Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Byliny v kuchyni: Co dokáže jahodník? Listy zlepší trávení, plody vyčistí střeva
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Každý rok na jaře se to na zahrádkách a v pěstírnách začíná červenat. Sezóna jahod je tady! Víte, v čem je tahle bylinka zajímavá, jaké užitečné látky může dát vašemu organismu a zda je vhodná při hubnutí?

Král mezi bylinami

Jako je růže královnou mezi květinami, šlo by bez nadsázky označit jahodník za krále mezi bylinami. Ostatně, jahodník je rod rostlin z čeledi růžovitých, kam právě patří mimo jiné i růže. Jak píše Renata Herber ve knize Babiččiny byliny, jahodník je trvalka s větveným oddenkem, trojčetnými listy v přízemní růžici a plody, které nazýváme jahodami. Existuje více než 600 odrůd jahod. Liší se jak velikostí, tak vůní, chutí a i barvou. Ovšem plody jahodníku nejsou jediným „pokladem“ této byliny. Pro své léčivé účinky se využívají i listy.

Drink pro zdraví

Nálev neboli čaj z jahodových lístků je nejen chutným, ale také léčivým nápojem. Podle webu Hobbyfarms.com působí účinné látky z jahodových listů velmi dobře při nemocech ledvin a močových cest, léčí průjmová onemocnění a pomáhají také při zmírnění kašle a astma i při potížích s trávením. Jahodové listy totiž obsahují mimo jiné antioxidanty, flavonoidy a kyselinu askorbovou. Díky tomu jsou považovány za všestrannou bylinu, vhodnou k pročištění organizmu.

Sbírat lístky jahodníku můžete kdykoliv během květu rostliny, ale nejlepší je to právě teď, na jaře, kdy mají listy svěže zelenou barvu a jsou doslova nabité účinnými látkami. Využít se dají i květy. „Do salátu můžete přidat kvítky i mladé listy. Ty starší jsou už tužší, vhodné na sběr a sušení do bylinných směsí. Z květů i listů lze připravit i bylinkový ocet na potírání pokožky," říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová, autorka webu Provoněný den.

Mohlo by vás zajímat

Sladkost bez kalorií

Jahody obsahují téměř 90 % vody a ve 100 g mají jen 147 kJ, což z nich dělá vysloveně dietní dobrotu. A nejen dietní, ale také zdravou. Podle Oregonské komise pro jahody (Oregon Strawberry Commision) totiž jahody obsahují vitamíny C, A a B, dále minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, železo a mangan, a jsou i dobrým zdrojem kyseliny listové. Zároveň obsahují také kyselinu salicylovou, citronovou a šťavelovou. Právě kyselina šťavelová může citlivějším jedincům působit potíže, proto je vhodné ji při konzumaci neutralizovat; například mlékem, jogurtem nebo smetanou.

 

Na co si dát pozor

Lidé, kteří trpí nedostatkem vápníku, by jahody podle webu Bezpečnostpotravin.cz raději neměli konzumovat vůbec, stejně jako osoby s poruchami funkce štítné žlázy. Ostatním ale mohou jahody nesmírně prospívat. Tohle červené sladké ovoce má díky svému složení protizánětlivé účinky, působí jako silný antioxidant, napomáhá proudění krve a dokonce také „čistí střeva“. V sezóně si můžete dopřát klidně i dvě až tři porce jahod denně. Nejlepší jsou jahody čerstvé, jen tak, nebo je zkuste využít pří přípravě dezertu, třeba ve vrstveném jahodovém poháru s tvarohovým krémem.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více