Česká gastronomie v průběhu věků: Za první republiky byla uznávaná, dnes je plná náhražek
3. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Nejeden Čech by se klidně do krve pohádal, že česká kuchyně je ta nejlepší na světě. Různé variace skvělých omáček, lokální recepty, které chutnají všem napříč generacemi a nespočet výborných sladkých teček - to vše je jistě výborné. Přesto existuje mnoho prohřešků, kvůli kterým si naše zamilovaná kuchyně v porovnání s ostatními zeměmi láme zuby. Přitom to tak nebylo vždycky...
Česká kuchyně v průběhu času
V období první republiky jsme byli gastronomickou špičkou. O Česku se často hovoří jako o srdci Evropy a křižovatce národů - a to samé platilo o naší kuchyni. Existovaly speciální školy pro hospodyňky, které přísně udávaly kvalitu kuchyně. Česká kuchyně bývala na suroviny také daleko bohatší; v tehdy klasických kuchařkách nalezneme návody třeba na přípravu jeseterů i lanýžů, což jsou dnes spíše výjimečné speciality. Každý pivovar tehdy vyráběl své uzeniny. Sjednocujícím znakem zůstávalo, že česká kuchyně vždy byla vydatná.
Mohlo by vás zajímat
Obrat nastal s druhou světovou válkou a po ní následujícím komunistickým režimem, jehož normy se podepsaly i na výběru surovin. Tuzemská kuchyně a její umění přestaly rozvíjet, nové recepty dostaly utrum. Duchem naší kuchyně zůstaly již zmiňované tradiční a lokální recepty, ale v gastronomii zůstával dynamicky se rozvíjející zbytek světa napřed. Postupem času se ovšem situace obrátila a česká kuchyně se pomalu vrátila na výsluní.
Česká kuchyně zůstává hutná, i když to již není třeba
Známý obrat z prvorepublikových kuchařek „Vhoďte kupu vajec, kostku másla a zasypte to moukou“ je přežitek. Vydatný nedělní oběd neměli tehdejší strávníci problém přes týden vypotit, a to díky vyčerpávající práci. Ačkoliv dnes práce snazší rozhodně není, řada z nás při ní celý den sedí u počítače. Navíc, zvýšením objemu peněz v našich peněženkách se z jídel kdysi svátečních stávají jídla každodenní. Na řízek s bramborem v úterý by prvorepublikový dělník ani nepomyslel.
Mohlo by vás zajímat
S tím souvisí i nadvláda fritéz a smaženého. Restauratérům mnohdy nedělá problém jednu dávku fritovacího oleje použít hned na několik objednávek, což se na kvalitě pokrmu nevratně podepisuje. Jsme také jediná země na světě, kde se rozlišují minutky a hotovky.
Všeho moc škodí
Není velkým vědeckým objevem, když se řekne, že se jí i očima. Stále jsme se v Česku příliš nenaučili pracovat s prezentací jídel. V očích světových kuchařů zůstávají smrtelným hříchem naše oblohy, jejichž složení je v zásadě stejné: list povadlého zelí, měsíček rajčete a tři kolečka okurky. Snaha prezentaci zlepšit se objevuje jen v někdy zbytečně drahých podnicích, které navíc často otevřeně cílí na cizince a turisty. Dalším běžným prohřeškem je využívání a konzumace instantních potravin místo těch čerstvých. Bojíme se vařit jednoduše, přitom to je přesně způsob, jakým vařily naše babičky. Dnes se v restauracích velmi často místo poctivé omáčky dočkáme zle promíchaného prášku s vodou. Naší kuchyni také velmi často vládnou náhražky.
Mohlo by vás zajímat
Jedním ze zlozvyků převzatých z dob za železnou oponou je nadužívání některých surovin. Nezřídka máme potřebu potřít sádlem i pečenou kachnu, která je sama o sobě dostatečně tučná. Že „méně je někdy více“ by mělo platit i u kořenía zejména soli. Naše kuchyně není historicky nastavená na obrovskou škálu orientálního koření, a to samé platí pro naše žaludky. Nešetříme ani na porcích. Málokdo v Česku řekne, že restaurace je dobrá, aniž by to spojil s prohlášením, že tam „mají tam velké porce“, ideálně ještě za málo peněz. Není divu, že se tomu restauratéři přizpůsobují a místo kvality dbají hlavně na kvantitu.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Valašský frgál je nejlepším koláčem světa! V žebříčku překonal newyorský cheesecake nebo ruský medovník
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 13 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 14 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 15 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 17 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Komentáře
9. 3. 2021 11:20
4. 3. 2021 12:43
4. 3. 2021 04:24
Tento režim je ve všech směrech největší hrůza v historii lidstva. Obzvláště v podání tohoto zkurveného národa