Nejlepší sekaná: Jak to udělat, aby byla šťavnatá a nepopraskala?

30. 4. 2021 15:55

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Toprecepty, HankaPu Zdroj: Toprecepty, HankaPu
Taky na téhle dobrotě ujíždíte? Možná jste i mistři v její přípravě. Pokud ale tápete, nebo se vám „sekačka“ občas nezadaří, pojďte si s námi projít pár kroků, díky kterým bude už provždy vaše sekaná ta nejlepší z celého okolí.

Z čeho dělat sekanou?

Klasickou volbou je směs prorostlého vepřového masa s hovězím v poměru dvě ku jedné. Ale sekanou můžete připravit z jakéhokoliv masa, nebo i bez masa, třeba jen ze zeleniny. Vždycky je ovšem potřeba myslet na to, že výsledné jídlo by mělo být uvnitř šťavnaté. V tradiční verzi právě tohle zajišťuje tučnější vepřové, například plecko. Pokud děláte sekanou z drůbežího masa, volte také tučnější části, třeba stehna, nebo směs doplňte slaninou, máslem, nastrouhaným sýrem či smetanou. Zeleninové sekané dodají šťavnatost namočené ovesné vločky, případně najemno nastrouhané brambory.

Jaké vybrat koření

Do sekané patří česnek a bylinky, třeba majoránka, petrželka nebo oregano. Nejen, že jídlo skvěle ochutí, ale také pak dodají sekané na řezu hezkou barevnou pestrost. Dále je nutné směs přiměřeně osolit a opepřit. Pozor na to, když k masu nebo zelenině přidáváte sýr, který sám o sobě už slaný je. Zajímavým zpestřením je, když do sekané zabalíte párky nebo vajíčka. 

Čím směs zahustit

A opět: klasicky se mleté maso zahušťuje strouhankou, moukou, nebo namočenou houskou. Ale jde to i jinak. Zcela bez mouky se obejdete, když k masové směsi přidáte nastrouhané syrové brambory, sýr nebo strouhanou vařenou mrkev. Místo strouhanky lze použít i ovesné či ječné vločky. Výsledné jídlo bude o něco zdravější.

Jak zabránit popraskání

Zkušené hospodyňky vědí, že sekanou je potřeba před vložením do trouby „pohladit“ rukou namočenou ve vodě. Právě voda povrch krásně uhladí a spojí a sekaná pak nepraskne. Chcete-li si být jistější, můžete šišku také obalit plátky anglické slaniny.

S čím ji podávat

Sekaná a sametová bramborová kaše, to je nerozlučné spojení - asi jako Romeo a Julie. Trochu méně tradiční, ale přesto skvělá je varianta sekané se špenátem. K sekané samozřejmě patří i křupavý čerstvý chleba, případně vařené brambory. A nic nezkazíte, když budete jídlo podávat se zeleninovou oblohou. Podle některých šéfkuchařů je to sice zbytečný doplněk, ale tím si nenechte kazit náladu. Čerstvé plátky okurky, rajčat nebo salátu se k sekané hodí!

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 47 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?

Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně…
Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

Vše, co musíte vědět o bezu: Černý léčí, z červeného je skvělý džem. Který vás může otrávit?

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni,“ praví známé lidové pořekadlo. Sezóna bezu je v plném…
Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Sedmero potravin, které vám usnadní hubnutí: Jezte je a kila poletí dolů!

Průměrně 8 kg; takový je loňský „tukový přírůstek“ mnoha z nás. Pandemie a s ní spojené omezené…
Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Sezóna jedinečné rebarbory začíná! Jak ji správně sklízet a upravit, aby nebyla jedovatá?

Má zvláštní, nakyslou chuť, je výborná v koláčích a buchtách - přesto to není ovoce. Reveň…
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!

Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na schovávanou a nápovědy? Zvolání „samá voda“ nikdy…
Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!

Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v…
Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

Kančí na daňčím, bramborové placky i lečo. Jaká jídla miloval Václav Havel?

Bývalý prezident České republiky, světově proslulý dramatik, esejista, disident i spisovatel byl…
Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

Skromné, ale skvělé večeře na 7 dní v týdnu. Najezte se a ušetřete!

Máte pár dní do výplaty nebo zkrátka šetříte, ale nakrmit sebe či rodinu musíte? Poradíme vám, jak…