Dýně v hlavní roli! Zpříjemněte si ráno báječnou snídaní
8. 9. 2022 Tipy a triky
Kdo by nemiloval dýně, s nimiž se v posledních letech, zejména v době podzimu, roztrhl pytel. V kuchyni máte nespočet možností, jak je zpracovat, zapomeňte ale pro tentokrát na obvyklou krémovou polévku a popusťte uzdu fantazii. Vyzkoušejte je nasladko, inspirujte se našimi recepty a připravte si báječné snídaňové pokrmy, které rozzáří váš den!
Muškátová, máslová nebo Hokkaidó? Záleží jen na vás, po kterém druhu sáhnete. Co takhle spojit příjemné s užitečným a zajet si vybrat tu nejlepší dýni přímo na ekofarmu? Věřte, že plodiny z ekologického zemědělství, které jsou právem označovány jako bio, vám nabídnou perfektní kvalitu, která se projeví zejména v přirozené chuti. Takové plodiny jsou navíc pěstovány bez zbytečné chemie. Máte tak jistotu, že vaše připravovaná snídaně bude výborným startem pro všechny členy rodiny. Jestli vás zajímá více informací o biopotravinách, mrkněte na stránky myjsmebio.cz.
Není-li zrovna čas nazbyt, nákup biopotravin si hravě můžete užít i ve vašem oblíbeném supermarketu či bioprodejně. Důkladně však čtěte etikety, každá biopotravina musí být vždy označena logy biolistu nebo biozebry.
Dýňové lívance
- 1 menší bio dýně Hokkaidó
- 3 lžíce bio másla
- 170 g bio hladké mouky
- 2 bio vejce
- 2 lžíce bio moučkového cukru
- prášek do pečiva
- sůl
Dýni omyjte, rozkrojte napůl a zbavte semínek, slupku není třeba loupat. Dužinu nakrájejte na větší kostky. V hrnci na ohni rozpusťte máslo, přidejte dýni, sůl, podlijte vodou a pod pokličkou duste asi 15 minut. Poté dýni rozmixujte na pyré. Mouku promíchejte se solí, práškem do pečiva a přidejte dýňové pyré. Pokud se vám směs zdá příliš hustá, můžete přidat jogurt nebo kapku mléka. Přimíchejte máslo, vejce, cukr a míchejte, dokud nevznikne těsto ideální na lívance. Lívance pak smažte na mírném ohni z obou stran asi 2 minuty, dokud nezezlátnou. Podávejte s oblíbeným ovocem, oříšky a medem.
Jogurt s dýňovým pyré a granolou
- 1 menší bio máslová dýně
- 200 g bio jogurtu
- lžíce bio medu
- 3 lžíce granoly
Nejdřív se pusťte do dýňového pyré, které si připravíte den předem. Troubu předehřejte na 200 stupňů, dýni omyjte, oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a vydlabejte. Plech vyložte pečicím papírem, poklaďte nakrájenou dýní a pečte v troubě asi 45 minut. Poté ještě teplou dýni rozmixujte tyčovým mixérem, dokud nevznikne hladké pyré. Podle potřeby můžete naředit vodou, aby bylo pyré jemnější, nebo naopak propasírovat přes síto, pokud se vám zdá konzistence příliš vodnatá.
Na dno sklenice vrstvěte nejprve jogurt, poté granolu, dvě lžíce pyré, a nakonec ještě jednu vrstvu granoly. Oslaďte lžící medu, nechte vychladit a podávejte. Zbylé dýňové pyré uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici nebo v mrazáku. Až budete zase řádit v kuchyni, můžete ho využít do polévky nebo do nejrůznějších dýňových moučníků.
TIP NA ZÁVĚR:
Pro dýně v bio kvalitě zavítejte třeba na Ekofarmu Bílý mrak, která se nachází v Královehradeckém kraji a nabízí také sezónní ovoce nebo třeba balené mošty, a navíc se zde můžete i ubytovat a zjistit, jak se hospodaří v režimu ekologického zemědělství. Pro více informací navštivte bilymrak.cz.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
BIO SOUTĚŽ
Do konce měsíce záři můžete navíc za nákup biopotravin soutěžit o jednu ze 12 elektrokoloběžek! Soutěž probíhá v prodejních sítích Albert a více informací se dozvíte na myjsmebio.cz. Tak se nezapomeňte zapojit!
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma
Bramborový chleba, který zvládne i amatér: Stačí pár levných ingrediencí a za chvilku máte skvělé domácí pečivo na stole
Dýňové latté: Lahodná káva s vůní podzimu chutná jako z kavárny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 8 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 15 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 19 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 21 hodinami
Plněný croissant
Přidáno před 23 hodinami
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Přidáno 22. 4. 2024 08:03
Přečtěte si Zobrazit více
Pajšl aneb Plíčky na smetaně: Směs vnitřností v lahodné a lehce nakyslé smetanové omáčce překvapí jemnou chutí
Buchty po ránu: Josef Maršálek uvařil luxusní bramborové knedlíky s blumami a dvěma chutnými překvapeními
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny