Alžběta II. snídá totéž, co vaše děti. Jakým dobrotám se britská královna naopak vyhýbá?
Královna Alžběta II. slaví úctyhodné 95. narozeniny! Jestlipak si šlechtična v tak slavnostní den dopřeje svá oblíbená hnědá vejce s uzeným lososem, která si dává jen o zvláštních příležitostech? Nahlédněte do denního jídelníčku velké panovnice.
Snídaně Alžběty II.
Královna Alžběta je nejdéle vládnoucí panovnicí na britském trůnu a letos slaví již 95. narozeniny. Navzdory požehnanému věku je šlechtična neuvěřitelně vitální, za což dost možná vděčí i střídmému jídelníčku, který kromě dobrot přináší i řadu specifických omezení. Ačkoliv tak intimní věc, jako to, co královna Alžběta snídá, veřejnost dlouho nevěděla, bývalý královský kuchař Darren McGrady před časem v rozhovoru pro The Telegraph poodhrnul roušku tajemství, která Alžbětin denní jídelníček obestírá.
Článek z magazínu
„Její veličenstvo si ráno dává misku cereálií, nejraději má ty od značky Kellogg's. Jí je v soukromí a z plastové mističky. Servíruje si je sama, služebnictvo jí připraví pouze čaj, zpravidla je to Daarjeling s kapkou mléka a bez cukru,“ odtajnil McGrady. V některých dnech si nicméně královna ráda dá ke snídani míchaná vejce, ale nikdy ne bílá. Vždy požaduje vejce hnědá, protože podle ní mají lepší chuť. O Vánocích nebo při zvláštních příležitostech si Alžběta k vejcům poroučí uzeného lososa a velice výjimečně si celou pochoutku nechá dochutit špetkou strouhaných lanýžů.
Královský oběd
Královna má velmi ráda ovoce, zejména lesní plody. To McGrady pro změnu prozradil magazínu Marie Claire. V zahradách na Balmoralu, což je zámek ve Skotsku, kam královna jezdí, když si chce vzít dovolenou, jsou záhony s jahodami, které si tam během letních pobytů Alžběta prý dává každý den. „V zimě by ale jahody nikdy nepřijala,“ upozornil McGrady v interview, „jí jen to, co je vypěstované přirozeně.“ Z dovezených plodin prý volí většinou banány, které ovšem nejí rukama - oloupe si je a pak je sní za pomoci vidličky a nože. Prostě dáma.
Článek z magazínu
Královna na zdravý jídelníček s kvalitními surovinami opravdu dbá. Podle magazínu People Alžběta vůbec nejí těstoviny, a sice kvůli obsahu lepku, a dokonce si nedopřává ani brambory, protože se vyhýbá škrobu. Solí střídmě a s cukrem je to stejné. V omezené míře si dopřává pečivo; Alžběta II. totiž miluje tuňákové sendivče s majonézou a plátky okurek. A k tomu má jeden speciální požadavek. Šéfkuchař Owen Hodgson, který pro královskou rodinu nějaký čas rovněž vařil, v rozhovoru pro Telegraph práskl, že královna si nechává ze sendvičů odkrajovat kůrky.
Zakázané dobroty
Královna Alžběta musí coby členka královské rodiny dodržovat přísný protokol. To zahrnuje i fakt, že některá jídla jsou přísně zakázánn. Královna například nesmí jít syrové steaky, jediná vhodná úprava je well done. Hrozí totiž, že by se mohla nedovařeným masem otrávit. Ze stejného důvodu má celé královská rodina během zahraničních výletů zakázáno konzumovat mořské plody a bizarní speciality, které by citlivým šlechtickým žaludkům mohly udělat špatně.
Alžběta si také nedává nic s cibulí nebo česnekem, aby poddané nepohoršovala nevábným dechem. I tyto detaily ze života královny médiím prozradil McGrady. S dalšími kuchaři by možná zástupci Buckinghamského paláce měli podepsat důslednější smlouvy o mlčenlivosti, co říkáte? Zároveň je ale příjemné vědět, že i britská panovnice je jenom člověk.
Témata: jídelníčky slavných, Alžběta II., britská kuchyně
Sdílejte s přáteli
Články z magazínu
Související obsah
Došla vám strouhanka nebo olej? Díky našim tipům štědrovečerní menu v pohodě dokončíte
Obzvláště o Vánocích je nepříjemné, když některou… Číst více
7 oblíbených receptů na lívance. Poradíme, jak je upéct z různých těst. Nakypřené mohou být více způsoby
Lívance jsou dobrotou, která potěší každého, a zajásají nad nimi hlavně děti. V létě je bohatě zdobíme čerstvým ovocem, kterého je dostatek. Lívance… Číst více
Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře… Číst více
Jak upéct nejlepší rybízové moučníky. Některé známe už od našich babiček, jiné překvapí svou skvělou chutí a rychlou přípravou
Když na zahradách dozrává rybíz, stačí si zajít natrhat plnou misku a hned máme z čeho péct. Přípravu ještě urychlíme, když rybíz otrháme bez stopek,… Číst více
Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Do moučníků použijeme pěkně vybarvené a pevné švestky, které dobře omyjeme a necháme okapat. Poté je rozkrajujeme po délce, obvykle napůl nebo na… Číst více
7 nejlepších receptů na knedlíky: Vyzkoušejte houskové, bramborové i karlovarské - svého favorita si jistě najde každý
Připravit je lze z různých surovin, proto jsme si oblíbili bramborové, houskové, karlovarské či špekové knedlíky. Nejčastěji se používají jako… Číst více
Jak na to, aby houskové knedlíky byly krásně kypré? Stačí si vybrat jeden ze tří postupů a zvládnou je spolehlivě i začátečníci
Na knedlíky určitě známe mnoho receptů a jejich správné kyprosti dosáhneme několika základními způsoby. Hned po uvaření je nakrájíme na plátky,… Číst více
Kdy péct zázvorky, aby do Vánoc změkly? Jak připravit toto tajemné cukroví s vůní zázvoru a čím ho nakypřit
Pečení zázvorek má svá úskalí a pravidla. Těsto se rádo lepí, na plechu musí před pečením dostatečně dlouho odpočívat a hlavně zázvorky musíme upéct… Číst více
Jak se vaří bramborové knedlíky. Jednoduchý recept na oblíbenou přílohu zvládnete podle videa
Knedlíky z vařených brambor Bramborové knedlíky připravujeme z vařených brambor. S těstem pracujeme rychle, protože stáním řídne. Knedlíky z… Číst více
Jak nejlépe vyčistit nerezový dřez? Stačí soda, citron, ocet nebo obyčejná mouka!
Také máte doma nerezový dřez? Určitě je to dobrá… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přichází jahodový úplněk: Skvělý čas vyzkoušet tři recepty s jahodami a jogurtem či fetou, které pomáhají hubnout
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno před 8 hodinami

Kousky kýty, pečené v bůčku a domácí slanině, hlávkové zelí a karamelizovaná cibulka
Přidáno před 21 hodinami

Vepřová pečeně plněná slaninou a hráškem
Přidáno před 22 hodinami

Mrkvovo - kukuřičná polévka s pažitkou
Přidáno před 23 hodinami

Rychlé sushi
Přidáno před 23 hodinami

Šunkové prasátko
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
22. 4. 2021 17:17