Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?

21. 4. 2021 13:06

Ostatní Kateřina Horáková

Zdroj: Wikimedia Commons, Ralph_PH - This file has been extracted from another file: QueenbdayRAH210418-110 (41713184062).jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76141494 Zdroj: Wikimedia Commons, Ralph_PH - This file has been extracted from another file: QueenbdayRAH210418-110 (41713184062).jpg, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76141494
Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den dopřeje svá oblíbená hnědá vejce s uzeným lososem, která si dává jen o zvláštních příležitostech? Nahlédněte do denního jídelníčku velké panovnice.

Snídaně Alžběty II.

Královna Alžběta je nejdéle vládnoucí panovnicí na britském trůnu a letos slaví již 95. narozeniny. Navzdory požehnanému věku je šlechtična neuvěřitelně vitální, za což dost možná vděčí i střídmému jídelníčku, který kromě dobrot přináší i řadu specifických omezení. Ačkoliv tak intimní věc, jako to, co královna Alžběta snídá, veřejnost dlouho nevěděla, bývalý královský kuchař Darren McGrady před časem v rozhovoru pro The Telegraph poodhrnul roušku tajemství, která Alžbětin denní jídelníček obestírá.

Její veličenstvo si ráno dává misku cereálií, nejraději má ty od značky Kellogg's. Jí je v soukromí a z plastové mističky. Servíruje si je sama, služebnictvo jí připraví pouze čaj, zpravidla je to Daarjeling s kapkou mléka a bez cukru,“ odtajnil McGrady. V některých dnech si nicméně královna ráda dá ke snídani míchaná vejce, ale nikdy ne bílá. Vždy požaduje vejce hnědá, protože podle ní mají lepší chuť. O Vánocích nebo při zvláštních příležitostech si Alžběta k vejcům poroučí uzeného lososa a velice výjimečně si celou pochoutku nechá dochutit špetkou strouhaných lanýžů.

Královský oběd

Královna má velmi ráda ovoce, zejména lesní plody. To McGrady pro změnu prozradil magazínu Marie Claire. V zahradách na Balmoralu, což je zámek ve Skotsku, kam královna jezdí, když si chce vzít dovolenou, jsou záhony s jahodami, které si tam během letních pobytů Alžběta prý dává každý den. „V zimě by ale jahody nikdy nepřijala,“ upozornil McGrady v interview, „jí jen to, co je vypěstované přirozeně.“ Z dovezených plodin prý volí většinou banány, které ovšem nejí rukama - oloupe si je a pak je sní za pomoci vidličky a nože. Prostě dáma.

Královna na zdravý jídelníček s kvalitními surovinami opravdu dbá. Podle magazínu People Alžběta vůbec nejí těstoviny, a sice kvůli obsahu lepku, a dokonce si nedopřává ani brambory, protože se vyhýbá škrobu. Solí střídmě a s cukrem je to stejné. V omezené míře si dopřává pečivo; Alžběta II. totiž miluje tuňákové sendivče s majonézou a plátky okurek. A k tomu má jeden speciální požadavek. Šéfkuchař Owen Hodgson, který pro královskou rodinu nějaký čas rovněž vařil, v rozhovoru pro Telegraph práskl, že královna si nechává ze sendvičů odkrajovat kůrky.

Zakázané dobroty

Královna Alžběta musí coby členka královské rodiny dodržovat přísný protokol. To zahrnuje i fakt, že některá jídla jsou přísně zakázánn. Královna například nesmí jít syrové steaky, jediná vhodná úprava je well done. Hrozí totiž, že by se mohla nedovařeným masem otrávit. Ze stejného důvodu má celé královská rodina během zahraničních výletů zakázáno konzumovat mořské plody a bizarní speciality, které by citlivým šlechtickým žaludkům mohly udělat špatně.

Alžběta si také nedává nic s cibulí nebo česnekem, aby poddané nepohoršovala nevábným dechem. I tyto detaily ze života královny médiím prozradil McGrady. S dalšími kuchaři by možná zástupci Buckinghamského paláce měli podepsat důslednější smlouvy o mlčenlivosti, co říkáte? Zároveň je ale příjemné vědět, že i britská panovnice je jenom člověk.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

  • Buchyna Buchyna

    Autorka článku by měla znovu absolvovat ZŠ! V článku jsou chyby, které by žák ZŠ neudělal. Nejhorší z nich je: dává si k vejcům!!! Snad k vejcím, ne?! Ořesné!

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Tak trochu lepší kafe: Víte, co je výběrová káva a proč ji chtít?

Loňský rok se na kavárnách podepsal. Zavřeno měly většinu času a svůj šálek kávy jste si nejčastěji…
Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Grilovací sezóna zahájena! Soutěžte s Toprecepty o zbrusu nový gril a další skvělé ceny

Slunné dny jsou tady a (snad) už neodejdou, což znamená jediné: sezóna grilování je zahájena! Ať už…
Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…