Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejlepší sekaná: Jak to udělat, aby byla šťavnatá a nepopraskala?
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Taky na téhle dobrotě ujíždíte? Možná jste i mistři v její přípravě. Pokud ale tápete, nebo se vám „sekačka“ občas nezadaří, pojďte si s námi projít pár kroků, díky kterým bude už provždy vaše sekaná ta nejlepší z celého okolí.

Z čeho dělat sekanou?

Klasickou volbou je směs prorostlého vepřového masa s hovězím v poměru dvě ku jedné. Ale sekanou můžete připravit z jakéhokoliv masa, nebo i bez masa, třeba jen ze zeleniny. Vždycky je ovšem potřeba myslet na to, že výsledné jídlo by mělo být uvnitř šťavnaté. V tradiční verzi právě tohle zajišťuje tučnější vepřové, například plecko. Pokud děláte sekanou z drůbežího masa, volte také tučnější části, třeba stehna, nebo směs doplňte slaninou, máslem, nastrouhaným sýrem či smetanou. Zeleninové sekané dodají šťavnatost namočené ovesné vločky, případně najemno nastrouhané brambory.

Jaké vybrat koření

Do sekané patří česnek a bylinky, třeba majoránka, petrželka nebo oregano. Nejen, že jídlo skvěle ochutí, ale také pak dodají sekané na řezu hezkou barevnou pestrost. Dále je nutné směs přiměřeně osolit a opepřit. Pozor na to, když k masu nebo zelenině přidáváte sýr, který sám o sobě už slaný je. Zajímavým zpestřením je, když do sekané zabalíte párky nebo vajíčka. 

Čím směs zahustit

A opět: klasicky se mleté maso zahušťuje strouhankou, moukou, nebo namočenou houskou. Ale jde to i jinak. Zcela bez mouky se obejdete, když k masové směsi přidáte nastrouhané syrové brambory, sýr nebo strouhanou vařenou mrkev. Místo strouhanky lze použít i ovesné či ječné vločky. Výsledné jídlo bude o něco zdravější.

Jak zabránit popraskání

Zkušené hospodyňky vědí, že sekanou je potřeba před vložením do trouby „pohladit“ rukou namočenou ve vodě. Právě voda povrch krásně uhladí a spojí a sekaná pak nepraskne. Chcete-li si být jistější, můžete šišku také obalit plátky anglické slaniny.

S čím ji podávat

Sekaná a sametová bramborová kaše, to je nerozlučné spojení - asi jako Romeo a Julie. Trochu méně tradiční, ale přesto skvělá je varianta sekané se špenátem. K sekané samozřejmě patří i křupavý čerstvý chleba, případně vařené brambory. A nic nezkazíte, když budete jídlo podávat se zeleninovou oblohou. Podle některých šéfkuchařů je to sice zbytečný doplněk, ale tím si nenechte kazit náladu. Čerstvé plátky okurky, rajčat nebo salátu se k sekané hodí!

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

motelij

23. 6. 2021 17:27

<3:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více