Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

romantický čas při kávě
Zdroj: Pixabay, StockSnap

Nedělní moučníky ke kávě je to, na co se spousta z nás těší. Chvíle pohody, kterých se nehodláme vzdát. Máme pro vás tipy na dezerty, které nezaberou čas a současně potěší vaše chuťové buňky.


Lahodný čokoládový koláč

Tentokrát jsme vybrali moučníky ze snadno dostupných surovin, které jsou velmi jednoduché na přípravu, kdy jen do čtvrt hodiny dáte dohromady suroviny a dezerty můžete šoupnout do trouby. Jako první surovinu jsme vybrali čokoládu. Ta je jednou z nejoblíbenějších surovin na světě, bez které se někteří z nás nechtějí obejít. Podle evropských norem by měla obsahovat alespoň 35 % kakaové sušiny. Když chcete zvolit kvalitnější čokoládu, sáhněte po té s obsahem sušiny alespoň 50 %.

A co s ní v kuchyni? Zkuste třeba jogurtovo-čokoládový hrnkový koláč. Na plech budete potřebovat 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek třtinového cukru, 400 ml jogurtu, 1,5 dl mléka, 0,5 dl oleje, 1 kypřící prášek, 2 lžíce kakaa, 1 lžičku jedlé sody, 300 g kvalitní čokolády, 50 g másla. Jak na to? Troubu předehřejte na 175 °C.

Prosijte mouku a vsypte ji do misky spolu s kypřícím práškem, jedlou sodu, kakaem a cukrem. Promíchejte a přidejte všechny tekuté složky. Dobře propojte a vyšlehávejte do hladké konzistence. 150 g čokolády rozlámejte na menší kousky a vmíchejte do těsta. Vše nalijte na plech vyložený pečicím papírem, nebo ho vymažte máslem a vysypte moukou. Plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 35 minut.

Zatím si připravte polevu. Zbytek čokolády spolu s máslem rozpusťte v misce nad hrncem s horkou vodou. Dopečený čokoládový koláč nechte úplně vystydnout. Pak vemte polevu a nalijte ji na dezert. Rovnoměrně ji rozetřete stěrkou a dejte do chladu zatuhnout. Moučník skvěle chutná s kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.

Muffiny jsou praktickou a zároveň i vizuálně hezkou záležitostí. Na rozdíl od cupcaků jsou navrchu vyboulenější, jsou z hutnějšího těsta a obvykle se nijak nezdobí. Připomínají spíš malé bábovky. V dobrém stavu vydrží muffiny zhruba 4 dny. Pokud byste věděli, že je do té doby nesníte, můžete je zamrazit. Na přípravu banánových muffinů budete potřebovat 3 velké přezrálé banány, ¾ hrnku cukru krupice, 1 velké vejce, 1/3 hrnku rostlinného oleje, 1 a ½ hrnku, 1 lžičku kypřicího prášku, 1 lžičku jedlé sody, ½ lžičky soli, ½ lžičky mleté skořice, 1 a ½ hrnku nasekaných vlašských ořechů, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci rozpuštěného másla.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. 12 silikonových košíčků na muffiny nebo plech na 12 muffinů vymažte dobře máslem nebo vyložte papírovými košíčky. Oloupejte banány a ve velké míse je vidličkou rozmělněte na kaši. Přidejte cukr, vejce a dobře promíchejte. Pak postupně přilévejte olej. Přisypávejte mouku spolu s kypřícím práškem a jedlou sodou, sůl, skořici. Dobře promíchejte, a pak přidejte 3/4 hrnku vlašských ořechů.

Rychle důkladně promíchejte, nakonec nalijte do forem na muffiny. Na vrch dejte směs 3/4 hrnku ořechů, které smíchejte v misce s hnědým cukrem a rozpuštěným máslem, dokud se hezky neobalí. Tuto směs pak naneste pravidelně a opatrně na jednotlivé muffiny. Muffiny pečte zhruba 20 minut, zkontrolujte, zda na zapíchnuté špejli neulpívá těsto. Muffiny mají zlatavou barvu. Po upečení nechte muffiny chvíli ve formě, pak je vyndejte a nechte zcela vychladnout. 

Jablkový koláč

Jablka jsou oblíbenou a snadno dostupnou surovinou v kuchyni, řada z nás má neustále pár jablek doma. Proto po nich můžeme kdykoliv sáhnout, abychom si připravili některý z výborných jablkových moučníků. Ten dnešní je velmi rychlý a výborný, takže si ho můžete upéct, i když tak trochu nestíháte. 

Do jablkových koláčů se hodí takové ovoce, které je lehce nakyslejší. Skvělá jsou třeba jablka Granny Smith, nikdy nezklamou ani tradiční Golden Delicious. Na pekáč 22 x 30 cm budete potřebovat 4 jablka, 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 3 lžičky koření do perníku, 1 kypřicí prášek, 1 špetku soli, 1 hrnek cukru krupice, 1 a 1/4 hrnku mléka, 1/2 hrnku oleje, 2 vejce, 2 lžíce kakaa. Pekáč vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypejte strouhankou

Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, perníkové koření, cukr a špetku soli, promíchejte metličkou, aby se suroviny nakypřily. Omytá a oloupaná jablka nastrouhejte najemno. Přidejte ke směsi mouky tak, aby v ní byla rovnoměrně. Přilijte mléko, olej, přidejte vejce. Lžící promíchejte. Polovinu těsta vlijte do formy, ke zbytku přidejte kakao a nalijte rovnoměrně na první vrstvu. Pečte v předehřáté troubě zhruba 35–40 minut.

Připravte si rumovou polevu. Budete potřebovat 1/2 hrnku cukru moučka, 2 lžíce rumu, 2 lžíce horké vody a nalijte ji na vychladlou buchtu. Pokud nebudete chtít tuto polevu, můžete na každou porci dát lžíci vanilkové zmrzliny. Odpolední chvilka u kávy může začít.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cokol%C3%A1da
www.cokolada.cz

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Gabina

7. 5. 2022 10:43

U banánových muffinu zřejmě vypadla ze surovin mouka. Je tam jen 1 a 1/2 hrnku

Přidat komentář

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více