Výborné mazance

aja.g Kuchařka: aja.g

Domácí pekárna 15 názorů

Suroviny

1 žloutek (může být i celé vejce) dáme do odměrky
a přidáme do celkového množství
250 ml mléka
125 g rozpuštěného másla (stačí i 100 ml oleje)
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
50 g cukru
2 vanilkové cukry
trochu soli
citrónovou kůru
1/2 čerstvého droždí
po zvukovém signálu přidáme
mandle
rozinky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 díly, vytvarujeme bochánky.

  2. Dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout, než se rozehřeje trouba na teplotu 180 st. Pak pomašlujeme žloutkem, smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme prvních 10 minut při 180°C a dalších 40 minut při 150°C.

  3. Hotové mazance ihned přendáme z plechu na mřížku. Těsto lze použít i na vánočku nebo bábovku.

Poznámka

Kdo má rád sladší, může si přidat cukr, já peču i pro diabetika a proto nám vyhovuje méně, dosladí to hrozinky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 140 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Výborné mazance

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Mazanec je luxusní....od velikonoc peču již po několikáté. Jen mne praská, ale na chuti to nic nemění:-K:yes:

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Veve: ja pecu mazanec podle recepisu zde na techto strankach "Mazanec pro Irenku" Jelikos nebydlim v Cechach,tak pouzivam presne mouku jako ty a davam cely sacek sucheho drozdi a vzdy se me povede a je velice dobry.
    Najdi si ten recepis zde a delej to uplne podle nej ,jen pouzi tu mouku co mas a ten cely sacek sucheho drozdi. Ja davam trochu mene cukru. Good luck

    Odpovědět

  • Veve Veve(neregistrovaný)

    ahoj,udelala jsem vse podle navodu, jenom nepecu z dvou druhu mouky, ale mam all purpose a misto cerstveho drozdi sem pridala 1 a pul lzicky suseneho. testo je tezke a mastne a vubec nekyne;-( misto peknych bochanku mam jen roztekle placky:-S nevite, cim to muze byt?

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Dobrý den taky zkouším už jsou v pekárně

    Odpovědět

  • aja.g aja.g(autorka receptu)

    Honza: Zrovna tyhle nikdy nenastřihávám a dávám do trouby hned po rozehřátí. (Vykynuté těsto vytvaruji do koulí, dám na plech a zapnu troubu. Kynou do té doby, než se rozehřeje.) Nikdy mi nepraskly. Ale praskliny na chuti neuberou, chleba je taky lepší, když je popraskaný :-)

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Mám dotaz co dělám špatně ,když mi jeden mazanec nahoře prasknul a to byl tak krásný. Jinak jsem je nenastřihnul jak tady píše Pavel. Díky za radu:-)

    Odpovědět

  • aja.g aja.g(autorka receptu)

    Žaneta: Děkuji za Váš názor, už se na ně taky chystám. Perfektní jsou i brusinkové :-)

    Odpovědět

  • Žaneta Žaneta(neregistrovaná)

    www.zhepnarova@seznam.cz Dobry den recept rada od paní doporučím,dělala jsem přesně tak jak mate napsano a mazance jsou chutove vyborne,dala jsem místo rozinek kandovane ovoce a na vrch mandle a jsou super :yes::yes::yes::yes: moc děkuji Žaneta

    Odpovědět

  • aja.g aja.g(autorka receptu)

    Pavel: Letos jsem pekla zase a pořád stejný výsledek, nikdy se mi nerozjely:-) Ale může to být velikosti vajíčka, které těsto může víc naředit. Upravím v receptu, určitě je lepší dát do odměrky žloutek (nebo celé vajíčko) a dolít do 250 ml mlékem. V tom případě je množství tekutin pořád stejné :yes:

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Zkousel jsem vas recept,poprve jsem je ke konci nastrihnul do krize a povedlo se.Ale ted jsem jel presne podle vasich instrukci a take mi zplacateli jak psala pani predemnou.Navic se mi zda testo velice ridke,a chutove mec nevyrazne...Ale jinak je to vyborne..Kazdy dle sve chuti..

    Odpovědět

  • aja.g aja.g(autorka receptu)

    Lenka:Leni, v postupu mám přesně teploty a časy jak peču. Nikdy mě to nezklamalo. Vyzkoušej:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Lenka: snížit teplotu na cca 150st a péci dlouho;-)

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Holky poraďte, co dělám blbě, že mi ty mazance vždycky jakoby spadnou, takže nakonec je výsledek, že místo, aby byl mazanec pěkně kulaťoučký a vyšší, tak ho mám nízký a do šířky...Co s tím?

    Odpovědět

  • aja.g aja.g(autorka receptu)

    Irrena: to budu ráda, peču z toho těsta mazance, vánočky, na plech i Honzíkovky. Doufám, že budeš spokojená:-*

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Mazance vypadají krásně:yes::yes::yes:Asi letos zkusím tvůj recept:yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: mazanec mazanec recept recept na výborný mazanec mazanec recepty recept na mazanec recept mazanec výborný mazanec recepty mazanec výborný velikonoční mazanec pečeme mazanec domácí mazanec s trouby výborný mazanec recept mazanec ze sušeného droždí recepty na mazanec domácí mazanec z trouby velikonoční mazanec top recepty jak upect mazanec top mazanec popraskaný mazanec výborná vánočka

Zapomněl/a jsem heslo