Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recept na skvělé avokádové tousty s vejcem a pistáciemi
Zdroj: DIANA COMPANY, spol.s r.o.

Máme pro vás recept na skvělou snídani, svačinu i večeři – zkrátka dle aktuální nálady. Jde o univerzální jídlo, které je doslova nabité živinami. Snadno si jej přitom připravíte za pár minut.

Avokádové tousty se staly kontroverzním fenoménem

Tousty s avokádem, zkráceně se jim říká #avotoast, se před pár lety staly doslova fenoménem v malých moderních kavárnách v Praze i dalších větších městech napříč Českem. Do jisté míry se jsou pokrmem kontroverzním, protože v některých podnicích se cenovka pohybovala kolem 200 Kč za kus. Pro mnoho lidí šlo o cenovku šokující. Avokádové tousty se tak staly symbolem nepochopení mezi různými generacemi a společenskými vrstvami.

To ale nic nemění na tom, že jde o chutný pokrm, který si snadno můžete připravit doma. Náklady přitom budou výrazně nižší, chuť bude stejně dokonalá.

Kouzlo tkví v kvalitních surovinách

U jednoduchých jídel chuť stojí na kvalitních surovinách. U avokádových toustů tomu není jinak. V první řadě tedy potřebujete zralé avokádo.

Nešetřete na pečivu. Nejlevnější toustový chléb rozhodně nebude správnou volbou. Raději zvolte kvalitní kváskový chléb.

Další důležitou ingrediencí v receptu budou pistácie. Také v jejich případě je kvalita důležitá. Vždy volte čerstvé pistácie, nejlépe vakuově balené. Máte-li doma několik měsíců staré ořechy, které byly špatně skladované, nemusí již být v nejlepší kondici, v takové chvíli je lepší koupit nové.

Rozdíly jsou i v kvalitě vajec. Nemáte-li možnost opatřit si vejce domácí, mezi kupovanými se alespoň vyhněte těm od slepic z klecového chovu. Vybírejte vajíčka od slepic z volného výběhu nebo z bio chovu

Ingredience na 1 avotoast

  • krajíc kváskového chleba
  • 1 avokádo
  • 1 vejce z volného chovu
  • polníček
  • pistácie
  • krémový/smetanový sýr
  • sůl, pepř

Postup přípravy avokádových toustů

Začněte opečením chleba. Nejsnazší je situace pro ty, kteří mají topinkovač. Ostatní mohou krajíc jednoduše opéct na pánvi. Pánvičku na plotně rozpálíme a krajíc orestujeme z každé strany do hněda. Stačit by měly 1–2 minuty. Topinku můžete připravit jak na sucho, tak s kapkou oleje.

Tousty poté necháme vychladnout a potřeme krémovým sýrem – ricottou, Philadelphií apod. Na sýr poté nadrobíme pokrájené pistácie a položíme listy polníčku.

Avokádo nakrájíme na plátky a úhledně naskládáme na topinku se sýrem a pistáciemi.

Vejce můžeme uvařit buď tzv. naměkko (4 až 6 minut dle preference), nebo připravíme ztracené vejce. K tomu však potřebujete určitou praxi. Vejce dáme na toust a rozkrojíme, aby žloutek krásně vytekl.

Dochutíme solí a pepřem, můžeme dozdobit pistáciemi.

 

Mohlo by vás zajímat

Marie