Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na ty nejlepší bramborové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou na jedničku
Zdroj: se souhlasem Petra Kosinera/ koláž Toprecepty.cz

Děláváte bramborové knedlíky a ještě to není ono? Anebo se do nich chcete pustit poprvé? Knedlíkový mistr Petr Kosiner, zakladatel knedlíkové firmy, pro čtenáře webu Toprecepty prozradil svůj léty prověřený recept.

Jak na dokonalé bramborové knedlíky

Zvládnout dokonalé knedlíky není žádná legrace. Ne nadarmo se právě na nich prověřuje kuchařský um začínajících hospodyněk – ta, která je připraví bravurně, může se vdávat, říkávalo se kdysi.

Dnes již sice knedlíky nejsou zárukou spokojeného manželství, v každém případě je dobré je umět uvařit. Kupované se totiž těm domácím nemohou rovnat, což platí nejen pro houskové, ale i pro bramborové.

Ty druhé jsou navíc oproti kynutým o trochu snazší na přípravu a k některým jídlům se hodí i mnohem víc, třeba k vepřovým výpečkům se špenátem nebo k pečené kachně se zelím.

I v případě bramborových knedlíků je ale pár věcí, které je třeba si ohlídat, aby se knedlíky povedly, byly krásně nadýchané, vláčné, nebyly gumové nebo se naopak nerozvařily

Knedlíky jako od profesionála

Pokud jste zatím neobjevili žádný zaručený recept, po kterém by se vám bramborové knedlíky vždy povedly, zkuste právě ten od Petra Kosinera, spoluautora takové knedlíkové bible Velké knedlíkové kuchařky.  

Šéfkuchař, který původně pracoval ve vyhlášených restauracích v Německu i u nás, je i jedním ze zakladatelů společnosti Knedlíky Láznička, v níž se rozhodl zúročit svou lásku ke knedlíkům.

Jeho tipy, na co si dát při přípravě knedlíků pozor, najdete v našem předchozím článku, nyní pro vás máme přímo recept na ty nejlepší bramborové knedlíky vůbec. Jak tedy na ně?

Budete potřebovat: 700 g brambor, 150 g dětské krupičky, 1 vejce, půl lžíce škrobové moučky (a podle potřeby navíc), 2 lžičky soli do těsta (přibližně 10 g), 1 lžičku soli do vody na vaření knedlíků.  

  1. Brambory neloupejte a den předem je uvařte v osolené vodě. Nechte je dobře oschnout a vychladnout. Vezměte velký hrnec o obsahu alespoň 5 litrů a ze dvou třetin ho naplňte vodou. Osolte lžičkou soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu. 
  2. Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Takto bude těsto úplně dokonalé! Přidejte vejce, sůl, škrob, polovinu krupičky a rychle zpracujte rukama těsto. Postupně přisypávejte i zbytek krupičky a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi 5 centimetrů. 
  3. Touto dobou by se už měla voda ve velkém hrnci vařit. Opatrně do ní vložte oba knedlíky. Kdybyste je nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto začne řídnout. S takovým knedlíkem se hůř manipuluje, ale hlavně se zvyšuje riziko, že se knedlík rozvaří nebo bude mít po uvaření hrubší strukturu. 
  4. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte rovných 20 minut za občasného pošťouchnutí nebo pootočení vařečkou. 
  5. Knedlíky lze uvařit i v páře na pařáčku. Před vařením v páře je nutné potřít knedlíkovou šišku olejem, aby se nepřilepila a nepotrhala při vyndávání. Knedlík položte na pařáček a ihned dejte vařit naplno, aby se pod pokličkou vytvořila hodně intenzivní pára. Knedlíky pak vařte stejně dlouho jako ve vodě. 
  6. Uvařené knedlíky vyndejte pomocí děrované naběračky nebo alespoň dvou lžic z vody. Až budete knedlíky chtít servírovat, nakrájejte je silnou nití, nebo ostrým nožem. 

Náš tip: Při přípravě bramborových knedlíků můžete postupovat i podle našeho video receptu.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více