Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte ketózu a zbavte se kil navíc!
Zdroj: Optimio

Všichni se před létem snažíme zhubnout do plavek. Co ale začít už teď, dopřát si dostatek času a nestresovat se shazováním kil až za pár měsíců? Řešením, jak docílit vysněné postavy, je proteinová dieta!

Proteinová, bílkovinová nebo ketogenní dieta. To všechno jsou názvy pro způsob stravování, kdy jsou eliminovány sacharidy a přidány bílkoviny a zdravé tuky. Princip proteinové diety spočívá v ketóze. To je stav, kdy naše tělo získává „palivo“ pouze z tuků. Minimum sacharidů totiž tělo dostane právě do takzvané ketózy, která vyžene uložené tuky z těla. Aktivována je ketóza po několika dnech bez cukrů i sacharidů, když jsou naše zásoby glukózy z jater vyčerpány. 

Postupné a stabilní hubnutí

A co se děje dál? Tuky začínají být spalovány a my hubneme, ale správně – postupně. Abychom docílili toho, že nás kila budou opouštět tak, jak mají a bez zrádného jojo efektu a stabilně, je třeba se nových stravovacích návyků držet dlouhodobě.

Nebojte se, o hladu nebudete

Kdo se už po pár řádcích vyděsil, že ho čekají hladové chvíle, je na omylu. Ba naopak, proteinový jídelníček je dokonce velmi pestrý. Vyhýbat se musíte pouze vyšším dávkám sacharidů, maximálně si jich můžeme dovolit 20 g za den. 

Co ano a co ne?

Chcete-li docílit úbytku kil, rozlučte se se sladkostmi, slazenými nápoji, pečivem, medem, doslazovanými mléčnými výrobky, omezeně konzumujte i brambory, těstoviny a rýži a opatrní buďte i s ovocem. To totiž obsahuje mnoho cukrů, úplně vzdát se ho však nemusíte, jednou za čas si pochutnejte na malinách nebo sladkých borůvkách. Ty obsahují nejméně sacharidů.

Dopřát si můžete drůbeží i další druhy masa, mořské plody a ryby, zeleninu, nejlépe avokádo, zelený salát, okurku a květák. Ve vašem proteinovém jídelníčku nesmí chybět ani vejce, ořechy, sýry a mléčné výrobky, například tvaroh a řecký jogurt.

Jak vidíte, hladovět rozhodně nebudete, vybírat si můžete i dobroty ze sladkých nebo slaných proteinových jídel, zeleniny a zdravých tuků.

Nejdřív se poraďte

Pokud jste se rozhodli a chcete dát kila navíc dolů díky ketogenní dietě, postupujte opatrně. A to zejména pokud trpíte cukrovkou nebo máte nemocné srdce či ledviny. Doporučeno je poradit se před startem s výživovým poradcem společnosti Victus. S jeho pomocí si nastavíte příjemný a udržitelný stravovací režim.

Ketogenní dieta je zcela bezpečná a nijak neohrožuje zdraví, stav ketózy je totiž pro lidské tělo přirozený už od pradávna. A kromě úbytku kil se můžete těšit také na lepší náladu, na kterou mají vliv látky, které při ketóze vznikají.