Pečená dýně

zizala Kuchařka: zizala

Zeleninová jídla 17 názorů

Suroviny

Dýně
olivový olej
sůl
pepř
rozmarýn nebo tymián
cibule nebo česnek.
Recept si zatím oblíbilo 20 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Dužninu dýně (tykve) nakrájíme na kostky 2x2 cm, dáme na olejem potřený plech, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem.

  2. Proložíme kolečky oloupané velké cibule, ještě trochu pokapeme olejem a promícháme, aby se kostky dýně obalily olejem a kořením. Pečeme asi 20 minut na 200°C, dokud konečky dýně nezačnou hnědnout. Podáváme ihned s bílým jogurtem.

Poznámka

Když místo koření a soli dáte cukr a skořici, máte sladkou pochoutku pro děti. Cukr krásně zkaramelizuje.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 268 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená dýně

  • zizala zizala(autorka receptu)

    TerezaVe: :-)) Tak to nevím, já ji nikdy nepekla dopředu, vždycky čerstvě, je to za půl hodinky hotové. Někdy peču směs podzimní zeleniny - mrkev, červenou řepu, celer, dýni a brambory. Je to taky moc dobré :-p
    Tiše závidím malou závislost na cukru :-8:-8
    Díky za pochvalu, potěšila :-K

    Odpovědět

  • TerezaVe TerezaVe

    Velká mňamka! Akorát mi poraďte, jak to do zítra "nesežrat", když jsem ji upekla na zítřejší oběd. :-)
    Vůbec bych nezkoušela cukrovou variantu, protože mi výsledek varianty "na slano" přijde chuťově sám o sobě velmi sladký. (Dělala jsem z máslové dýně a mletého rozmarýnu, co byl po ruce.)
    Možná je to ale tím, že mám dost malou závislost na cukru a sladké jím opravdu málo.
    Příště bych chtěla zkusit přidat rovnou k dýni nakrájené, oloupané brambory, aby chytly taky chuť dýně. Ne že by mi na oběd nechutnala dýně samotná bez přílohy, ale to by pro tři lidi musely být dýně aspoň dvě. :-)
    Díky za recept!

    Odpovědět

  • chin shin chin shin(neregistrovaný)

    Já dělala pečenou dýní včera..
    Byla moc dobrá,jen se na plechu trochu rozmatlávala..,ale to bylo asi tím,že to byla obyč velká dýně..
    (ale v žaludku se to stejně všechno smíchá..:-) )

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    Top Recepty.cz:-O:yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    LaNicky: Tak to mám opravdu radost, že se recept osvědčil :-);-):-)) A moc děkuju :-K

    Odpovědět

  • LaNicky LaNicky

    Dneska jsem dělala již po několikáté a vždycky si moc pochutnáme. Také dělám z hokkaido a je to vážně dobrota. K tomu brambůrky nebo kaši a jogurtovo-česnekový dip. 7 bodík letí :-D

    Odpovědět

  • Michala Michala(neregistrovaná)

    Zizalo diky za objasneni, mam velikou radost, ze jeste muzu s dyni pocitat. No ona ta okrasna byla velika asi jako voleyballovy mic a tak me napadlo, ze by mohla udelat paradu i jako pokrm. Syrova byla neutralni, ale po upeceni neskutecne zesladla, asi by z ni byl lepsi kolac. Ted se tedy budu tesit na druhy pokus, jsem veliky fanda tohoto typu zeleniny (cukety, lilky, patizony, ..) na slano a s bramnorovou kasi:-))

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Michala: :-O Okrasné dýně nejsou určené ke konzumaci a podle mých zkušeností jsou velice hořké, nepoživatelné. Pravděpodobně jsi měla nějaký jiný druh jedlé dýně. Dýně, kterou používám já (velká oranžová i hokkaido) mají po upečení neutrální chuť, jako třeba brambor. Chuť se jim dodává způsobem úpravy.

    Odpovědět

  • Michala Michala(neregistrovaná)

    Tak jsem si dyni vcera nalozila do cesneku a soli, dnes cela natesena upekla a co se nestalo...je sladka jak upecene jablko! :( Mozna to bude tim,ze jsem si upekla takzvanou okrasnou (zlutou) dyni? Ta oranzova je sladka take nebo ne? Da se chut nejak odhadnout v obchode abych zase nevyhazovala jidlo? Predem dekuji za odpovedi.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Ivanko, moc děkuju za vyzkoušení a fotku a mám velikou radost, že Ti chutnalo ;-):-K:-K Líbí se mi ta červená řepa, máme ji rádi, až budu péct, určitě přihodím i ji, díky za tip. No a ořechy, ty já můžu všude :-p:-p:yes:

    Odpovědět

  • Ivana79 Ivana79

    Jarka,tak dnes som si tú dyňu upiekla,dík za rady v súkromných správach:-KTrápi ma len jedna vec,že som o tejto úžasnej dobrote nevedela skôr:-(Na pekáč som pridala aj malé červené repy,cesnak a zemiaky,na tanieri posypala orechami.Asi pôjdem deťom zrušiť strašidlá a upečiem si aj ostatné:-DTo,čo je na plechu boli len "výkrojky" z očí a nosa.Jasný bod:yes::yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Magdalenko, taky jsem milovnicí pečené dýně :-p Letos se chystám na česnekovou verzi, provensálské koření tu chuť určitě víc zvýrazní, vyzkouším podle Tebe ;-):yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    S jeseňou nastal čas tejto delikatesy...ja krájam na plátky cca 2 cm hrubé, dám na peč.papier na plechu. Štetcom zľahka pretriem olejom, do ktorého som dala provensálske korenie a pretlačený cesnak. Potom dobre osolím a pečiem. Ale milujem aj iba "natur" - bez ničoho, len tak upečené na peč. papieri... natur fotku prikladám.

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Děkuju za bodíky, Lucasinko, s česnekem určitě vyzkouším taky ;-):-p

    Odpovědět

  • Lucasinka Lucasinka

    delam z dyne hokaido i z maslove dyne. jen pridavam i cesnek. uzasne jako priloha i jako samostatne jidlo...4.bodik je naprosto zaslouzeny :-K

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: recepty z dyne dýně recepty recepty dýně dýně hokaido recepty pokrmy z dýňě dýně dýně recept pokrmy z dýně hokaido recepty z dýně hokaidó recept dyne dýně hokaido recept dyně na slano recept na pečenou dýni dýně hokaido recept recept z dyne top recepty dyně hokaido dýne na slano druhy dyni ke konzumaci recepty s dyně sušená dýně

Zapomněl/a jsem heslo