Jak se postarat na jaře o jahodníky? Potřebují okopat, přihnojit a zbavit se nejslabších článků, pak budou plodit jako o závod
31. 3. 2023 Zahrada
Po zimě je důležité provést několik kroků, aby se vaše jahodníky dobře zregenerovaly a připravily se na další sezónu. V našem podnebném pásu se daří přibližně dvaceti druhům jahodníků, které se dají pěstovat na záhonech, v truhlících za oknem nebo v květináčích na balkoně. Jen dobře ošetřené vám přinesou kvalitní úrodu.
Jahodníky na jaře potřebují vaši pozornost
Pokud jste jahodníky před zimou zakryli listím, větvemi či slámou, nyní je nejvyšší čas se zimní peřiny zbavit. Současně je dobré shrabat či ostříhat suché listy a odumřelé části rostlin, jen tak se sníží riziko výskytu škůdců. Takto odstraněné zbytky není vhodné dávat do kompostu, ale zlikvidovat je spálením.
Po zimě je vhodné jahodníky přihnojit a okopat. Použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku a draslíku, které pomůže stimulovat růst rostlin a následně povede i k vyšší úrodě jahod. K dostání jsou i hnojiva přímo určená pro pěstování jahod.
Mohlo by vás zajímat
Bohatá úroda jahod po celou sezónu
Jahodníky jsou velmi produktivní rostliny, avšak potřebují ke svému růstu dostatek místa. Odstraňte slabé nebo nemocné rostliny a prázdná místa můžete dosadit novými sazenicemi vaší oblíbené odrůdy.
Můžete také zkusit nakombinovat odrůdy tak, aby úroda byla rozložena do delšího časového období. Středně raná je odrůda jahodníku "Karmen", má velké, aromatické plody a daří se jí i ve vyšších nadmořských výškách. Ranou odrůdu "Polka“ můžete sklízet už v květnu.
Sáhnout můžete i po odrůdách stáleplodících, ty nám poskytnou úrodu v menším množství, ale zato až do podzimu. Jahodníky preferují půdu kyselejší, doporučuje se tedy promíchat zeminu s rašelinou. Odstup mezi sazenicemi by měl být zachován 30 – 40 cm a nezapomeňte na to, že srdíčko sazenice nesmíte zahrnout zeminou. Zejména nově vysazené sazenice je třeba pravidelně zalévat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zobání vždy po ruce
Přemýšlíte, co si letos vysadíte do truhlíků či dokonce do závěsných květináčů na balkoně? Určitě zvažte i jahodníky. Udělají velkou parádu a poskytnou zdravé zobání.
Osvědčená do nádob je převislá odrůda "Mara de Bois", či netradičně, růžově kvetoucí, převislý jahodník "Rosalie". Vyzkoušet, a nejen na terase, můžete i popínavé jahodníky "Mount Everest“, které vyšplhají do výšky 1,5 metru.
Jahodníkům dejte do nádoby dobře propustnou zeminu, která udržuje vlhkost, ale nezůstává příliš mokrá. Dá se použít směs zeminy pro kontejnerové rostliny smíchaná s perlitem pro zlepšení odvodnění. Dařit se jim bude nejlépe na sluníčku. A pozor, platí, že by jahodníky měly být na jednom stanovišti max. tři roky.
Zdroje informací:
Kniha Balkonové a přenosné rostliny, J.Mayer
Kniha Jahody, M.Harant, V. Zacha
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled jídel, ve kterých počet hlavních surovin nepřesahuje 5
K dobrému jídlu nemusíme nakoupit a použít potraviny z půlky supermarketu. I z několika málo základních ingrediencí lze vykouzlit skvělé jídlo.… Číst více
Zdravé sladké brambory: Ochutnejte batáty na mnoho způsobů v slané i sladké podobě
Lákají svou oranžovou mrkvovou barvou a díky… Číst více
Skromné vaření: Chodské maltošny z jablek a brambor jsou možná i lepší než klasický štrúdl
Víte, co se jedlo na Chodsku? Třeba maltošny.… Číst více
Sladký popcorn snadno připravíte i doma: Nejoblíbenější je karamelový, určitě se ale vyplatí vyzkoušet i skořicový a čokoládový
Víte, že popcorn si snadno připravíte doma i bez… Číst více
Mezinárodní den čokoládového dortu
Přijít pouhý měsíc po vánočním a novoročním přejídání se Dnem čokoládového dortu může na někoho působit jako špatný vtip. Mlsouni prominou. Příliš… Číst více
Merhované chodské koláče: Malá umělecká díla z tvarohu a povidel symbolizují zdraví
I když si Honza nesl do světa na zkušenou uzlíček… Číst více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
K české kuchyni „omáčková jídla“ zkrátka patří.… Číst více
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy… Číst více
Přehled sladkých i slaných dobrot z listového těsta
Listové těsto (dříve se mu říkalo máslové) je velmi oblíbené, protože je křehké a chuťově neutrální, takže ho můžeme naplnit v podstatě čímkoliv od… Číst více
Řapíkatý celer je pro své nutriční a chuťové vlastnosti velmi žádanou zeleninou. Začátečníkům poradíme, jak s ním zacházet
Řapíkatý celer je listová zelenina, jejíž křehkost a výrazná vůně i chuť si získala oblibu u labužníků i vyznavačů zdravého jídla. Řapíkatý celer má… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7 nejoblíbenějších jahodových receptů. Ochutnejme nepečený dortík, drobenkový koláč nebo jahodové větrníčky
Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva
Tkaná nebo netkaná textilie? Jakou textilii je vhodnější dát pod jahody
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 43 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 16 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami