Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Pokud jste se v receptu setkali s názvem "krém Chantilly", máte příležitost zjistit, oč jde a jak se připravuje. Budete překvapení, že tak běžná a obyčejná záležitost se nazývá takto honosně.
Autorství krému Chantilly se připisuje francouzskému kuchaři Vatelovi na dvoře Ludvíka II. de Bourbon-Condé z roku 1661. Krém Chantilly je v podstatě oslazená a ochucená šlehačka. Jediný zádrhel bývá ve správném ušlehání. Málo ušlehaná brzy spadne, přešlehaná hrudkuje nebo se z ní stane máslo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak krém připravit
Vyzkoušejte krém Chantilly podle našeho návodu:
- Smetanu ke šlehání potřebujeme mít hodně tučnou, minimálně 33% (ale raději více) a pořádně vychlazenou.
- Do ¼ l smetany přidáme ½–1 lžíci moučkového cukru, kávovou lžičku vanilkového nebo mandlového extraktu a rozmícháme. Místo extraktu lze přidat zrníčka z jednoho rozříznutého vanilkového lusku.
- Šleháme mírnou rychlostí a přestaneme ve chvíli, kdy šlehačka tvoří měkké špičky. Můžeme využít šlehačkovou láhev s bombičkou. Tekutinu v láhvi protřepeme, uzavřeme a použijeme bombičku.
- Krém lze „vytunit“ kelímkem mascarpone.
Krém Chantilly použijeme ke zdobení dortů, pohárů a zákusků.
Komentáře