

Výborné mazance
Suroviny
- 1 žloutek (může být i celé vejce) dáme do odměrky
- a přidáme do celkového množství
- 250 ml mléka
- 125 g rozpuštěného másla (stačí i 100 ml oleje)
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 50 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- trochu soli
- citrónovou kůru
- 1/2 čerstvého droždí
- po zvukovém signálu přidáme
- mandle
- rozinky
Postup přípravy receptu
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 díly, vytvarujeme bochánky.
Dáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme kynout, než se rozehřeje trouba na teplotu 180 st. Pak pomašlujeme žloutkem, smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme prvních 10 minut při 180°C a dalších 40 minut při 150°C.
Hotové mazance ihned přendáme z plechu na mřížku. Těsto lze použít i na vánočku nebo bábovku.
Poznámka od kuchařky
Kdo má rád sladší, může si přidat cukr, já peču i pro diabetika a proto nám vyhovuje méně, dosladí to hrozinky.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Výborné mazance
-
Mazanec je luxusní....od velikonoc peču již po několikáté. Jen mne praská, ale na chuti to nic nemění
-
Veve: ja pecu mazanec podle recepisu zde na techto strankach "Mazanec pro Irenku" Jelikos nebydlim v Cechach,tak pouzivam presne mouku jako ty a davam cely sacek sucheho drozdi a vzdy se me povede a je velice dobry.
Najdi si ten recepis zde a delej to uplne podle nej ,jen pouzi tu mouku co mas a ten cely sacek sucheho drozdi. Ja davam trochu mene cukru. Good luck -
ahoj,udelala jsem vse podle navodu, jenom nepecu z dvou druhu mouky, ale mam all purpose a misto cerstveho drozdi sem pridala 1 a pul lzicky suseneho. testo je tezke a mastne a vubec nekyne
misto peknych bochanku mam jen roztekle placky
nevite, cim to muze byt?
-
Dobrý den taky zkouším už jsou v pekárně
-
Honza: Zrovna tyhle nikdy nenastřihávám a dávám do trouby hned po rozehřátí. (Vykynuté těsto vytvaruji do koulí, dám na plech a zapnu troubu. Kynou do té doby, než se rozehřeje.) Nikdy mi nepraskly. Ale praskliny na chuti neuberou, chleba je taky lepší, když je popraskaný
-
Mám dotaz co dělám špatně ,když mi jeden mazanec nahoře prasknul a to byl tak krásný. Jinak jsem je nenastřihnul jak tady píše Pavel. Díky za radu
-
Žaneta: Děkuji za Váš názor, už se na ně taky chystám. Perfektní jsou i brusinkové
-
www.zhepnarova@seznam.cz Dobry den recept rada od paní doporučím,dělala jsem přesně tak jak mate napsano a mazance jsou chutove vyborne,dala jsem místo rozinek kandovane ovoce a na vrch mandle a jsou super
moc děkuji Žaneta
-
Pavel: Letos jsem pekla zase a pořád stejný výsledek, nikdy se mi nerozjely
Ale může to být velikosti vajíčka, které těsto může víc naředit. Upravím v receptu, určitě je lepší dát do odměrky žloutek (nebo celé vajíčko) a dolít do 250 ml mlékem. V tom případě je množství tekutin pořád stejné
-
Zkousel jsem vas recept,poprve jsem je ke konci nastrihnul do krize a povedlo se.Ale ted jsem jel presne podle vasich instrukci a take mi zplacateli jak psala pani predemnou.Navic se mi zda testo velice ridke,a chutove mec nevyrazne...Ale jinak je to vyborne..Kazdy dle sve chuti..
-
Lenka:Leni, v postupu mám přesně teploty a časy jak peču. Nikdy mě to nezklamalo. Vyzkoušej
-
Lenka: snížit teplotu na cca 150st a péci dlouho
-
Holky poraďte, co dělám blbě, že mi ty mazance vždycky jakoby spadnou, takže nakonec je výsledek, že místo, aby byl mazanec pěkně kulaťoučký a vyšší, tak ho mám nízký a do šířky...Co s tím?
-
Irrena: to budu ráda, peču z toho těsta mazance, vánočky, na plech i Honzíkovky. Doufám, že budeš spokojená
-
Mazance vypadají krásně
Asi letos zkusím tvůj recept