Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cukrář Josef Maršálek o Alžbětě II.: S královnou končí jedna éra, berme to jako příležitost být lepšími lidmi
Zdroj: se souhlasem Josefa Maršálka a Wikimedia, Joel Rouse/ Ministry of DefenceDerivative: nagualdesign - defenceimagery.mod.uk, OGL 3

Cukráře Josefa Maršálka zná snad každý, kdo sledoval pořad Peče celá země. Jen málokdo ale ví, co vše během své kariéry zažil. Jeden čas působil i ve Velké Británii a připravoval dokonce vdolky pro anglickou královnu Alžbětu II. Jak na to vzpomíná a co si myslí o královnině odchodu?

Vdolky pro královnu

Říct nebo spíš parafrázovat slovy klasika "Pekl jsem pro anglickou královnu," nemůže jen tak každý. Jedním z těch šťastlivců je slavný cukrář a porotce soutěže Peče celá země Josef Maršálek. Ten se dá bezpochyby zařadit mezi nejslavnější osobnosti české cukrařiny a v současnosti je rozhodně i nejslavnější.

Nyní sice působí u nás, v minulosti ale získával kuchařské zkušenosti v různých koutech světa a nějaký čas působil i ve Velké Británii. Dostal se k práci pro luxusní londýnský obchodní dům Harrods a dostalo se mu tak té cti připravovat záskusky, které byly dodávány i k dnes již zesnulé anglické královně Alžbětě II.

Na Vánoce roku 2008 mu nakonec agentka zařídila i přímo práci v Buckinghamském paláci. "Na tuto zkušenost nelze zapomenout. Kolik cukrářů se dostane na práci do Anglie a kolik z nich může říct, že pracovali pro anglickou královnu!" píše ve své knize Péct, milovat a žít. Pro Buckinghemský palác pracoval Josef Maršálek týden a měl na starosti přípravu odpoledního čaje, takzvaných vdolků, které si královna brala ještě vlažné na talíř a potom je drobila svým psíčkům velškorgům. 

I když se s anglickou panovnicí přímo nesetkal, zjistil aspoň, co měla v oblibě. Ze sladkostí to překvapivě byly levné sušenky Rich Tea, které královna milovala již od dětství a nejraději je měla ve formě nepečeného dortu. Navíc prý zbožňovala čokoládu, čokoládové dorty a hrušky, proto byl jedním z nejčastěji pečených moučníků v Buckinghamském paláci koláč s pošírovanými hruškami na bílém víně. 

Odchod Alžběty II. znamená konec éry

Dnes, 8. září 2022, královna Alžběta II., nejdéle vládnoucí panovnice v historii Velké Británie, zemřela. Zeptali jsme se proto Josefa Maršálka, co to pro něj znamená. "Konec éry. Svět se dělí na dobu před a po. Královna nebyla jen monarchou. Byla tváří své země, byla její největší celebritou a také člověkem, který národ spojil. Milující matkou, babičkou a prababičkou. Svůj národ nikdy neopustila a pracovala do posledního dne. Přál bych si, aby tohle lidé vzali jako příležitost vrátit se zpátky do sebe a najít v jejím příběhu něco inspirativního k tomu stát se lepším člověkem," řekl pro Toprecepty.cz Josef Maršálek.

Recepty k tomuto článku