Plody - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Tamarind (tamaryšek, kyselé datle, indické datle) má silně sladkokyselou chuť. Luskovité plody jsou cca 8 cm dlouhé a dva cm široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření, která má sladkokyselou chuť a vysokou cukernatost (až 35 %). Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla, můžeme z ní připravit osvěžující nápoje, nebo ji využít jako přísadu do jídla (speciální kořeněné omáčky), čatní nebo do rýžových a zeleninových pokrmů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Para ořechy jsou semena vysokého stromu juvie ztepilé, rostoucí v deštných pralesích Jižní Ameriky. Taktéž jsou nazývány brazilské ořechy. Obsahují 70 % tuku a mají vysoký podíl selenu. Čerstvé ořechy jsou na lomu bílé až krémově bílé, sladké chuti. Nedoporučuje se jejich delší skladování, jelikož ořechy žluknou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Piniové oříšky, nazývané také piňón, jsou ve skutečnosti jedlá semena borovice pinie. Dozrávají až tři roky po opylení, na podzim a v zimě. Borovice jsou hojně pěstované v oblastech Středozemního moře. Semena jsou považována za delikatesu, používají se buď k přímé konzumaci nebo do italských jídel, také se dávají do chleba a cukrovinek, např. do baklavy. Oříšky obsahují hlavně thiamin a bílkoviny.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Mandle jsou v podstatě jádra pecek, které se nachází v plodech mandloně obecné. Pěstují se v subtropech a teplých oblastech. V některých vhodných lokalitách dokonce i u nás. Největšími producenty jsou USA, zejména Kalifornie. Mandle mají vysokou energetickou hodnotu, obsahují bílkoviny, minerály a vitamíny. Používají se v cukrárenství, např. na výrobu marcipánu, přidávají se do těst a připravuje se z nich mandlové mléko. Pražené a solené jsou oblíbené s dobrým vínem.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Lískový oříšek je plod lísky. V dětských knížkách bývají tyto oříšky spolu s veverkou. Jejich největším producentem je Turecko, ale známe je i z našich zahrad. V polovině podzimu nastává jejich sklizeň. Používají se k výrobě pralinek, čokoládových lanýžů, umleté se přidávají do různých těst, vyrábějí se z nich různé krémy a pasty. Obsahují vysoké množství bílkovin, vitaminu E, vlákniny a dalších prvků, např. hořčíku.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 5 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 15 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 17 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 20 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
Pečený bůček na uzené paprice, cibuli a česneku je krásně šťavnatý a voňavý, jeho příprava je snadná i pro začátečníky
Jak na ten nejlepší bešamel, základ všech omáček: Dokonalý recept podle Julie Child se vždycky povede