Halászlé podle Kajmana

Jiri V. Kuchař: Jiri V.

Polévky 6 názorů

Suroviny

Odřezky ryb:
rybí hlavy
mlíčí
jikry
1 cibule
lečo (čerstvá rajčata a papriky)
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
červená paprika sladká
rybí koření na dochucení
slaninu
2 dcl bílého vína
podkovy kapra
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Odřezky, rybí hlavy, bílou rybu povaříme v osolené vodě společně s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Vývar přecedíme a dáme bokem vychladnout. Maso obereme a pomeleme.

  2. Na sádle nebo slanině osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou sladkou papriku, podle chuti i pálivou, přidáme lečo nebo čerstvou papriku a rajčata. Přilijeme trochu rybího vývaru, necháme chvíli vařit.

  3. Obrané a pomleté rybí maso přidáme do hrnce a dolijeme rybím vývarem. Necháme táhnout asi 3/4 hodiny. Dochutíme a již nyní můžeme halászlé podávat.

  4. Pokud máme porce kvalitnějších ryb, můžeme přilít trochu bílého vína a přidat porce kapra, případně porce z dalších druhů ryb. Víno přidáváme proto, aby se porce ryb nerozvařily. Vaříme asi 10 minut při mírném varu.

  5. Obsah hrnce po vložení rybích porcí již nemícháme, když tak opatrně, aby se rybí porce nerozpadly. Osobně raději při přípravě na sporáku opatrně míchám. Podáváme horké, někdo ještě ochucuje feferonkou.

Poznámka

Recept byl uveřejněn v rybářském časopise Kajman.

V časopise byla uvedena příprava v přírodě.

Halászlé se dělá v každé oblasti jinak. Jednu z možných variant popsala ve svém receptu Magdalenka, zde na Topreceptech.

Obzvlášť podrobný popis na přípravu halászlé je v článku pana Juraje Dioszegiho http://www.judio.wz.cz/pojednani_halaszle.php

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Halászlé podle Kajmana

  • Totosan Totosan

    Lituji, ale "halászlé" je lidová, jednoduchá polévka, v Maďarsku si ji vařili rybáři. I překlad je špatný, v maďarštině jedná se o rybářskou polévku a ne o rybí. Suroviny: ryby, cibule, sůl, pepř, sladká a pálivá červená paprika, pokud možno maďarská a možno přidat jedno rajče a jednu papriku. To je vše. Bobkový list, nové koření, kečup, víno, lečo, a já nevím co, jsou lidovou tvořivostí českých autorů. Nic takového neměli rybáři k dispozici, vařili pouze z toho co si ulovili v řece a zeleninu kterou přinesli z domova. A osmažit cibuli na tuku je v tomto případě rybářský hřích. Ryby s osmahnutou cibulkou se v Maďarsku dělají, ale to je úplně jiné jídlo, je to "halpaprikás" nebo "pörkölt", apod. Úplně něco jiného než "halászlé".

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Člověk asi nesmí dát na první dojem. V Česku když si dám zelňačku, nebo gulášovku někde v restauraci, či v hospodě(kde se vaří více na kvantitu, než kvalitu) tak se také nedá srovnat s domácí poctivou výrobou:-p

    Odpovědět

  • Mirek Mirek(neregistrovaný)

    Tuto drahou polévku jsem si dal ve Velkém Meděru, přímo v madarské restauraci, protože jsem o ní dost slyšel. Byla hnusná, nedalo se to jíst.:-//

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.(autor receptu)

    Jahoda
    Dělal jsem jej doma , nikoli v kotlíku u vody .
    Ber to ,prosím ,jen jako název pro rozlišení od jiných receptů na halászlé .
    Za bodíky děkuji , halászlé je opravdu dobré .Děláme jej doma často .

    Odpovědět

  • jahoda jahoda

    Halászlé od Magdalenky jsem už vařila, je přímo výborné, mankovy www jsem si dost pročetla, takže Tvoje Halászlé možná zkusím, ale proč proboha Panelákové:-(( (kvůli mlíčí a jikrám:-?, to si taková famózní polívečka nezaslouží;-(. Ale samozřejmě je Tvoje volba...jen já se s tím asi nesmířím:-S:-D:yes:;-)

    Odpovědět

  • Brutzel-Svejk Brutzel-Svejk

    uz jsem zkousel vse varit, ale rybi polevku jeste ne, mozna je to ta prava proto jeden bodik

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: halászlé halasle halászlé z filé madarské halasle pravé halasle pravé madarské halásle halaszle recept prave halaszle halászlé po česku halászlé s lečem halasle příprava maďarská rybí polévka halászle recepty madarské halászlé polévka halaslé maďarská kuchyně haláslé recept pravá hálaszle halazle od a halasle polévka časopis kajman recepty kotlík na halászle