Vejce se slaninou trochu jinak

Lenunka Kuchařka: Lenunka

Doba přípravy: 15 minut 1 porce Předkrmy 19 názorů

Suroviny

2 vejce
sůl
1 plátek anglické slaniny
zelenina na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 34 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky osolíme a vyšleháme do pěny. Žloutky rozmícháme, osolíme a vylijeme na teflonovou pánev (nepoužívala jsem žádný olej) tak, aby byly po celém dně - pokud děláte jen jednu porci, chce to menší pánvičku. Na žloutky dáme bílkovou pěnu a rozetřeme po celé pánvi. Přiklopíme poklicí a necháme cca 5 min. na nejmenší stupeň dusit. Mezitím osmažíme plátek slaniny do křupava.

  2. Vejce přendáme na talíř, rozřízneme placku v polovině a překlopíme na sebe. Vznikne nám takový "dortík". Nakrájíme na čtvrtky nebo trojúhelníčky, ozdobíme zeleninou, slaninou...

  3. Podáváme teplé s topinkou nebo toustem.

Poznámka

Vejce jsou na osobu - násobí se podle počtu strávníků. Pro bezmasou verzi vynecháme slaninu:-)

Inspirace: youtube

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 209 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vejce se slaninou trochu jinak

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    MamlajdaD: moc díky, těší mě, že se Vám recept líbí :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Je to tak pěkné, že si to zaslouží víc než jeden bodík, ale to nelze, tak alespoň ten jeden<3:yes:

    Odpovědět

  • Marie Svarcova Marie Svarcova

    Je to krásná prezentace a určitě dobré a jednoduché :yes::yes::yes:<3:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Merylas: díky :-K:-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Vypadá to moc hezky.:yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    casino: no jo, tak já jsem asi víc fyzik než cukrář:-D, důležité je, že každý pochopí, co má s tím vajíčkem dělat ;-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Lenunka: " když se dělá pěna na vejce na sněhu,"
    No, je to sice pravda, leč zní to poněkud babylonsky... :-K
    Ale je to šumafuk, víme přece wocogo, že ;-)
    Jj, "sníh" je z fyzikálního hlediska samozřejmě "pěna" :yes:
    V cukrařině se ale "pěnou" zove ochucený "sníh" (existuje máslové potrubí jednak se sněhem, ale i s ovocnou pěnou :-)
    ...a že "do špiček" lze sníh vyšlehat i bez cukru je ověřeno :-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    yanull: ten bílek chutná jako klasický bílek ve vajíčku třeba naměkko, je to jen osolené vejce, dohromady v puse je to prostě pěnová omeletka :-K, když se dělá pěna na vejce na sněhu, je to stejné
    např: https://www.toprecepty.cz/recept/59539-vejce-na-sn...

    magdalenka: děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Děvčata, je to paráda, o tom žádná :yes:;-), ale mám dotaz, jak to chutná, hlavně by mě zajímala ta bílková pěna Děkuji vám :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    magdalenka: no...já jsem taky jenom zírala....a ty jednohubky....musíme se ještě hodně učit:-D:-D:-D:-D:-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Lenunka: som z teba akosi mimo...:-K také prosté a také krásne... :yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Eja57: přesně tak, pěnu jsem uplácala stěrkou a pod tou pokličkou se to tak jako propaří, jak šla pára po celém povrchu, tak jsem to vypnula, je to nejvýš za 4-5 min :-)

    no mě to ráno taky nedalo, včera jsem na to koukala na youtube :-D, já musím vyzkoušet každou blbost :-D:-D, tak dej vědět, jak se podařilo :-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Lenunka: jéééé....ty jednohubky jsou pěkné!:yes:

    "Do pěny" mi v kontextu s další přípravou přijde dost jasné - musí jít v podstatě skoro nalít na žloutky a pak jako když vaříme vajíčko naměkko....tuhý bílek....

    Jsi mě hodně "zblbla" - já to snad zkusím ještě dnes jen tak na svačinku:-8

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    medanek: děkuji :-K:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(autorka receptu)

    Eja57: děkuji moc :-K:-K, ještě mě napadlo využití např. na jednohubky třeba na Silvestra, tak jsem zkusila dodatečně a přidávám foto, vypadá to hezky a není to nijak složité ani drahé :-):-K

    casino: je myšlen klasický sníh, do špiček se ale vyšlehává pomocí cukru a ten jsem tady jaksi nepoužila, protože by to nebylo k jídlu :-D, proto jsem použila slůvko pěna :-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: vejce jinak recepty na vejce jinak

Zapomněl/a jsem heslo