Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dýňový chléb
Zdroj: Toprecepty, Ivvettaa

Kdo okusil domácí chléb, nejspíš už si nedá jiný. S láskou upečený dýňový chléb chutná neméně skvěle. A to, že ho budete chtít ke snídani, obědu i k večeři, není přeháněním.

Co s dýňovým chlebem

Dýně je výbornou zeleninou, která má velmi široké využití. A všude je vynikající. Hodí se také na přípravu chleba. Provoní celou kuchyni a nejspíš se nebudete moci dočkat, až vychladne. Vychutnáte si ho jen tak samotný ke snídani i k večeři. Báječně ladí se sýry, paštikou. K obědu si ho můžete dát s různými druhy pečeného masa, k omáčce. Podobně jako u dalších jídel, i tady je na přípravu ideální zvolit druh Hokkaidó.

Co potřebujete na dýňový chléb

Na dýňový chléb potřebujete kromě dýně mouku, obvykle hladkou, někdy se ale kombinuje i s hrubou. Využít můžete i chlebovou. Kromě toho potřebujete většinou kvásek a vejce. Dovnitř můžete přidat i kmín, dýňová semínka, ale třeba i hrst nasekaných vlašských ořechů. Dýňový chléb často bývá plný voňavého koření. Ať už je to skořice, hřebíček, mletý zázvor, nebo třeba muškátový oříšek, krásně podpoří báječnou chuť chleba. Když mívá nasládlejší chuť, podobá se trochu mazanci.

Dýně

Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…

Jak upéct dýňový chléb

Na přípravu tohoto výborného dýňového chleba budete potřebovat 500 g dýně Hokkaidó, 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 42 g čerstvého droždí, jedno velké vejce do těsta a jedno na pomazání, 2 lžičky soli, lžičku cukru, 60 ml vlažné vody a řepkový olej na pečení dýně.

Jak na to? Troubu si předehřejte na 200 °C. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, pokrájejte ji na větší kousky, pokapejte řepkovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby. Trvá to něco málo přes půl hodiny. Nakonec bude pečená dýně nazlátlá.

Do hrníčku si rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a vlažnou vodu. Promíchněte a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Upečenou dýni rozmixujte a nechte vychladnout. Do mísy nasypejte mouku a sůl, přilijte kvásek, přidejte vejce a dýňové pyré a vypracujte hladké těsto. Dejte na hodinu kynout na teplé místo. Po nakynutí si připravte k ruce hrubou mouku. Bude se hodit v případě řídkého těsta. Přisypte případně podle citu.

Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Vytvořte buď velký chléb, nebo dva menší chlebíky a položte je na pekáč. Nechte ještě zhruba 10-15 minut kynout. Troubu předehřejte na 220 °C a pekáč vložte do teplé trouby. Pečte 10 minut, pak snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 10 minut. Pak pekáč vyndejte a chleby potřete vajíčkem rozkvedlaným v hrnku. Pečte dalších 20 minut. Výsledkem bude krásný žlutavý chléb. 

Když budete chtít, aby dýňový chléb trochu připomínal mazanec, přidejte vrchovatou lžíci medu. Vyzkoušejte také tuto dýňovo-bramborovou variantu chleba. Je v ní přidaný sýr, smetana, bylinky a semínka a kouzelně voní.

 

Témata

Recepty k tomuto článku