Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

vajíčka, toast, sůl
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Málokdo si dokáže představit jídelníček bez vajec. Přitom řada lidí s nimi neumí zacházet. Přečtěte si naše tipy, abyste si mohli hezky vychutnat vajíčka

Proč si dávat vejce

Nejspíš jsou vajíčka na vašich talířích pravidelnými návštěvníky. Ne vždy se ale možná podaří s nimi zacházet tak, abyste si je užili co nejlépe. Vajíčka jsou zásobárnou kvalitních bílkovin, obsahují vitamíny A, E, D, K a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je to hlavně železo, fosfor, draslík, zinek.

Jak poznat čerstvá vejce

Pokud vajíčka kupujete, zamiřte s nimi co nejdříve do lednice. Jejich čerstvost poznáte pomocí sklenice s vodou. Když vejce do ní ponoříte, čerstvé se bude držet u dna, ale starší bude směřovat špičkou k hladině. Důvodem je větší obsah vzduchu. Pokud bude až příliš u hladiny, nevyplatí se ho konzumovat. Další kontrolu můžete provést po rozklepnutí. Čerstvé vajíčko má hezky vyboulený žloutek a dobře oddělený od bílku. Jestliže se ale s bílkem mísí, opět s ním pryč. Minimální trvanlivost je uvedena na obalu a jedná se o 28 dnů od snášky.

Jak správně skladovat vejce

Pokud jste vejce přinesli od slepic, můžete je zhruba dva týdny nechat při pokojové teplotě, protože mají obranné látky proti choroboplodným zárodkům. Pak by ale měla putovat do lednice. Ale pozor u vajec, která nebudou dostatečně tepelně upravena (volské oko, nebo třeba krémy). V tom případě byste neměli používat vejce starší než 18 dnů. Syrová rozklepnutá vejce vydrží v lednici maximálně den, vařená zase týden.

Jak uvařit vejce, aby nepraskala

Než začnete vařit vejce, nechte ho vždy ohřát na pokojovou teplotu na lince, pak přidejte do vlažné vody na vaření trochu octa (může to být i sůl). Někdo nedá dopustit na propíchnutí špičky vajíčka tenkou jehlou.

Náš tip: Připravte si vejce se slaninou trochu jinak podle tohoto videoreceptu.

Jak dlouho vařit vejce

Při vaření vajec si nejprve musíte ujasnit, který druh budete vařit. Zvolte si menší kastrůlek a nalijte do něj studenou nebo vlažnou vodu. Vložte vejce a přiveďte vodu k varu. Pak právě záleží, jak upravená vejce chcete vařit. Nejkratší dobu, 2-3 minuty trvá vaření vajec naměkko. To vypadá tak, že žloutek je prohřátý a bílek tuhý. Vejce nahniličku už vařte 5–6 minut a výsledkem bude žloutek s krémovým středem a tuhý bílek. Poslední vařenou variantou jsou vejce natvrdo. Ty vařte 10 minut.

Jak loupat vařená vajíčka

Loupání je obvyklým problémem. Abyste mohli vejce dobře oloupat, tak vypněte plotnu, hrnec slijte a nalijte do něj velmi studenou vodu. Vejce loupejte ve vodní lázni nebo pod tekoucí vodou. Pokud vám přesto půjdou vejce hůře loupat, může to být proto, že byla příliš čerstvá. Bílek se časem odpařuje, to znamená, že se ve vajíčku dělá místo a skořápka pak jde lépe pryč.

Jak připravit ztracená vejce

Ztracené vejce možná také znáte pod označením pošírované vejce, nebo také zastřené. Potřebujete k tomu hodně čerstvá vejce. Jak se připravují? V mělkém hrnci uveďte vodu do mírného varu a nalijte do ní lžíci octu. Vodu nesolte. Vejce rozklepněte, lžící vytvořte ve vodě vír, vlijte do něj vejce a nechte bílek ztuhnout. Trvá to 2-3 minuty. Pak ho vylovte děrovanou naběračkou. Pošírovaná vejce, to jsou nejen vejce Benedikt, ale také třeba polévka kulajda.

Jak připravit skvělá míchaná vejce

Míchaná vajíčka mají řadu podob a každý si je vychutnává v jiné konzistenci. Nejlahodnější míchaná vajíčka by ale měla být šťavnatá a mírně tekutá. Připravte si je tak, že vejce rozklepnete do misky, opatrně je promíchněte, osolte a opepřete. Na pánvi rozpusťte kousek másla, nalijte vejce a hned je zamíchejte. Zhruba po půlminutě vajíčka sundejte z plotny a dál míchejte. Na závěr nechte rozpustit na vajíčkách trochu másla, které vytvoří právě ona jemná a krémová vajíčka.

Zdroje informací:
https://www.akademiekvality.cz/
https://cs.wikipedia.org/ https://www.nutridatabaze.cz/

Témata

Recepty k tomuto článku