Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Saláty záhon neopustí od jara do podzimu. Když se správně vybere odrůda, přežijí mráz i letní vedro
Zdroj: Pixabay, Maxmann

Při výběru druhu salátu pro pěstování v záhonku se rozhodujeme především podle vlastní chuti. Existuje totiž spousta druhů salátu, které se liší chutí i texturou listů, velikostí, tvarem hlávky i dobou sklizně.


Salát vybíráme hlavně podle chuti

Podle toho, jak mlsný máme jazýček, si můžeme vybrat třeba jemné hlávkové saláty s extrémně křehkými listy nebo robustnější římské saláty s výraznější chutí i strukturou listů, pikantní rukolu anebo delikátní čekanku.

Také je důležité zvážit velikost a tvar budoucí vzrostlé zeleniny. Některé druhy salátu totiž mají menší a kompaktní hlávky, zatímco jiné je mají velké a volné. Tento fakt je rozhodující, pokud jsme limitováni velikostí záhonku.

Sezonní odrůdy salátů

Dalším faktorem, který je třeba zvážit při výběru salátu pro pěstování v záhonku, je doba sklizně. Různé odrůdy salátu mají totiž odlišnou dobu růstu i čas sklizně.

Toho můžeme snadno využít ve svůj prospěch – abychom měli sklizeň průběžně od jara do podzimu, je dobré vybírat a průběžně vysévat různé odrůdy salátu tak, aby pokryly celou sezonu.

  • Jarní saláty jsou: Červánek, Orion, Smaragd S
  • Letní saláty: Safír, Dětenická atrakce
  • Podzimní saláty: Redin, Rosela, Traper, Mauglí, Mona

Odolné i otužilé saláty

Je také důležité zvážit odolnost rostliny vůči škůdcům a chorobám, ne každý druh či odrůda je totiž rezistentní. Vybíráme proto druh salátu, který je odolný vůči běžným škůdcům a chorobám v naší oblasti. Vyplatí se konzultovat výběr lokální odrůdy například se zkušeným sousedem.

Dalším faktorem, který určuje výběr té či oné odrůdy, je místní klima a podmínky pro pěstování. Některé odrůdy salátu jsou totiž odolnější vůči chladu nebo horku, zatímco jiné jsou zhýčkané citlivky a vyžadují specifické podmínky pro růst.

  • Chladu odolné saláty: Dubáček, Humil, Altenburský
  • Saláty, kterým nevadí vedro: Pražan, Zeus

Nakonec je důležité zvážit dostupnost semen nebo sazenic. Vyberte druh salátu, jehož semena nebo sazenice jsou snadno dostupné ve vaší oblasti. Zároveň se není třeba se bát experimentovat s různými druhy salátu a najít ten, který nejlépe vyhovuje naší chuti i zahrádce.

Nejoblíbenější druhy salátů

Existuje mnoho druhů hlávkového salátu, které se liší chutí a texturou listů. Některé z nejoblíbenějších typů salátu jsou:

  • Hlávkový salát – nejoblíbenější a nejčastěji pěstovaný typ. Je křehký a mívá pevně uzavřenou hlávku se žlutým srdíčkem a volnými, sytě zelenými okrajovými listy.
  • Kadeřavý salát – je oblíbený především v Itálii a listy ve volné růžici může mít červené (lollo rosso) nebo zelené (lollo biondo). 
  • Ledový salát – vyznačuje se extrémně křehkými a lahodnými listy tvořícími pevně uzavřenou hlávku. Snadno se skladuje i delší dobu.
  • Římský salát – svým vzhledem připomíná spíš čínské zelí. Listy tvoří vysokou volnější, ale kompaktní hlávku. Při správné péči nás odmění vysokým výnosem.  
  • Rukola – vyznačuje se lehce nahořklou pikantně oříškovou chutí a krásnými dekorativními listy podobnými listům pampelišky. Rukola je chutná i dokřupava osmažená.
  • Roketa – vzhledově připomíná rukolu, avšak její chuť je méně výrazná. Také lísky jsou o poznání drobnější.
  • Dubáček – jméno dostal podle charakteristického tvaru i barvy listů, které podle odrůdy mohou být sytě zelené i červené. Listy tvoří dlouho dorůstající růžici, takže výhodou tohoto typu salátu je možnost průběžného otrhávání okrajových lístků.
  • Polníček – chutí připomíná hlávkový salát, ale je mnohem otužilejší, dokonce odolává i mrazu a dá se tedy pěstovat téměř po celý rok. Ze všech u nás pěstovaných druhů salátů má polníček nejvyšší obsah vitaminu C.
  • Čekanka – můžeme ji také zařadit do skupiny salátů. Tato dvouletá zelenina se pěstuje pro takzvané „puky“. Srdíčka pevně shluklých lístků je třeba skladovat ve tmě, protože vlivem světla čekanka hořkne.

Náš tip: 

Receptů, jak zpracovat různé druhy salátu je nepočítaně. Jedno ale mají společné - jsou zdravé, chutné a čerstvé. Jako například Salát z rukoly s pečenou dýní

Zdroje informací: 

Culina Botanica: Saláty: co je dobré vědět o jejich pěstování

Sazenicka.cz: Odrůdy salátů, které jsou vhodné pro pěstování na zahradě

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si