Zapečený květák se sýrovým bešamelem

pipre Kuchařka:

3 porce Zeleninová jídla 19 názorů

513
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Suroviny

1 středně velký květák
15 dkg tvrdého sýra
10 dkg slaniny
12 dkg másla
6 lžic mouky
1/2 l mléka
2 žloutky
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květákové růžičky uvaříme do poloměkka v osolené vodě. Do ohnivzdorné misky vložíme jednotlivé růžičky květáku a trochu opepříme.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky a vysmažíme do křupkava. Tu poté nasypeme na květák (já polévám i výpekem se slaniny).

  3. Poté si uvaříme bešamel: Zpěníme máslo a přidáme mouku. Usmažíme světlou jíšku, za stálého míchání přiléváme mléko, sůl, pepř a a vaříme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme 3/4 nastrouhaného sýra a mícháme do rozpuštění. Sundáme z plotny, necháme mírně vychladit a vmícháme žloutky.

  4. Hotovou omáčkou přelijeme květák, povrch zasypeme zbytkem sýru a necháme zapéct do trouby dozlatova. Já pekla v plynové troubě 40 min., teplotu nedokážu odhadnou, jen to, že jsem knoflík nastavila na poloviční výkon trouby.



    Všem nám moc chutnalo. Byla to opravdu mňamka.

Poznámka

Zdroj: minibazar.cz, autor: Hana Vávrová (ověřen její souhlas se zveřejněním receptu)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 249 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Zapečený květák se sýrovým bešamelem

  • sasanka sasanka(neregistrovaná)

    Ještě jsem opoměla napsat,že ten květák trochu pomačkám,aby nebyly velké kusy a líp se mně to do toho pekáčku srovná:-D

    Odpovědět

  • sasanka sasanka(neregistrovaná)

    Tenhle recept je dobrý,ale já normálně uvařím ten květák,vložím do vymaz.pekáče máslem,pokladu kousky uzeniny...ještě posypu kořením ( podravka,trochu pepře), to zaleju rozkvedl.vejci v mléce. Na to postrouhám cihlu sýr a dám zapékat.Nejprv na plno a pak zmírním asi na 180°C - dopeču do zlatova.:-);-)

    Odpovědět

  • Šmakutýr Šmakutýr(neregistrovaný)

    Opravdu šmakózní květák.:D

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Coleta: Muzes udelat besamel jen z nasucho osmazene mouky ( typu strouhanka oprazena bez tuku), musis hlidat, abys ji nepripalila, jen do malinko hneda a pak rychle vysypat na talir, neb panev je rozpalena. Das ji do mleka, povaris a mas besamel. Ja ji takto delam jiz davno, zrovna na zapecenou zeleninu i lasagne.

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Recept jsem vyzkoušela. Bešamel jsem dělala z poloviny množství tuku, mouky a mléka. Bohužel, musím napsat, že naše chuťové buňky si s tímto receptem nepotykaly. Na nás je to opravdu velmi tučné a to jsem nedávala ani slaninu, jen česnekový libový bok, nasucho opečený.

    Odpovědět

  • Jarda Ponožka Jarda Ponožka(neregistrovaná)

    Opravdu jen vypadá..je mi z toho zle a to jsem teprve 10 minut po jídle...

    Odpovědět

  • Luciferrda Luciferrda(neregistrovaná)

    Moc dobré :-)u nás moc oblíbené jídlo :-p

    Odpovědět

  • Sharka Sharka

    Tak jsem dnes zkoušela a bylo to málo ochucené, tak jsme si na talíři přisolili, ale příště doporučuji ochutit už ten bešamel, třeba podravkou...jinak dávám bodík ;-)

    Odpovědět

  • kasicka kasicka

    Výborné,manžel se jen olizoval jak mu chutnalo:yes::yes::yes::-p

    Odpovědět

  • pipre pipre(autor receptu)

    Viky, dík za inspiraci, určitě vyzkouším :-)

    Odpovědět

  • pacinka7 pacinka7

    Tak kvetak je koupeny takze si to hned vyzkousim tu lahudku:-*

    Odpovědět

  • Viky Viky(neregistrovaný)

    P.S. Ten sýr není nutný, slaninu lze zaměnit i šunkou či uzeným, ale také není nutné. Vyzkoušejte si různé varianty a dobrou chuť !

    Odpovědět

  • Viky Viky(neregistrovaný)

    Ještě je lepší, když po žloutcích ještě z bílků ušleháte sníh a lehce vmícháte do bešamelu a kvůli chuti nezapomeňte na muškátový oříšek !

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

  • aneška aneška(neregistrovaná)

    to musí mamka něgdy uvařit doma!!!!! vypadá to sqvěle!!!:yes::-!;-)

    Odpovědět

1 2 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo