Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 nápadů, jak využít zbytky po Velikonocích: Z beránka připravte kuličky cake pops nebo pohár trifle, z mazance chlebový pudink
Zdroj: zdroj: Pixabay, Daniel Albany

Mazanec, jidášky, beránek a k tomu spousta dalších dobrot… K pořádným Velikonocům sice patří, ale kdo to všechno má sníst? Pokud jste toho letos napekli tolik, že už o sladké pečivo nikdo nestojí, není nic snazšího než mu vdechnout nový život prostřednictvím dalších dezertů. 

Starý mazanec ani beránka nevyhazujte

Před Velikonocemi nám pečení moučníků zabralo spoustu času, není divu, že je nám líto je vyhazovat. Na oschlého beránka nebo ztvrdlý mazanec už většinou ale nikdo nemá chuť. Stačí ovšem pár jednoduchých triků a vmžiku z nich vykouzlíte nové nápadité dobroty, na kterých si každý ještě moc rád pochutná, a vy budete mít hotovou snídani, svačinku do školy nebo odpolední dezert ke kávičce na další dny. 

1. Cake pops aneb Kuličky z beránka

Beránek se připravuje z mnoha druhů těsta, z třeného, piškotového nebo jednoduchého litého s jogurtem stejně jako bábovka. Jde vlastně o velikonoční alternativu bábovky, jen v jiné formě. V čerstvém stavu je krásně měkký a vláčný, ale když oschne, už si na něm nepochutnáte. V tom případě je pak nejlepší těsto rozdrobit nebo rozmixovat na malé drobečky, které mohou být základem populárních dortových lízátek cake pops

Drobečky stačí jen spojit nějakým krémem (třeba máslovým, mascarpone, nutellou, rozehřátou čokoládou nebo salkem) a ze vzniklé hmoty vytvarovat kuličky. Ty už pak jen napíchnete na špejle, obalíte v čokoládové polevě a dozdobíte cukrovým zdobením. Když do směsi přidáte ještě nasekané ořechy, semínka nebo sušené ovoce, získáte výborně energetické kuličky třeba na výlet. 

2. Beránkový trifle

Plátky beránka lze použít i do různých vrstvených dezertů nebo pohárů typu trifle, v nichž jsou jednotlivé pláty piškotového těsta prokládané různými krémy, obvykle pudinkem. Dezert je pak nutné nechat nějakou dobu odležet, aby díky krému piškot zvláčněl. Plátky lze ještě pokapat i nějakým likérem nebo ovocnou šťávou, často se přidává do poháru i nějaké ovoce, jehož chuť se rovněž výborně propojí s piškotem a krémem. A na vrchu nesmí chybět šlehačka na ozdobu, která vrstvený dezert promění ve slavnostní pohár. Pokud byste jednotlivé plátky pokapali kávou smíchanou s likérem a proložili krémem z mascarpone, přetvoříte českého beránka do podoby oblíbeného italského dezertu tiramisu

3. Francouzský toast z mazance

V případě, že vám zbyl po Velikonocích mazanec, i na něm si můžete ještě pochutnat, přestože už není v nejlepší kondici. Nejjednodušší možností je jednotlivé plátky opéct v toustovači nebo na pánvi na másle.

Ztvrdlý mazanec je lepší namočit do směsi mléka a vajec ochucené skořicí a vanilkou a pak teprve opéct na másle. Vznikne vám tak ještě o trochu lepší verze francouzského toastu, který se běžně dělá z normálního toastového chleba. Pokud ale místo něj použijete sladké pečivo s rozinkami a mandlemi, vytvoříte snídaňový pokrm, který chutná naprosto božsky. A kdybyste ho chtěli ještě trochu vylepšit, přelije ho na talíři javorovým sirupem. 

4. Buchtičky s krémem z jidášku nebo mazance

Milujete oblíbený pokrm školních jídelen buchtičky s krémem? Samotné kynuté pečivo, které je náročnější na přípravu, v něm snadno nahradíte jidášky nebo mazancem nakrájenými na větší kostky. Ty však nejdřív opečte na pánvi na másle, aby byly na povrchu pěkně křupavé. Případně je můžete obalit ve vanilkovém cukru, který na nich opečením krásně zkaramelizuje. Pak už stačí jen udělat vanilkový pudinkový krém a máte hotovo i bez dlouhého kynutí a pečení

5. Sladký chlebový pudink

Stejně jako plátky mazance nahrazují toasťák ve francouzském toastu, můžete je stejným způsobem použít v případě protentokrát slavného britského pokrmu známého jako bread pudding neboli chlebový pudink. Tato sladká specialita se trochu podobá naší žemlovce, nejsou v ní však jablka nebo tvaroh, ty nahrazuje lahodný vaječný krém, který se postará o přímo úžasně vláčnou až pudinkovou konzistenci. A jak jej připravíte?

Budete potřebovat: 10 g másla, 300 g mazance nakrájeného na silné plátky, 50 g rozinek nebo sušených brusinek či třešní, 2 velká vejce, 1 lžičku vanilkového extraktu, 300 ml polotučného mléka, 100 ml smetany, 50 g čerstvých malin (lze vynechat) a 30 g moučkového cukru. 

Postup: Předehřejte troubu na 160 °C na horkovzduch. Máslem vymažte zapékací nádobu a navrstvěte do ní plátky tak, aby se překrývaly. Posypejte je rozinkami. 
Vejce, vanilkový extrakt, mléko a smetanu prošlehejte, dokud se vše nespojí. Pak směs nalijte na mazanec. Ozdobte případně malinami a posypejte cukrem. 
Formu vložte do trouby a pečte 40 minut do zlatohněda. Moučník hlavně musí být ztuhlý. Před podáváním jej nechte ještě 5 minut odpočívat.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více