Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Po zimě je důležité provést několik kroků, aby se vaše jahodníky dobře zregenerovaly a připravily se na další sezónu. V našem podnebném pásu se daří přibližně dvaceti druhům jahodníků, které se dají pěstovat na záhonech, v truhlících za oknem nebo v květináčích na balkoně. Jen dobře ošetřené vám přinesou kvalitní úrodu.

Jahodníky na jaře potřebují vaši pozornost

Pokud jste jahodníky před zimou zakryli listím, větvemi či slámou, nyní je nejvyšší čas se zimní peřiny zbavit. Současně je dobré shrabat či ostříhat suché listy a odumřelé části rostlin, jen tak se sníží riziko výskytu škůdců. Takto odstraněné zbytky není vhodné dávat do kompostu, ale zlikvidovat je spálením. 
Po zimě je vhodné jahodníky přihnojit a okopat. Použijte hnojivo s vyšším obsahem dusíku a draslíku, které pomůže stimulovat růst rostlin a následně povede i k vyšší úrodě jahod. K dostání jsou i hnojiva přímo určená pro pěstování jahod.  

Bohatá úroda jahod po celou sezónu

Jahodníky jsou velmi produktivní rostliny, avšak potřebují ke svému růstu dostatek místa. Odstraňte slabé nebo nemocné rostliny a prázdná místa můžete dosadit novými sazenicemi vaší oblíbené odrůdy.

Můžete také zkusit nakombinovat odrůdy tak, aby úroda byla rozložena do delšího časového období. Středně raná je odrůda jahodníku "Karmen", má velké, aromatické plody a daří se jí i ve vyšších nadmořských výškách. Ranou odrůdu "Polka“ můžete sklízet už v květnu.

Sáhnout můžete i po odrůdách stáleplodících, ty nám poskytnou úrodu v menším množství, ale zato až do podzimu. Jahodníky preferují půdu kyselejší, doporučuje se tedy promíchat zeminu s rašelinou. Odstup mezi sazenicemi by měl být zachován 30 – 40 cm a nezapomeňte na to, že srdíčko sazenice nesmíte zahrnout zeminou. Zejména nově vysazené sazenice je třeba pravidelně zalévat. 

 

Zobání vždy po ruce

Přemýšlíte, co si letos vysadíte do truhlíků či dokonce do závěsných květináčů na balkoně? Určitě zvažte i jahodníky. Udělají velkou parádu a poskytnou zdravé zobání.

Osvědčená do nádob je převislá odrůda "Mara de Bois", či netradičně, růžově kvetoucí, převislý jahodník "Rosalie". Vyzkoušet, a nejen na terase, můžete i popínavé jahodníky "Mount Everest“, které vyšplhají do výšky 1,5 metru.
Jahodníkům dejte do nádoby dobře propustnou zeminu, která udržuje vlhkost, ale nezůstává příliš mokrá. Dá se použít směs zeminy pro kontejnerové rostliny smíchaná s perlitem pro zlepšení odvodnění. Dařit se jim bude nejlépe na sluníčku. A pozor, platí, že by jahodníky měly být na jednom stanovišti max. tři roky. 
 

 

Zdroje informací: 

Kniha Balkonové a přenosné rostliny, J.Mayer

Kniha Jahody, M.Harant, V. Zacha

www.jahodarnabrozany.cz,

popinavejahody.cz,

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více