VAŇKOVY POKLADY KLASICKÉ ČESKÉ KUCHYNĚ ANEB GASTROPORNOGRAFIE POČESKU
4. 3. 2013 Tipy a triky
Knihy a pořady o vaření jak návodné, tak soutěžní poslední dobou zahlcují televizní programy i knihkupecké regály. Je ale potřeba rozlišovat kvalitu nad kvantitou. V této recenzi si posvítíme na kuchařku šéfa Pražského kulinářského institutu, kritika mnohých českých stravovacích návyků i kvality potravin u nás prodávaných, Romana Vaňka.
Knihy a pořady o vaření jak návodné, tak soutěžní poslední dobou zahlcují televizní programy i knihkupecké regály. Je ale potřeba rozlišovat kvalitu nad kvantitou. V této recenzi si posvítíme na kuchařku šéfa Pražského kulinářského institutu, kritika mnohých českých stravovacích návyků i kvality potravin u nás prodávaných, Romana Vaňka.
Kuchařka Romana Vaňka s názvem Poklady klasické české kuchyně aneb Jak to ta babička tenkrát vařila vás zaujme na první pohled. Téměř dvousetstránkový formát A4 pevné vazby s jednoduchou, ale působivou obálkou je nabitý informacemi od první do poslední stránky.
Zejména začínající kuchařky i kuchaři ocení popsané schéma těl zvířat chovaných na maso (mimochodem, věděli jste, že každý vepř má svůj oříšek?) i fotopřehled měrných jednotek včetně jejich gramáže.
Kniha je chronologicky řazena od polévek a jejich zavářek (mimo jiné zde nalezneme tři druhy knedlíčků, dva druhy nudlí nebo recept na krupicové noky, jejichž přípravu jistě nemusím vysvětlovat), receptů na zpracování vnitřností a příloh až po hlavní chody, saláty a sladké pokrmy.
Autorův důraz na českou tradici, domácí stravu a především kvalitu zpracování se prolíná celým dílem – u každého receptu nalezneme finální fotografii, případně komentovaný fotonávod náročnějších kroků. Časté jsou i zlepšováky a rady v blocích babiččiných rad. Kromě standardní klasiky českých jídelních stolů zde nalezneme i neobvyklé nebo nepříliš známé pokrmy (Žahour, Vejmrda) i recepty dietní (např. bramborový salát bez majonézy).
V posledním odstavci bych měla uvést negativa, žádná jsem ale nenašla. Poklady klasické české kuchyně jsou dárkem vhodným pro úplné gastronováčky i zběhlé kulináře; chcete-li si upéct domácí pečivo nebo vyrobit domácí majonézu, zkusit jelení hřbet s glazírovanými kaštany nebo jen pohostit své strávníky tradiční českou bramboračkou, sáhněte po této studnici receptů, dle kterých vařily už naše babičky.
Aneta Holá
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoce a jedlé dárky patří k sobě: Poradíme pár tipů, čím své blízké obdarovat
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Pět znamení, která nepatří na zahradu: Střelec doslova umoří jahody, Beran ať dá ruce pryč od rajčat a Blíženci od salátu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 16 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 19 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 21 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 22 hodinami