Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vejce Benedikt: Luxusní milionářská snídaně pro vyvolené? Připravte si ji doma!
Zdroj: lifeforstock, Freepik

Dobře, přiznáváme to hned na začátku. Na sto procent se neví, kdo poprvé přišel s receptem na tohle jídlo, jistá je jen jedna věc: byl to génius! Kombinace opečeného křupavého pečiva, uzeniny, vejce a jemné omáčky je totiž čisté kulinární blaho. Pojďte se s námi podívat za historií tohoto pokrmu a naučte se jej připravit doma.

Legenda jménem Benedikt

Podle portálu History of Woman existuje více verzí, jak tohle slavné snídaňové jídlo vzniklo i odkud má svůj specifický název. Recept pochází ze Spojených států, kde si vejce připravené přesně tímto způsobem poprvé objednal v roce 1894 v newyorském hotelu Waldorf Astoria burzovní makléř Lemuel Benedict. Chtěl se tak údajně zbavit ranní kocoviny a jídlo mu mělo pomoci překonat obtíže s tímto stavem spojené. To je jeden příběh. Jiný říká, že pokrm vznikl ještě o 25 let dříve v restauraci Delmonico jako jídlo pro milionáře LeGranda Benedicta. No a do třetice bývá za vynálezce této lahodné kombinace toastu, vajec a krémové omáčky označován prominentní newyorský bankéř a jachtař Elias Cornelius Benedict. Ať tak, či tak, jídlo pro chudé, jak se zdá, to nikdy nebylo. A ani dodnes není. Když si tuhle lahůdku objednáte v restauraci, budete muset vytáhnout z peněženky nejméně 120 korun za jednu porci.

Vaječná klasika, která nezklame

Z čeho přesně sestává tohle jídlo? Základem je křupavé opečené pečivo, na které se položí šunka. Na ni přijde pošírované vejce, vše se přelije teplou holandskou omáčkou a dochutí solí a čerstvě mletým pepřem. V originální verzi se jako pečivo používá anglický snídaňový muffin, ale není to nutnost, na které by se dnes mělo trvat. Postačí i kvalitní toastový chleba. To je ovšem jediná výjimka. Další ingredience už musí zůstat ve výše uvedeném složení. Existují sice varianty s lososem nebo se špenátem. Je to taky skvělá volba, ale to už pak není Vejce Benedikt.

Jak na to?

Příprava vyžaduje trochu víc času, ale výsledek stojí za to. Opečení pečiva je snadné a není třeba to dramatizovat. Toasty můžete opéct dozlatova z obou stran v pánvi nebo v troubě. Pak byste měli pokračovat pošírovaným (neboli ztraceným či zastřeným) vejcem. To už je trochu oříšek. Ve výsledku by totiž vejce vařené ve vodě s octem mělo mít tekutý žloutek a tuhý bílekPoprvé to zkuste podle přesného návodu, napodruhé to už zvládnete sami.

Na vejce posléze přijde holandská omáčka. Umět tuhle lahůdku ze žloutků, bílého vína, rozpuštěného másla, citronové šťávy, soli a pepře se vám rozhodně vyplatí, protože ji využijete nejen při přípravě tohoto jídla, ale také třeba na chřest nebo jiné druhy zeleniny. Holandská omáčka je jedním z pilířů francouzské kuchyně a udělá parádu i na českém stole. Jakmile máte všechno připraveno, jednoduše nasázíte na sebe toast, šunku, vejce a vše přelijete hotovou omáčkou. Postupujte rychle, abyste pokrm podávali teplý. A pak už jen sklízejte zasloužené ovace strávníků!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více