Rybíz, to je drobné ovoce ze zahrádky, jehož kyselou chuť využívá mnoho receptů
Říká vám něco pojmenování meruzalka? Pokud nejste botanik, pravděpodobně ne. Když se ale řekne rybíz, to už jistě budete vědět, co si představit. Ano, trs malých bílých, červených nebo černých bobulek rostoucích na keři, dost možná právě na vaší zahrádce.
Proč konzumovat rybíz
Kyselá chuť rybízu napovídá, že obsahuje hodně vitamínu C. V rybízu však najdeme také množství flavonoidů (ty chrání buňky před volnými radikály a brání růstu nádorových buněk a jsou obsaženy např. také v citrusech) a minerálů.
Jak využít rybíz v kuchyni
Všechny druhy rybízu jsou výborné samy o sobě nebo např. jen s cukrem či šlehačkou jako takové letní osvěžení. Z rybízu lze vyrobit svěží šťávu nebo kyselkavou marmeládu, skvěle chutná také v lehkých bublaninách a mnoha dalších moučnících.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos se zeleninou v papilotě
Přidáno před 13 hodinami
Mirabelková marmeláda z varného mixéru
Přidáno před 13 hodinami
Bramborový koláč z pánve
Přidáno před 15 hodinami
Vepřová libečková polévka
Přidáno před 16 hodinami
Lilek s fazolkami a rajčátky
Přidáno před 19 hodinami
Pečený čaj z čerstvého ovoce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Průvodce halloweenskými dýněmi: Kdy je můžeme jíst, jakou si na vydlabání koupit i proč je svíčka rizikem
Poctivý domácí pudink v luxusnější verzi. Stačí vyměnit pudinkový prášek za žloutky a pravou vanilku
Vatikánský chléb štěstí voní skořicí a mandlemi. Podle tradice byste jej ale vždy měli poslat dál, jen tak přináší štěstí