Šťouchané brambory z brambor vařených ve slupce

Suroviny

600 g brambor
100 g slaniny nebo špeku
cibule
1-2 lžičky másla
jarní cibulka
smetana na vaření dle potřeby¨
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory omyjeme a s třemi vrchovatými lžícemi soli dáme vařit doměkka. Mezitím nakrájíme slaninu, bílou část cibulky a cibuli nadrobno.

  2. Mezitím do vyšší pánve dáme slaninu (já špek) s máslem a vyškvaříme. Přidáme cibuli a bílou část jarní cibulky a orestujeme dozlatova.

  3. Uvařené brambory scedíme, hned zalijeme studenou vodou a opět scedíme. Horké brambory napichujeme na vidličku a hned oloupeme. (Jde to dobře.)

  4. Oloupané brambory hned vhazujeme do horké cibulky a všechny rozšťoucháme. Dosolíme podle chuti a zředíme dle potřeby smetanou.

  5. Nakonec vmícháme zelenou část cibulky. Brambory můžeme podávat jako přílohové k masu nebo samostatně třeba s kefírem nebo salátem.

Poznámka od kuchařky

Zůstaly mi doma doma samé drobné brambory, které se mi fakt nechtělo škrábat. Zvolila jsem tuhle přípravu a jsou moc dobré. Loupání jde po šokovém zchlazení velice dobře. Určitě to bylo rychlejší než loupat předem. Do brambor můžete přidat česnek, bylinky nebo místo sladké smetany zakysanou. My jsme si je dali s kuřetem, pečeným na talíři.

Komentáře k receptu Šťouchané brambory z brambor vařených ve slupce

  • mika59 mika59(autor receptu)

    Ivana64: No přesně, ty malé jsou uvařené ve slupce rychleji oloupané, a chutné. Děkuji za zprávu..:-K:-)

    Odpovědět

  • Ivana64 Ivana64

    Místo slaniny jsem dala škvarky a chutnalo nám. Určitě budu opakovat i se slaninou, protože ve sklepě už zbyly jen malé brambory, a ty taky nerada loupu. :-)

    Odpovědět

  • maris maris

    mika59: často dělám i kaši z brambor uvařených ve slupce, ale potom je nešťouchám, ale prolisuji a vyšlehám. Je to trochu pracnější. Máš ale pravdu - když mám málo času, tak brambory na kaši předem oloupu, ale jinak ne. ;-):-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59(autor receptu)

    maris: No jsou opravdu chutné, ale na kaši si myslím, že jsou lepší oloupané. Nejsem si jista, jestli by z toho šla vyšlehat hedvábná kaše. Přece jen ty ve slupce jsou po uvaření trochu jiné.

    Odpovědět

  • maris maris

    Já je vždycky vařím ve slupce, asi to mám okoukané z domova a ani by mě nenapadlo je vařit oloupané. :-) Vařené ve slupce jsou i chutnější. Jen je nechám trochu zchladnout ( třeba po slití vody je vysypu z hrnce, zchladnou rychleji) a už je znovu nemáčím;-):-)

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Super, díky za recept.

    Odpovědět