Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená dýně

Patříte-li k milovníkům dýní v kuchyni, tento recept rozhodně musíte vyzkoušet. S kořením a solí si na dýni pochutnáte s jogurtovým dipem. Nebo ji připravte nasladko s cukrem a skořicí a potěšíte děti i jejich kamarády.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zizala zizala

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 325 kJ /
317 kcal
Bílkoviny0,98 g
Tuky31,52 g
Vláknina4,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy6,37 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dýni očistíme a vydlabeme. Dužninu nakrájíme na kostky 2x2x2 cm. Krok 2: Dáme na olejem potřený plech, osolíme, opepříme a posypeme rozmarýnem. Krok 3: Proložíme kolečky oloupané velké cibule, ještě trochu pokapeme olejem a promícháme, aby se kostky dýně obalily olejem a kořením. Krok 4: Pečeme asi 20 minut na 200 °C, dokud konečky dýně nezačnou hnědnout. Krok 5: Podáváme ihned s dipem z bílého jogurtu.

TIP: Jak upéct dýně hokkaido - oblíbené recepty

Zveřejněno 21. 12. 2008

Poznámka autorky zizala

Když místo koření a soli dáte cukr a skořici, máte sladkou pochoutku pro děti. Cukr krásně zkaramelizuje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená dýně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkG4

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená dýně

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkG4

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (20)

Také peču naslano s česnekem a k tomu nějaký dip. Je to opravdu pochoutka.

:-)<3:yes::yes: mám ráda máslovou dýni , recept je jednoduchý a líbí se mi :-K

Michala: Mohla jste si koupit máslovou dýni. Oproti hokaido nebo mexické je sladší. Další jedlé dýně jsou špagetová a muškátová.

TerezaVe: :-)) Tak to nevím, já ji nikdy nepekla dopředu, vždycky čerstvě, je to za půl hodinky hotové. Někdy peču směs podzimní zeleniny - mrkev, červenou řepu, celer, dýni a brambory. Je to taky moc dobré :-p
Tiše závidím malou závislost na cukru :-8:-8
Díky za pochvalu, potěšila :-K

Velká mňamka! Akorát mi poraďte, jak to do zítra "nesežrat", když jsem ji upekla na zítřejší oběd. :-)
Vůbec bych nezkoušela cukrovou variantu, protože mi výsledek varianty "na slano" přijde chuťově sám o sobě velmi sladký. (Dělala jsem z máslové dýně a mletého rozmarýnu, co byl po ruce.)
Možná je to ale tím, že mám dost malou závislost na cukru a sladké jím opravdu málo.
Příště bych chtěla zkusit přidat rovnou k dýni nakrájené, oloupané brambory, aby chytly taky chuť dýně. Ne že by mi na oběd nechutnala dýně samotná bez přílohy, ale to by pro tři lidi musely být dýně aspoň dvě. :-)
Díky za recept!

chin shin 25. 3. 2013 21:05
Já dělala pečenou dýní včera..
Byla moc dobrá,jen se na plechu trochu rozmatlávala..,ale to bylo asi tím,že to byla obyč velká dýně..
(ale v žaludku se to stejně všechno smíchá..:-) )

Top Recepty.cz:-O:yes:

LaNicky: Tak to mám opravdu radost, že se recept osvědčil :-);-):-)) A moc děkuju :-K

Dneska jsem dělala již po několikáté a vždycky si moc pochutnáme. Také dělám z hokkaido a je to vážně dobrota. K tomu brambůrky nebo kaši a jogurtovo-česnekový dip. 7 bodík letí :-D

Zizalo diky za objasneni, mam velikou radost, ze jeste muzu s dyni pocitat. No ona ta okrasna byla velika asi jako voleyballovy mic a tak me napadlo, ze by mohla udelat paradu i jako pokrm. Syrova byla neutralni, ale po upeceni neskutecne zesladla, asi by z ni byl lepsi kolac. Ted se tedy budu tesit na druhy pokus, jsem veliky fanda tohoto typu zeleniny (cukety, lilky, patizony, ..) na slano a s bramnorovou kasi:-))

Michala: :-O Okrasné dýně nejsou určené ke konzumaci a podle mých zkušeností jsou velice hořké, nepoživatelné. Pravděpodobně jsi měla nějaký jiný druh jedlé dýně. Dýně, kterou používám já (velká oranžová i hokkaido) mají po upečení neutrální chuť, jako třeba brambor. Chuť se jim dodává způsobem úpravy.

Tak jsem si dyni vcera nalozila do cesneku a soli, dnes cela natesena upekla a co se nestalo...je sladka jak upecene jablko! :( Mozna to bude tim,ze jsem si upekla takzvanou okrasnou (zlutou) dyni? Ta oranzova je sladka take nebo ne? Da se chut nejak odhadnout v obchode abych zase nevyhazovala jidlo? Predem dekuji za odpovedi.

Ivanko, moc děkuju za vyzkoušení a fotku a mám velikou radost, že Ti chutnalo ;-):-K:-K Líbí se mi ta červená řepa, máme ji rádi, až budu péct, určitě přihodím i ji, díky za tip. No a ořechy, ty já můžu všude :-p:-p:yes:

Jarka,tak dnes som si tú dyňu upiekla,dík za rady v súkromných správach:-KTrápi ma len jedna vec,že som o tejto úžasnej dobrote nevedela skôr:-(Na pekáč som pridala aj malé červené repy,cesnak a zemiaky,na tanieri posypala orechami.Asi pôjdem deťom zrušiť strašidlá a upečiem si aj ostatné:-DTo,čo je na plechu boli len "výkrojky" z očí a nosa.Jasný bod:yes::yes:

Magdalenko, taky jsem milovnicí pečené dýně :-p Letos se chystám na česnekovou verzi, provensálské koření tu chuť určitě víc zvýrazní, vyzkouším podle Tebe ;-):yes:

Tématické fráze:
recepty z dyne, dýně recepty, recepty dýně, dýně hokaido recepty, recepty z dýně hokaidó, pokrmy z dýňě, dýně, dýně recept, pokrmy z dýně hokaido, dýně hokaido, recept dyne, recept na pečenou dýni, recept dyně na slano, dýně hokaido recept, recept z dyne, top recepty dyně hokaido, dýne na slano, druhy dyni ke konzumaci, recepty s dyně, sušená dýně

Suroviny:
dýně, olej olivový, cibule, sůl, pepř mletý, rozmarýn

Přidat fotografie receptu