Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborový salát pro sváteční chvíle

V tomto receptu najdete bramborový salát s hráškem, strouhaným jablíčkem a kořenovou zeleninou. Nesmí chybět také vařená vejce, kyselé okurky a štědrá dávka majonézy. Cibuli do bramborového salátu raději spařte horkou vodou, aby nezačala kvasit.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

iveta.kroul iveta.kroul

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba chladnutí zeleniny

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, + doba chladnutí zeleniny)

Suroviny pro 10 porcí

10porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory omyjeme a i se slupkou dáme vařit do hrnce s vroucí, osolenou vodu. Brambory nesmíme rozvařit, zkoušíme průběžně zapichovat vidličku či nůž, a když jde zlehka zapíchnout, je hotovo. Trvá to asi 30 minut v závislosti na velikosti brambor. Slijeme vodu a necháme vychladnout. Krok 2: Mezitím dáme vařit také mrkev, celer a petržel. Zeleninu omyjeme, oloupeme a můžeme překrojit na zhruba stejně veliké kousky (hlavně celer), aby se zelenina vařila stejně dlouho. Vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Zkoušíme nožem, pokud je zelenina měkká, vyjmeme ji dřív a ostatní necháme dovařit. Krok 3: Ke konci varu přidáme hrášek a krátce povaříme zhruba 5 minut. Všechnu zeleninu scedíme a necháme vychladnout. Krok 4: Vejce uvaříme na tvrdo. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlá vejce oloupeme, vychladlou zeleninu nakrájíme na kostky a vychladlé brambory oloupeme. Krok 6: Brambory protlačujeme přes kostičkovací mřížku (pokud ji nemáme, krájíme na kostky). Stejně tak protlačíme vejce (nebo nakrájíme na kostky). Krok 7: V míse smícháme kostky brambor, vajec, zeleniny a hrášek. Přidáme na drobno nakrájené kyselé okurky. Osolíme a opepříme. Krok 8: Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, spaříme vroucí vodou a necháme vychladnout. Poté přidáme do mísy. Krok 9: Nakonec oloupeme jablko, které nastrouháme najemno a přidáme do mísy. Krok 10: Přidáme majonézu a lák z okurek. Celou směs důkladně promícháme. Mícháme zlehka, abychom ze salátu neměli kaši. Dochutíme solí a pepřem, případně citronovou šťávou nebo octem. Krok 11: Před podáváním je nejlepší nechat salát odležet v lednici, klidně i do druhého dne.

TIP: Časté chyby při přípravě bramborového salátu

Zveřejněno 4. 12. 2024

Poznámka autorky iveta.kroul

Podáváme k řízkům, holandským řízkům, kaprovi, ale klidně můžeme použít i jako salát na chlebíčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový salát pro sváteční chvíle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6wLg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborový salát pro sváteční chvíle

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6wLg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Vypadá výborně :-) jen to jablko v něm jsme ještě nevyzkoušeli...

vejce se mají dát do studené vody, né do vařící !!! jinak salát po 150 x, nemám nic proti salátu ani vám.

Jana Pá: správně je do vařící vody. 😊

Zobrazit starší odpověď

😍 vypadá lákavě... jablíčko a hrášek nesmí ani u nás v salátu chybět😊

Suroviny:
brambory, mrkev, celer, petržel, cibule, hrášek, okurky sterilované, jablko, vejce, majonéza, lák z okurek, sůl, pepř, ocet

Přidat fotografie receptu