 °C asi 15 minut dozlatova, v polovině pečení plech otočte, aby se sušenky rovnoměrně propekly. Vyjměte je a nechte vychladnout na mřížce.
Zdroje informací:
people.com: Michael Jackson's Former Personal Chef Dishes on the King of Pop's Quirky Eating Habits
answerstoall.com: What was Michael Jackson favorite food?
seriouseats.com:The Best Buttermilk-Brined Southern Fried Chicken Recipe
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Sójovou k sushi, rybí na závitky a hoisin do masové marinády: Víte, jak používat asijské omáčky?
Indické máslové kuře: Jak připravit vyhlášenou specialitu? Jeden krok nesmíte vynechat!
Víte, kdy a proč používat pečicí papír? Hodí se i do mrazničky nebo při vaření v páře!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 4 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 5 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 5 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 12 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
Americký vynález: Banánový chlebíček z přezrálého ovoce je hit, který zvládne i začátečník
Velký přehled italských těstovin: Poznejte 14 nejznámějších druhů a zjistěte, jak si je nejlépe vychutnat