Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
20. 5. 2023 Historie a zajímavosti
Dnešní terminologií bychom řekli, že to byl frajer a chlap s dokonalou postavou. Tu si český král Jan Lucemburský kromě pravidelného pohybu udržoval i na tehdejší dobu docela zdravým jídelníčkem.
Ovlivněn francouzským dvorem
Říkalo se mu král cizinec, protože spoustu času trávil v zahraničí. Přesnějším označením pro Jana Lucemburského bylo „král diplomat“ nebo rytíř. Ostatně svou životní pouť skončil v jedné z bitev stoleté války, v bitvě o Kresčaku.
Otec nejznámějšího českého krále a císaře německého Karla VI. má obrovskou zásluhu na tom, že jeho syn se stal jedním z nejvýznamnějších evropských panovníků 14. století. Dopřál mu totiž výchovu a vzdělání na francouzském dvoře.
A Francie byla místem, kam rád jezdil i Jan Lucemburský. Není divu, že jeho vybranému královskému jazýčku vyhovovala tehdejší francouzská kuchyně. Lehká jídla a spousta zeleniny a ovoce, to měl král Jan rád. Kromě toho si oblíbil francouzské paštiky, pro jejichž servírování bylo typické aranžovat je například do tvaru hradu.
Mohlo by vás zajímat
Na jeho zdraví dohlíželi lékaři
Zajímavé je, že v jeho týmu byli lékaři (dnes bychom je označili za výživové poradce), kteří dbali na správné složení stravy českého krále. Doporučovali mu, co má jíst a pít, aby mu jídlo nezpůsobovalo nevolnost či nadýmání. Lékaři dokonce zkoumali jeho moč a stolici.
Tehdejší lékaři byli vcelku osvícení, protože zdůrazňovali, že jídlo českého panovníka má být čerstvé a málo slané. Uzené a příliš slané pokrmy, stejně jako zeleninu naloženou do octa a soli nedoporučovali.
Pikantní jídla zakázána
Všeobecnou hrozbou byla otrava panovníka. Proto se musely servírovat pokrmy, jejichž chuť nepřebíjelo výrazné koření. Přitom tehdejší šlechta tak milovala pikantní jídla! Pepř, šafrán i zázvor, to byl základ ochucování. K tomu se pak přidal med a sušené ovoce a sladko-pálivá chuť byla na světě.
Důležité je zdůraznit, že ve středověku se jedlo dvakrát denně. Jiné to bylo v podhradí, jiné na hradě. Zatímco v podhradí se dopoledne často konzumovala česnečka (oukrop) a obyčejné kaše z prosa, šlechta si na kaších pochutnávala také, ale ty slané byly ochuceny slaninou, ty sladké ovocem. Na jídelníčku běžně byli šneci a žáby, a to ve všech společenských vrstvách.
Omáčky na výsluní
Gurmánská móda velela servírovat pečené či vařené maso s různými omáčkami. Ty byly sladké a jejich základem kromě medu byly rozinky, třešně nebo švestky, Když se k tomu přidalo výrazné koření, můžeme je přirovnat k dnešnímu čatní.
Kromě vepřového, hovězího masa nebo zvěřiny se na královském stole podávaly například vařené veverky.
Delikatesou byly nohy z bobra a jeho ocas. Podle zápisků alchymisty Bavora Rodovského z Hustířan, který žil o století později, se nám zachoval podrobný recept na přípravu bobra. „Vezmi ocas a zadní nohy bobra, opař je a dej do popela, abys je mohl dobře očistiti, zejména sloupati kůži. Pak vše uvař ve slané vodě a udělej omáčku. Krajíček chleba a rozinky roztluč v hmoždíři, rozpusť dobrým vínem, proceď, propasíruj, vlej do kotlíku, přidej bobří ocas, okořeň pepřem, zázvorem, hřebíčkem a šafránem, přislaď medem a ozdob krájenými mandlemi,“ popsal. Údajně šlo o mimořádně chutné jídlo.
Jídlo se zapíjelo pivem, na výsluní se dostávalo i víno, na které byl Jan Lucemburský zvyklý ze své vlasti i z Francie a které jeho syn Karel IV. začal v Čechách ve velkém pěstovat.
Zdroje informací:
dotyk.cz: Vyhlášená pochoutka na dvoře Jana Lucemburského? Dnes bychom ji asi nepozřeli
klatovsky.denik.cz: Bobří ocas je třeba přisladit medem
dotyk.cz: Nechutný stravovací návyk krále Jana Lucemburského: Jeho oblíbené jídlo by nám bylo odporné
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalá chuť Itálie: Víte, proč má salát caprese barvy italské vlajky a jak se správně dělá?
Jen málokterý salát je jednodušší než italský… Číst více
Jak připravit salát Caprese. Skvělá kombinace surovin a barev je výtečná i k tepelné úpravě
Červená, zelená a bílá barva jsou lákavé pro oči a připomínají italskou vlajku. Na krásně barevný salát si připravíme pěkně vyzrálá rajčata (červená… Číst více
Caprese, lehký letní salát s vůni moře a Itálie: Videonávod poradí s přípravou
V teplých letních dnech vyhledáváme hlavně lehká jídla, která dokáží příjemně zasytit, pohladit smyslové buňky a hlavně nedají tolik práce. Přesně… Číst více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Paprika zeleninová je teplomilná rostlina poměrně náročná na pěstování. Ale tam, kde jí dokážeme dát dobré podmínky, můžeme přibližně od poloviny… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Jak zavařit papriky? S tímto receptem snadno a rychle zpracujete i větší množství
Papriky sklízíme přibližně od poloviny léta až do podzimu. Na sklizeň se výborně hodí zahradnické nůžky - za jejich pomoci se nestává, že bychom… Číst více
Lomnické suchary: Kouzlo jejich úžasné chuti spočívá ve speciálním koření a dvojitém pečení
Lomnické suchary jsou jednou z mnoha našich… Číst více
7 oblíbených tvarohových pomazánek připravíme velmi rychle. Nejlépe chutnají na čerstvém pečivu, doplněné kapií a cibulkou
Tvarohové pomazánky nejlépe chutnají na krajíci čerstvého chleba nebo ke křupavému pečivu. Zdobíme je čerstvou nebo sterilovanou zeleninou. Mažeme… Číst více
Jak udělat budapešťskou pomazánku? Retro pomazánka z tvarohu je stále populární
Jak připravit základní budapešťskou pomazánku Budapešťská pomazánka je nestárnoucí klasikou, která neztrácí na své oblíbenosti. Přitom její příprava… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více