Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak úspěšně pěstovat cukety na balkoně: Vybírat musíme vhodnou odrůdu, ale důležitá je i správná zálivka
Zdroj: Pixabay, Antonio Jose Cespedes

Na našich balkonech a terasách jsou k vidění často vedle okrasných květin i rostliny, které nám přinášejí úrodu. Leckdo zkusil pěstovat vlastní bylinky, někdo sklízí vlastní rajčata či papriky. Vypěstovat můžete i třeba takové cukety. Cukety jsou velmi výnosné rostliny a pochutnáte si zakrátko, v našem klimatickém pásmu se cuketám daří. V tomto článku přinášíme několik tipů, jak úspěšně pěstovat cukety i na balkoně.

Semínko či sazenička?

Právě přichází čas, kdy se můžeme pustit do přímého výsevu cuket. Můžeme si rostlinky předpěstovat i doma v malé nádobě a tím si růst uspíšit o jeden až dva týdny. Čas na přemístění ven nastává v době, kdy nehrozí mrazíky, většinou tedy po půlce května. Nádoba na cuketu by měla být poměrně velká. Použít se dají i kbelíky, plastové barely či větší truhlíky, opatřené odtokovými otvory. Nádoba by měla mít minimální objem 20l.

Na čem záleží – prostor, závlaha, hnojení a slunce

Cukety potřebují humózní, vlhkou a dobře odvodněnou půdu. Vyžadují dostatek slunce, ideální jsou tedy balkony umístěné na jižní nebo západní straně domu tak, aby cukety mohly být alespoň 6 hodin denně na slunci.

Před výsevem semen cuket do květináče je nutné půdu důkladně zvlhčit. Semena cuket by měla být umístěna asi 2,5 cm hluboko. Cukety jsou poměrně náročné na zálivku a jako ostatní plodová zelenina i na přísun živin. Zaléváme raději více a méně často, než málo a každý den.

A pozor! Nikdy ne na listy, ale ke kořenům. Nádobu na pěstování si můžeme vybavit drenáží v podobě umístění vrstvy štěrku, perlitu či keramzitu na dno, tak abychom se vyhnuli přemokření.    můžeme začít přihnojovat. Používáme tekutá hnojiva, v období plodnosti pak speciální hnojiva na plodovou zeleninu – dle doporučení výrobce. Výsev si můžeme rozložit i na etapy (do června), zajistíte si tak úrodu skoro až do prvních mrazíků.

Vyberte odrůdu a nezapomínejte sklízet!

Pro pěstování v nádobách výrobce doporučuje odrůdu British Summertime F1. Použít se však dají i časně dozrávající odrůdy Amsador F1 se zelenými plody nebo Orelia F1 s plody žlutými. Existují však také odrůdy pruhované, bílé či kulaté. Kulatá odrůda s názvem Trend F1 se jeví jako ideální pro balkony, je totiž partenokarpická a nepotřebuje tedy k vývoji plodů oplodnění, což by se zejména ve vyšších partech budov mohlo stát problematické. Právě tam nemáme totiž vždy k dispozici vhodné opylovače. 

Cukety nenecháváme přezrávat, nepomůže to chuti ani plodnosti, ba naopak je třeba pravidelně obírat. Čím dřív budeme sklízet, tím víc se budou vytvářet další květy. Ideální délka plodu je 10 - 15 cm, záleží však na odrůdě. Pokud nebudete na cukety jako takové mít chuť, zkuste zpracovat její květy

 

Zdroje informací:

Cuketa.eu: Pěstování cuket

Floranazahrade.cz: Tykve známé i neznámé

Časopis Naše krásná zahrada 6/2022

Recepty k tomuto článku