Škvarkový koláč (placky)
Škvarky jsou oblíbenou zabijačkovou pochoutkou a mají mnoho využití. Jedním z nich je škvarkový koláč, který můžete konzumovat samotný, nebo jako přílohu k dršťkové či gulášové polévce.
Suroviny pro 1 plech
použita koláčová forma
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 204 kJ / 3 873 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 85,23 g |
Tuky | 254,74 g |
Vláknina | 13,68 g |
Cholesterol | 437 mg |
Sodík | 4,00 g |
Sůl | 9,83 g |
Sacharidy | 302,99 g |
Postup přípravy
Krok 1: Koláčovou formu vymažeme sádlem.
Krok 2: Mouku nasypeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobené droždí, cukr a 50 ml mléka.
Krok 3: V důlku umícháme řidší kašičku, ze které necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Krok 4: Škvarky pokrájíme na drobno a ohřejeme si sádlo.
Krok 5: Do mouky přidáme sůl, škvarky, sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout. Během kynutí jednou nebo dvakrát promícháme. Vženeme tak do těsta vzduch a těsto bude nadýchanější.
Krok 6: Pak do mouky přidáme sůl, pokrájené škvarky, vlažné sádlo a zbylé mléko. Umícháme vláčné, nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout.
Krok 7: Troubu předehřejeme na 180 °C. Vykynuté těsto přendáme do koláčové formy a rozválíme do plátu.
Krok 8: Nožem, rádýlkem, nebo plastovou kartou rozkrájíme těsto na výseče.
Krok 9: Bílek rozmícháme s trochou soli a potřeme jím koláč. Koláč posypeme kořením dle chuti a necháme 10 minut odpočinout.
Krok 10: Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35 minut dozlatova.
Krok 11: Výseče koláče od sebe rozdělíme. Výborné jsou jak samotné, například s bílou kávou nebo jako příloha do ruky ke gulášové, dršťkové či bramborové polévce, kdy hlavní chod už není třeba.
Zveřejněno 26. 3. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Škvarkový koláč (placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qB6R
Moje poznámka
Škvarkový koláč (placky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qB6R
Nejnovější recepty
Polomáčené pomeranče s lyo malinami
Přidáno před 3 hodinami
Pizza košíčky
Přidáno před 8 hodinami
Vanilkové rohlíčky s praženými lískovými oříšky
Přidáno před 10 hodinami
Pistáciová srdíčka
Přidáno před 11 hodinami
Šakšuka s kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Vánoční dortíčky
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Mirka Van Gills nabídla recept na vlašský salát a přidala i fígl, jak nakrájet suroviny, aby na chlebíčku držely
Ryba z moře je dar přírody, ale dobrý kuchař ji povýší na pokrm bohů. Jak si s nimi poradíte vy? Otestujte se v našem kvízu
Měsíčky z kakaového těsta s rumovou polevou jsou krásně vláčné, mají výrazné aroma a stačí je připravit týden před Vánoci
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
LUKES před 6 hodinami
Domácí karlovarské rohlíky
Mzetka před 10 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Verdis před 10 hodinami
Vdolky naší holky
ivka315 před 10 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
miroslavpokorny před 13 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
arabam před 13 hodinami
Medovníkové koule
arabam před 13 hodinami
Vylepšené bramborové placky
vervla před 13 hodinami
Tématické fráze:
škvarkové placky,
škvarkový koláč,
škvarkové placky bez kynutí,
škvarkové placky recept,
škvarkové koláč,
škvarkové placky bez droždí,
top recepty-škvarkový koláč,
placky se škvarkama,
bramborový koláč se se škvarky,
placky,
škvarkové koláčky,
top recepty skvarkovy kolac,
bramborový koláč se škvarky,
škvarkové placky plněné se zelím,
výborný škvarkový placky recept,
škvarkove placky top recepty,
škvarkové placky bez bez kynutí,
koláč se zelím a se škvarky,
placky bez kynutí,
škvarky zelí koláčky
Suroviny:
mouka hladká,
sůl,
cukr krupice,
droždí čerstvé,
žloutek,
škvarky,
sádlo,
mléko,
bílek,
sůl hrubá,
kmín drcený,
sádlo
Komentáře (5)