Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně pěstovat a kdy sázet rybíz: Přehledný návod pro zahradnické začátečníky, opakování pro zkušené
Zdroj: Pixabay, Artur Pawlak

Mezi nejoblíbenější drobné ovoce našich zahrad patří rybíz. Rybíz milujeme na koláčích, děláme z něj ovocné alkoholické nápoje, připravujeme šťávy a je nezastupitelný při přípravě sladko-kyselých džemů. Teď se podíváme na postup sázení rybízu a na tipy, jak o něj správně pečovat, abyste měli skvělou sklizeň.


Je libo červený, bílý či černý, hlavně vyberte vhodnou odrůdu

Rybíz je celkem nenáročný na polohu, daří se mu jak v nížinách, tak i ve vyšších polohách. Rybíz má rád vlhkou, propustnou a dobře obohacenou půdu, bílý a červený rybíz preferuje mírně kyselejší půdy. Černý rybíz snese vápenatou půdu, avšak má zvýšenou potřebu vláhy, v suchých půdách neprospívá, shazuje listy a plody předčasně opadávají.

Základním tvarem rybízu je keř, vydrží vám i dvacet let, stromkové varianty rychleji stárnou (většinou kolem 10 let) a mají nižší výnosy. U stromkové varianty musíte také myslet na to, že potřebuje oporu pro kmínek

Předtím než začnete sázet rybíz, je důležité vybrat správnou odrůdu, která bude odpovídat vašim potřebám, neboť každá odrůda má své vlastnosti, co se týká velikosti plodů, chuti či odolnosti vůči chorobám. Pro dozrávání rybízů je nejtypičtější červenec, ovšem objevit můžete i odrůdy velmi rané a naopak pozdní, takže sbírat kuličky rybízu bude možné od června až do září.  

Rybízy můžeme vysazovat téměř po celý rok

Rostliny v kontejneru bývají dobře prokořeněné, tyto můžeme sázet prakticky kdykoliv. Takže směle do toho. Prostokořenné sazenice jsou k dostání časně zjara, neboť rybíz brzy raší, či na podzim.

Keře vysazujeme do vzdálenosti cca dva metry od sebe, stromkové potřebují rozestup jeden metr. Vyberte pro rybízy slunné či polostinné místo na zahradě, tam by se jim mělo dařit nejvíc. Do vykopané jámy dáme dobře uleželý kompost nebo hnůj.

Po sázení je důležité pravidelně zalévat, zejména v suchých obdobích. Ujistěte se, že půda je stále vlhká, ale ne přemokřená. Kromě zalévání je také vhodné rybíz jednou za rok přihnojit, ideálně na podzim.

Využívají se organická hnojiva, nejlépe kompost. Rybíz koření mělce, je vhodné tedy okolí keře zamulčovat. Na keři necháváme  8-12 nejsilnějších prutů, přestárlé (zdřevnatělé) v předjaří odstraňujeme a zbylé každoročně zkracujeme cca o pětinu. Na podzim je vhodné také shrabat a odstranit opadané listí.

Na co si dát pozor - čím nejčastěji rybízy trpí

Prosvětlili jste zjara své keříkové rybízy vyřezáním nejstarších výhonů, tak aby zůstalo na jenom rybízu kolem deseti nejvitálnějších výhonů a aplikovali jste postřik na přezimující škůdce? Rybíz má právě nasazeno na plody, ovšem možná jste si všimli pokroucených listů.

Pokud jste zanedbali postřik, tak se na rybízu pravděpodobně usadily mšice. Ty poznáte tak, že listy rybízu jsou pokroucené s žluto-zelenými či červenými puchýři. Je dobré napadené části odstranit a ošetřit rostlinu postřikem. Nechte si poradit v zahradnictví, možností je celá řada, zkusit můžete i přírodní cestu

Ke konci května na sebe také může upozornit sviluška rybízová, poškozuje listy, ty se svinují a předčasně opadávají. Dalším vážným škůdcem rybízu je vlnovník rybízový, který žije v pupenech rybízu a sáním poškozuje základy listů a květů. Napadené keře v předjaří poznáme podle zvětšených pupenů, které zduří -  neraší, nýbrž hnědnou a zasychají.

Někdy také můžeme narazit na listy se žlutozelenými skvrnami, které postupně od středu zasychají. Listy se následně svinují a opadávají. V tomto případě se jedná o antraknózu, i zde se situace dá řešit postřiky a v tomto ohledu je vhodná i prevence, a to správné péče v podobě prosvětlování a hrabání opadaného listí. 

Zdroje informací:
Kniha Rady drobným pěstitelům ovoce a zeleniny, Sedliska, B.
Kniha Chemie na zahrádce, Zakopal, Šedivý a kol.
Zahradnictví Kruh: Rybízy 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více