Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sekaná à la svíčková je báječná kombinace šťavnatého masa s jemnou omáčkou ze zeleniny a smetany. Hotová je navíc za chvíli
Zdroj: Toprecepty, isindy

Správně je svíčková název pro část hovězího masa. Tento termín ale tak zlidověl, že se si většina z nás vybaví svíčkovou omáčku. Na tom je postavený i recept na sekanou à la svíčková.


Jak jde dohromady sekaná a omáčka podávaná ke svíčkové

Kombinace sekané a omáčky, která se podává k svíčkové, není ničím novým. Toto jídlo bylo dříve téměř v každém bufetu a restauraci. Teď si ho můžeme připravit doma. Na přípravu je velice snadné a navíc se dá i urychlit.

Jak připravit sekanou 

Když spěcháme, můžeme sáhnout po dobré hotové sekané. Pak už jen připravíme zeleninovou smetanovou omáčku, přidáme knedlíky a můžeme podávat.  

Sekanou si ale můžeme připravit i snadno doma. Stačí zvolit dobré mleté maso v poměru 2:1, tedy dva díly prorostlého vepřového masa a díl hovězího.

Jak na omáčku k sekané

Při přípravě omáčky používáme cibuli a kořenovou zeleninu, tedy mrkev, celer, petržel. Upečenou zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a zalijeme smetanou. Když je zeleniny dostatek, už není třeba ničím zahušťovat. Na dochucení potřebujeme bobkový list, nové koření, pepř, ale třeba i jalovec. Kyselost dodá citronová šťáva.

Variantou je i sekaná svíčková z připravené směsi zeleniny, kterou si můžeme zakoupit (630 g pořídíme v obchodu okolo 80 Kč). Jde o možnost jídlo ještě urychlit, protože nebudeme muset chystat zeleninu. S hotovou sekanou a směsí zeleniny bude svíčková na stole skutečně velmi rychle.

Česká

Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit sekanou svíčkovou

Máme pro vás recept na poctivou sekanou  à la svíčková. Připravte si na sekanou: 1 kg mletého masa, 2 housky, 100 ml mléka, 3 vejce, 1 malou cibuli, 1 lžíci oleje, špetku mletého zázvoru, 1 lžičku sušeného česneku, špetku tymiánu, pepř a sůl. Na zeleninový základ potřebujete: 50 g špeku, máslo, 2 mrkve, 1 petržel, ½ menšího celeru a 1 menší cibuli. Do omáčky budete navíc potřebovat: 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, 10 kuliček pepře, 100 ml smetany na vaření a citronovou šťávu.

Jak na to? Troubu zahřejte na 200 °C. Maso dejte do mísy. Housky nakrájejte na kostičky, zalijte je mlékem, přidejte k masu, pak přidejte vejce. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. V malém kastrolku rozehřejte lžíci oleje, přidejte najemno nasekanou cibuli a koření. Lehce orestuje a přidejte k masu. Důkladně promíchejte. Pokud je potřeba, zahustěte strouhankou. Vytvarujte dvě šišky.

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte najemno. Špek nakrájejte na kostičky. Připravte si pekáč a dejte na něj lžíci másla a špek. Vložte do trouby a nechte špek vyškvařit.

Pekáč vyndejte z trouby, přidejte cibuli a nakrájenou zeleninu. Směs dejte ke kraji a doprostřed umístěte sekanou. Na zeleninu položte bobkové listy a další koření. Pokud máte sáček na koření, nechte ho v něm. Vše zalijte horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná ponořená zhruba do poloviny. Přikryjte nádobu a dejte péct do trouby. Trvá to asi hodinu. Po upečení sekanou vyndejte a zbytek, kromě bobkových listů a kuliček koření, rozmixujte.

Vzniklou omáčku vraťte do hrnce, pokud je potřeba, přidejte horkou vodu, provařte a přidejte smetanu. Omáčku dochuťte citronem. K tomuto jídlu se výborně hodí houskové knedlíky

Náš tip: Sekanou si můžete přichystat i podle tohoto videoreceptu:

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

jiri.k jiri.k

5. 6. 2023 11:47

Svíčková omáčka se hodí k hodně masům a i se sekanou je vynikající. Také je výborná nejen s knedlíky, ale i těstovinami, nebo rýží.

Přidat komentář

Přečtěte si