Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tabu v královské kuchyni: Alžběta II. miluje sendviče, ale jen s jednou speciální úpravou
Zdroj: Pixabay.com, Bernadette Wurzinger, Pixabay License

Vypadají, že mají na růžích ustláno, jenže být členem britské královské rodiny je ve skutečnosti pořádná fuška. Vládnoucí klan totiž musí dodržovat nejrůznější pravidla a předpisy, což těm, kdo do něj patří, občas pořádně komplikuje život. A to se týká i jídel, která je zapovězeno požívat nejenom kvůli etiketě, ale i z řady jiných důvodů. Jaká jídla jsou na královském stole tabu?

Královnin sendvič

Královna Alžběta je velkou fanynkou sendvičů. Ale pozor, není to tak jednoduché. Panovnice totiž nesnáší kůrky na pečivu. Zato má ráda náplň sendvičů vyrobenou z tenkých plátků okurky, tuňákové majonézy a špetky pepře. A chleba musí být samozřejmě pořádně namazaný máslem.

Celá královská rodina se především při oficialitách vyhýbá česneku. Nikoliv proto, že by to byli upíři, důvod je zcela prostý. Jelikož se neustále potkávají s řadou lidí a komunikují na veřejnosti, tak by nebylo zrovna na úrovni, kdyby z nich byl cítit česnekový odér. Tento postoj před lety potvrdila sama vévodkyně Camilla, manželka prince Charlese v rámci účasti v australské soutěži MasterChef. Když se jí jeden z porotců Gary Mehigan zeptal, co královská rodina nejí, Camila odvětila: "Nerada to říkám, ale česnek. Ten je zcela nevhodný." A tohle tabu platí i pro cibuli, která, stejně jako česnek, zanechává, kulantně řečeno, poněkud štiplavý dech.

Rare steak? Pro Alžbětu nikdy

Královna Alžběta se v otázce jídla projevuje jako opravdová puntičkářka, ovšem v tomto případě jí to budiž ke cti. Jí totiž pouze ovoce a zeleninu, které mají v dané době sezónu. Bývalý královnin kuchař Darren McGrady pro magazín RecipesPlus prozradil, že během léta v Balmoralu má královna na stole každý den jahody a nikdy neřekne ani slovo. Ale jakmile byste to udělali v lednu, vrátí vám je s poznámkou, jak se opovažujete poslatjí geneticky upravené ovoce.

Britská panovnice si rozhodně nepotrpí na úpravu masa rare. Když se podává třeba jehněčí pečeně, což je jedno z obvyklých velikonočních jídel, mívá na talíři vnější kousky masa, protože ty jsou nejvíc propečené. Určitá konzervativnost britské monarchie se projevuje i v jídle, zřídkakdy totiž na menu najdete těstoviny. Malá princátka si tak špagety s kečupem nejspíš dávají jedině potají v kuchyni… A to samé platí i o rýži.

Zakázané kalamáry

Královská snídaně začíná každý den vajíčkem. Jenže není vejce jako vejce. Například královna nejí jiná než hnědá, protože podle ní chutnají lépe. A zkuste jí to vymluvit, když je královna! Členové královské rodiny si neužívají ani na pracovních cestách v zahraničí. Protokol jim kupříkladu doporučuje, aby nepili vodu z vodovodu. Jedná se o preventivní opatření, které má zabránit tomu, aby něco nechytli a nemohli pak plnit královské povinnosti. Ze stejného důvodu musí odmítat i ústřice, kalamáry, hřebenatky a další měkkýše. I když jsou vynikající, jakmile se špatně uvaří, mohou způsobit značné zažívací potíže.