Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na fantastické červené zelí ke svatoštěpánské kachně? Skvělou chuť zajistí jablka a svařené víno
Zdroj: Toprecepty, toprecepty.cz

Připravujete každoročně na Štěpána pečenou kachnu? V tom případě k ní určitě vaříte kromě knedlíku i zelí. Pokud vás už klasika nebaví, co mu letos dodat sváteční nádech aromatickým kořením a jablky? Tuto vánoční verzi zelí si určitě zamilujete.

Ke svatému Štěpánovi patří drůbež

Druhý svátek vánoční obvykle věnujeme návštěvám příbuzných. Na svatého Štěpána se ovšem připravuje i slavnostní oběd. Už v minulosti bylo zvykem v tento den podávat drůbež, proto se obvykle pekla kachna, husa nebo aspoň kuře. Pečínka se pak samozřejmě neobešla bez tradičních příloh, jako byly houskové či bramborové knedlíky a samozřejmě zelí.

Jaké zelí je nejlepší k huse

Zelí se ke kachní pečínce připravuje na mnoho způsobů. V Čechách se dává obvykle přednost zelí kysanému, na Moravě vám zase k pečínce nabídnou zelí zahuštěné, jehož příprava začíná u základu, tedy hlávky zelí. Moravské zelí tak není kyselé, ale spíš nasládlé. Oba druhy se pak dají připravit z bílého i červeného zelí, přičemž běžnější je spíš to bílé, hlavně v případě kysaného.

Bílé zelí bývá častěji součástí vepřa-knedla-zela, ke kachně nebo k další drůbeží se častěji servíruje zelí červené. To je nejen zdravější, ale díky výrazné barvě a příjemné chuti, jíž svědčí úprava nasladko, se báječně hodí do vánočního pokrmu. Místo klasického kmínu ho pak můžete doplnit aromatickým vánočním kořením a o zajímavější chuť se postará i červené víno a jablka.

Jak na červené zelí na víně?

A jak takové kořeněné zelí připravíte? Budete potřebovat: 150 g másla, 2 cibule nakrájené na tenké plátky, 4 nasekané stroužky česneku, 1 velké asi 2kg červené zelí (případně můžete použít sterilované ve skle, které slijete), 2 červená jablka, rozčtvrcená a nakrájená na tenké plátky. Na svařené víno si připravte: 750 ml červeného vína, 55 g hnědého cukru, oloupaná kůra z 1 malého pomeranče, 2 čerstvé bobkové listy, 2 hvězdičky badyánu, 1 menší skořicovou tyčinku, 1 lžičku černého pepře, 4 hřebíčky a špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Postup: Na svařené víno smíchejte ingredience v hrnci a trochu povařte. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil, pak snižte teplotu na střední a vařte 3 minuty. Nechte vychladnout a uložet víno zchladit do lednice. Mezitím nakrájejte nebo nakrouhejte zelí. Nejdřív z hlávky odstraňte vnější listy, které jsou zvadlé nebo nějak poničené. Pak hlávku rozřízněte na polovinu a poté na čtvrtiny. Pak z každé čtvrtiny vyřízněte tvrdý košťál. Zelí krájejte vertikálně a hlávku pomalu otáčejte, aby listy nevypadávaly. Pokud chcete raději kratší nudličky, hlávku ještě jednou překrojte. Zelí také můžete krouhat na struhadle.

Předehřejte troubu na 160 °C. Ve velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a za občasného míchání restujte do změknutí (15-20 minut). Přidejte nakrájené zelí a plátky jablek. Zvyšte teplotu na střední, přikryjte pokličkou a vařte, dokud zelí nezačne měknout (10 minut). Do zelí přelijte přecezené svařené víno, přiveďte k varu a případně dochuťte. Přikryjte a duste v troubě, dokud zelí nezměkne a chutě se nespojí Trvá to asi 2-2,5 hodiny. Hotové zelí vás dostane nejen vynikající chutí, ale hosty u slavnostního stolu naláká i svou omamnou vůní.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více